REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį 72 balsais „už“ atstatydino „Tvarkos ir teisingumo“ vadovą Remigijų Žemaitaitį iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis svarsto nebeieškoti R. Žemaitaičiui pamainos, tačiau Ramūnas Karbauskis užsimena, kad laisvą vietą užims kas nors ir valdančiųjų. Tuo metu politologai atkreipia dėmesį, kad toks laisvų kėdžių stumdymas Seimo nestabilumo klausimo neišspręs.

Seimas antradienį 72 balsais „už“ atstatydino „Tvarkos ir teisingumo“ vadovą Remigijų Žemaitaitį iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis svarsto nebeieškoti R. Žemaitaičiui pamainos, tačiau Ramūnas Karbauskis užsimena, kad laisvą vietą užims kas nors ir valdančiųjų. Tuo metu politologai atkreipia dėmesį, kad toks laisvų kėdžių stumdymas Seimo nestabilumo klausimo neišspręs.

REKLAMA

Pagrindinis atleidimo argumentas – jo darbas parlamento vadovybėje apsunkintas praradus iškėlusios frakcijos pasitikėjimą.

Užvirs tikra pekla

Pats R. Žemaitaitis trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų atsisakė ir sakė manantis, kad Seime surengtas balsavimas – bandymas laikyti valdančiąją koaliciją įkaitais.

„Aš esu įsitikinęs, kas tai yra keleto žmonių bandymas laikyti valdančiąją koaliciją įkaitais ir bandymas šantažuoti, kad nebus balsuojama už biudžetą“, – antradienį Seimo posėdyje sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Po balsavimo žurnalistų Seime paklaustas, kas užims R. Žemaitaičio vietą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad tai bus kažkas iš valdančiosios koalicijos, tačiau konkretaus kandidato neįvardino. 

REKLAMA

Dieną iki balsavimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Bronislovas Matelis prognozavo, kad atstatydinus R. Žemaitaitį Seime užvirs „tikra pekla“.

„Mat, kaip sakė vienas kolega iš LVŽS frakcijos, Karbauskis į Seimo vicepirmininko postą bandys stumti Širinskienę. O tada vėl užvirs tikras karas ir nesąmonių krūva. Mat Seimo pirmininko pavaduotoją turi teisę teikti tik Seimo pirmininkas, o Pranckietis gali nesutikti teikti Širinskienės kandidatūros. Tuomet vėl užvirs žodžių karas, grasinimai atleisti patį Pranckietį, šantažas ir spjaudymasis kompromatais. Ar to dabar mums reikia?“ – savo „Facebook“ paskyroje rašė B. Matelis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pirmadienį parlamentaras sakėsi neatmetantis galimybės balsavime nedalyvauti, nes „patys valdantieji tą košę užvirė, tegul patys pasigardžiuodami ją dabar ir kabliuoja“. 

Nori naikinti pareigybę

Tuo metu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis antradienį Seime kalbėjo norintis naikinti septinto vicepirmininko pareigybę ir neteikti į ją kandidato.

„Jam nelikus, aš išvis siūlyčiau Seimo statute daryti pakeitimą, kadangi dėl partijų susitarimo atsirado ta pareigybė, aš statute siūlyčiau išbraukti tą pareigybę“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Seimo statutas numato, kad atšaukus bet kurį iš Seimo vicepirmininkų, naujo pareigūno rinkimai į šias pareigas rengiami artimiausiame posėdyje. Kandidatus į Seimo Pirmininko pavaduotojų pareigas, pasitaręs su frakcijomis, Seimo Pirmininkas siūlo taip, kad Seimo Pirmininko pavaduotojais būtų ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai. Seimo Pirmininko pavaduotojai renkami slaptu balsavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis nepalaiko tokios Seimo pirmininko minties. R. Karbauskis taip pat sakė manantis, kad Seimas nepritars V. Pranckiečio iniciatyvai. 

Chaoso Seime tai neišspręs

Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius sako nemanantis, kad bet koks sprendimas dėl Seimo vicepirmininko prisidės prie stabilumo Seime.

„Aš nemanau, kad stabilizuos padėtį Seime ir kaip nors pagerins Seimo reputaciją visuomenės akyse. Vis viena, Ramūno Karbauskio aktyvumo epicentras yra asmeninių sąskaitų suvedinėjimas ir tuščias figūrų šachmatų lentoje perstumdymas, tuo metu, kai valstybėje yra aibė yra labai svarbių žmonėms klausimų, kurie nesprendžiami. <...> Tokie įvykiai yra tuščiaeigės politikos rezultatas, kuris žmonėms rūpi tik tiek, kad parodo, kad valdančiajai daugumai jie nerūpi“, –- tv3.lt kalbėjo V. Valentinavičius.

REKLAMA

Politologas nemato skirtumo, ar laisvąją poziciją užims kitas valdančiųjų atstovas, ar pozicija liks laisva.

„Gali būti ir vienaip, ir kitaip, bet ir vienu, ir kitu atveju tai nepaveiks padėties Seime. Tai yra tuščio smalsumo klausimas, ar Žemaitaitis bus pakeistas, ar nebus. Vis tiek visuomenės reakcija bus ta pati, kad Seimas užsiiminėja niekais, kovoja dėl kėdžių, kai realūs klausimai nesprendžiami“, – sakė V. Valentinavičius. 

Valdantieji spalio mėnesį nesėkmingai bandė atstatydinti valstiečius palikusį Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga spalio pabaigoje nutraukė valdančiosios koalicijos sutartį su „Tvarka ir teisingumu“. 

Rugsėjį visi Seimo „tvarkiečiai“, išskyrus partijos lyderį R. Žemaitaitį, įkūrė naują frakciją „Lietuvos gerovei“. Didžioji dalis šios frakcijos narių pasitraukė ir iš partijos „Tvarka ir teisingumas“.

Ši frakcija su valdančiaisiais pasirašė susitarimą dėl bendro darbo Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų