REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva perka amerikietiškus šarvuočius: visureigiai kainuos 145 mln. eurų

papildyta: 11.16 val.

Lietuva ketvirtadienį pasirašė sutartį dėl 200 amerikietiškų šarvuotų visureigių įsigijimo už 145 mln. eurų.

Lietuva ketvirtadienį pasirašė sutartį dėl 200 amerikietiškų šarvuotų visureigių įsigijimo už 145 mln. eurų.

REKLAMA

Visureigius JLTV gamins amerikiečių kompanija „Oshkosh Defence“, sutartis pasirašyta su Jungtinių Valstijų Vyriausybe.

Pirmosios mašinos Lietuvą turėtų pasiekti 2021 metų pabaigoje, paskutinės – 2024 metais. Jos bus skiriamos Sausumos ir Specialiųjų operacijų pajėgoms.

„Tai sustiprins Sausumos pajėgų, Specialiųjų operacijų pajėgų paramą ir sustiprins konkrečius žvalgybos, artilerijos, logistikos pajėgumus“, – žurnalistams po sutarties pasirašymo sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Tai yra pats moderniausias šiuo metu pasaulyje šarvuotas visureigis su tikrai puikiomis charakteristikomis, su saugumu kariams. Jis tikrai bus naudojamas ne vieną dešimtmetį“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Sutarties pasirašymo proga prie Krašto apsaugos ministerijos buvo atgabentas vienas visureigio pavyzdys.

Tai yra antras pagal sumos dydį įsigijimas Lietuvos kariuomenės istorijoje po šarvuočių „Boxer“. Šarvuotieji visureigiai bus skirti įvairiems kariuomenės vienetams. 

REKLAMA

Sutartyje numatyta, kad kilus poreikiui Lietuva galės nusipirkti dar 300 mašinų.

Pasak R. Karoblio, dėl to bus sprendžiama baigiantis pirmajai kontrakto daliai 2024-aisiais, atsižvelgus į esamą gynybos finansavimą ir prioritetus.

Anot ministro, perkami visureigiai bus reikalingi tiek užtikrinant Lietuvos gynybą, tiek dalyvaujant tarptautinėse operacijose.

Sutartį pasirašiusios Gynybos resursų agentūros vadovas Sigitas Dzekunskas žurnalistams sakė, kad visureigių įranga bus skirtinga pagal reikalingas atlikti užduotis. Pasak jo, perkamos mašinos turės daugiau nei dešimt konfigūracijų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Marcusas Micheli (Markusas Mišelis) teigė, kad „tai nėra tik įsigijimas“.

„Tai iš tikrųjų yra stiprus ypač tvirtų ir produktyvių santykių tarp JAV ir Lietuvos simbolis ir ženklas“, – sakė diplomatas.

„Oshkosh Defence“ viceprezidentas Mike'as Ivy (Maikas Aivis) teigė, kad Lietuvos įsigyjami visureigiai naudojami JAV kariuomenėje, juos taip pat ketina pirkti Slovėnija, Juodkalnija, Jungtinė Karalystė.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojami HMMWV ir Toyota „Land Cruiser 200“ šarvuotieji visureigiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų