REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelios intensyvios atostogų ar švenčių dienos, jas lydintis be perstojo trunkantis valgymo ir gėrimo maratonas – tiesus kelias į ūminį pankreatitą, kuris gali baigtis ir labai liūdnai, perspėja gydytojai. 

Kelios intensyvios atostogų ar švenčių dienos, jas lydintis be perstojo trunkantis valgymo ir gėrimo maratonas – tiesus kelias į ūminį pankreatitą, kuris gali baigtis ir labai liūdnai, perspėja gydytojai. 

REKLAMA

VUL Santaros klinikų Pilvo chirurgijos centro vadovo prof. Kęstučio Strupo aiškinimu, ūminis pankreatitas (kitaip – kasos uždegimas), kuris laikomas vienu iš penkių dažniausių pilvo ertmės ūminių susirgimų, gali būti kelių formų.

Ūminis pankreatitas gali būti lengvas ir sunkus. Lengvą ūminį pankreatitą patiria praktiškai visi, jeigu kelias dienas valgo, geria ir perkrauna virškinimo sistemą. 

Kasa yra pagrindinė virškinimo liauka, kuri išskiria virškinimo sultis, padeda suskaldyti baltymus, angliavandenius ir riebalus, t. y. sudedamąsias bet kokio maisto dalis. 

REKLAMA
REKLAMA

Tad realiai jeigu bet kuris iš mūsų atostogų metu, leidžiant laiką su draugais ar dalyvaujant vestuvėse nuolatos valgė, gėrė, mažai judėjo, didžiąja dalimi galėjo pajusti kažkokį sunkumą, juosiančio pobūdžio skausmus“, – kalbėjo abdominalinis (pilvo) chirurgas.

REKLAMA

Tačiau, įspėjo jis, jeigu visa tai daroma be pertraukos, nesustojant, kasa „supyksta“ ir žmogus suserga sunkiuoju uždegimo variantu. 

„Sergant sunkiąja kasos pankreatito uždegimo forma kasos audinio pakitimai tampa negrįžtami, t. y. dalis audinio miršta. Tačiau ūminis sunkus pankreatitas nėra vien tik kasos uždegimas, jis sukelia įvairių reakcijų organizme, gyvybiškai svarbių sistemų pakitimus – širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo organų, inkstų funkcijos, kraujo krešėjimo pakitimus. Toks užsivedęs mechanizmas tampa sistemine organizmo liga“, – sakė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Neapsaugotas nė vienas

K. Strupo pastebėjimu, ūminis pankreatitas neaplenkia tiek jaunų, tiek vyresnio amžiaus žmonių.

„Nuo šios ligos nėra apsaugotas nei vienas – nei jauno, nei vidutinio nei senyvo amžiaus asmenys. Kasa yra viena pagrindinių virškinimo liaukų, kurios funkcija – virškinti tai, ką suvalgome, ir mūsų mityba, jos įpročiai, jos taisyklių pažeidimai gali sukelti kasos uždegimą ir tai nuo amžiaus nepriklauso“, – aiškino gydytojas.

Tačiau jis pabrėžė, kad ūminis kasos uždegimas nėra vien tik mitybos įpročių pažeidimo liga. 

„Tai gali būti ir kitų susirgimų pasekmė arba priežastis. Realiai kokių 40 procentų atvejų priežastimi būna maisto režimo pakenkimai, 30 procentų yra galimos tulžies pūslės arba latako akmenligės, likę atvejai yra susiję su pačios kasos vystymosi anomalijomis, tiek kitų sistemų susirgimais – generalizuota ateroskleroze ir t.t.“, – vardijo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palyginimui pašnekovas pateikė tokį pavyzdį: jei yra važiuojama automobiliu ir nuolat laikomas iki dugno nuspaustas greičio pedalas, natūralu, kad mašina nusidėvi greičiau. 

„Taigi ir jei kasą nuolat apkrausime, priversime trečią, ketvirtą dieną dirbti pilnu pajėgumu, tai kažkuriuo metu ji „nebepatems“, – sakė jis.

Pasiteiravus, kiek įtakos pankreatitui vystytis turi alkoholio vartojimas, profesorius neslėpė, kad nors tai nebūtina pagrindinė susirgimo priežastis, gali būti lemiamas veiksnys.

„Iš dalies yra neteisinga teigti, kad išgėręs didelį kiekį alkoholio žmogus susirgs ūminiu pankreatitu. Tai nebūtinai yra taisyklė. Ūminis pankreatitas turi ir kitų priežasčių, tačiau alkoholio poveikis kartais būna lemtingas“, – konstatavo K. Strupas.

REKLAMA

Pabrėžiama, kad alkoholio sukeltu ūminiu pankreatitu dažniau serga vyrai, o tulžies akmenų ar kitos kilmės bendrojo tulžies latako užsikimšimo sukelta liga – moterys.

Profesorius priminė, kad yra saikingai vartojant alkoholį dažniausiai „nesupykdo“ nei kasos, nei kepenų, nei skrandžio.

„O nesaikingas tiek valgymas, tiek alkoholio vartojimas visą laiką sukelia problemų. Vienu atveju tai būna uždegiminiai, kitu – nutukiminiai reiškiniai. Tad realiai mityba, kuri yra vienas mūsų malonumų, lengvai gali tapti vienu iš priešų ir susirgimo priežasčių“, – dėstė K. Strupas.

Chirurgas pabrėžė, kad čia kalbama apie bet kokio alkoholio žalą, rūšis yra visiškai nesvarbi, kalbama tik apie jo suvartojamą kiekį. 

REKLAMA

Pasitaiko ir mirties atvejų

Paklaustas, kiek dažnai ūminis pankreatitas tampa mirties priežastimi, gydytojas neslėpė, kad tokių baigčių pasitaiko. 

„Šiaip ūminį lengvą pankreatitą, kuris nesukelia kasos audinio nekrozės arba apmirimo, konservatyviai, be operacinio gydymo, galima pagydyti per 3–7 dienas. Tokių atvejų yra didžioji dalis. 

Ūminis sunkus pankreatitas, sukeliantis įvairių komplikacijų, pasitaiko rečiau, bet tai yra sudėtingi atvejai. Remiantis pasauline literatūra, tokia liga yra gydoma intensyviosios terapijos skyriuje. Tačiau gydant ūmų sunkų nekrotinį pankreatitą mirties atvejų neišvengiama. Nors Lietuvoje nėra atlikta epidemiologinių tyrimų, bet remiantis Santaros klinikų patirtimi ūminio pankreatito dažnis išlieka panašus kaip ir prieš penkerius metus. Tiesa, imant 20 metų laikotarpį tam tikrą mažėjimo tendenciją gal ir stebime, tačiau sunkių pankreatito atvejų vis pasitaiko“, – kalbėjo K. Strupas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojo pastebėjimu, net esama tam tikrų skaičiuoklių, kurios realiai dar per pirmas ligos dienas leidžia numatyti jos eigą ir prognozę.

Paklaustas, kaip pagijus nuo ūmaus pankreatito pasikeičia tolimesnis žmogaus gyvenimas, profesorius neslėpė – reikia laikytis tam tikro režimo, mat susirgus vėl ligos eiga gali būti daug sunkesnė.

„Jeigu esant lengvam ūminiam pankreatitui yra aiškios priežastys, dėl kurių jis atsirado, tai pagrindinė taisyklė – vengti tų dirgiklių, kurie paskatino ligą. Nes kiekvienas kitas susirgimas būna sunkesnis, atsiranda rizika susirgti sunkiu ūmiu pankreatitu, ko nelinkėčiau niekam. 

Kadangi artėja šventinis periodas, daug laisvadienių, būtų proga visiems priminti, kad apsilankymas vienas pas kitą nėra vien tik valgymas ir gėrimas, o visų pirma bendravimas. Paskatinimas apie tai susimąstyti būtų ir visų rezonansinių tragiškų ligos atvejų visuomenėje prisiminimas. Jų tikrai nereikia kartoti“, – baigdamas pokalbį pastebėjo K. Strupas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų