REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Kuršėnų gyventojus sukrėtė skaudus įvykis – neapšviestoje perėjoje, kuri kerta magistralinį kelią Šiauliai-Palanga, partrenktas automobilio žuvo vyras. Į redakciją kreipėsi kuršėniškiai, kurie pasipiktinę valdžios abejingumu, mat perėjoje žuvęs vyras – ne pirma auka, o apšvietimu vis dar niekas nepasirūpina.

Antradienį Kuršėnų gyventojus sukrėtė skaudus įvykis – neapšviestoje perėjoje, kuri kerta magistralinį kelią Šiauliai-Palanga, partrenktas automobilio žuvo vyras. Į redakciją kreipėsi kuršėniškiai, kurie pasipiktinę valdžios abejingumu, mat perėjoje žuvęs vyras – ne pirma auka, o apšvietimu vis dar niekas nepasirūpina.

REKLAMA

Kuršėnuose Ventos g. esančioje perėjoje 2018-ųjų sausį automobilis kliudė ir mirtinai sužalojo per perėją ėjusią 37 metų moterį. Kuršėniškė Aistė (tikrasis vardas redakcijai žinomas, – aut. past.) teigia, kad tąkart nelaimė įvyko paryčiais, kai moteris lydėjo savo vaiką į mokyklą. 

Aistė teigia, kad po pirmos nelaimės, miesto gyventojai iš karto kreipėsi į Susisiekimo ministeriją prašydami apšviesti perėją. Pasak moters, matomumas toje vietoje – labai prastas, o ir vairuotojai mėgsta spustelėti greičio pedalą, mat neapšviesta perėja kerta magistralinį kelią A11 Šiauliai-Palanga, kuris driekiasi per Kuršėnus. 

REKLAMA
REKLAMA

Tąkart, kai buvo kreiptasi į ministeriją, kuršėniškiai sulaukė teigiamo atsakymo – pažadėta perėją sutvarkyti per 2018-2019 metus. 

Tačiau problemos išspręsti nesuspėta – antradienį toje pačioje vietoje paryčiais, 07:44 val., įvyko dar viena tragedija, kurioje partrenktas automobilio žuvo 1972 m. gimęs vyras. 

REKLAMA

Kaip teigia Aistė, nors pažadėta perėją sutvarkyti 2018-2019 metais, jokie darbai dar vis nepradėti. Šią vasarą kuršėniškiai sulaukė dar vieno Kelių direkcijos rašto, kuriame teigiama, kad dar tik rengiamas projektas. „Kol vilkinami perėjos rekonstrukcijos darbai, žūsta žmonės“, – priduria Aistė.  

Moteris pasakoja, kad perėja yra visai šalia Kuršėnų Pavenčių mokyklos-daugiafunkcinio centro ir čia kelią kerta daug vaikų. 

„Tėvai bijo vienus vaikus paleisti, todėl galvojome, kad gal būtų įmanoma įrengti šviesoforą, tačiau mums buvo paaiškinta, kad tai – magistralinis kelias, todėl to padaryti negalima. Tačiau žinau, kad nuo Šiaulių link Palangos važiuojant taip pat magistralinis kelias, tačiau vis tiek ten yra įrengtas šviesoforas. Tai didelė mūsų miesto problema, visi tėvai pergyvena dėl savo vaikų, todėl gal bent apšvietimas kiek padėtų“, – kalbėjo Aistė. 

REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, šiuo metu Kuršėnuose per Ventos upę įrenginėjamas tiltas, kuris žmonėms turėtų padėti lengviau pasiekti skirtingus miesto taškus. Tačiau, pasak Aistės, tai nepadės kitoje Kuršėnų pusėje gyvenantiems žmonėms ir jiems vis tiek reikės kirsti neapšviestą perėją. Naujienų portalui tv3.lt Kuršėnų seniūnas Vytautas Gedmontas teigė, kad tiltas iš dalies prisidės prie saugaus perėjimo ir nuims bent dalį pėsčiųjų nuo neapšviestos perėjos. 

Aistė pasakoja, kad šalia neapšviestos perėjos kiek toliau yra apšvietimas, jis apšviečia kitą gatvę. Tačiau moteris sako, kad šalia nelaimės vietos gyvenantys žmonės teigia matę, kad tada, kai vyras buvo partrenktas (07:44 val. pagal policijos suvestinę), gatvės jau nebuvo apšviestos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau susisiekus su UAB Kuršėnų komunaliniu ūkiu pranešta, kad gatvių apšvietimas šiuo metu rytais išjungiamas kelios minutės po 8 valandos. Vytauto Gedmonto paklausus, ar seniūnas negali įpareigoti atsakingos įmonės miestą tamsiuoju paros metu apšviesti ilgiau arba trumpiau, jis teigė, kad tai padaryti gali. Čia pat seniūnas pabrėžė, kad nelaimės metu, kai buvo partrenktas vyras, šviesa degė. 

V. Gedmontas pokalbio metu pabrėžė, kad kelias, kurį kerta neapšviesta perėja, priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai: „Aš būčiau labai dėkingas, kad kai jūs šitą straipsnelį rašysit, bent įvardintumėt kelio savininkus – Kelių direkcija. Kaip mes žinom abudu, tai jau nebe pirma žūtis. Tai viena. Kita, keli mėnesiai prieš tą žūtį, kai žuvo moteris, seniūnija, kartu su policijos darbuotojais, atsakingais už saugų eismą, sudarė komisiją ir pravažiavus gatvę sudėliojo tuos taškus, kur yra pavojingos sankryžos ir paprašėm kuo skubiau šitą dalyką spręsti. Po to įvyko nelaimė su moterimi. Tada bendruomenė savo iniciatyva, ir politikai, rajono vadovai įsijungė, rinko parašus, kad kuo greičiau tą dalyką išspręsti. Taip, kad šitas dalykas yra rajono užjudintas aukščiausiam lygmenyje. Deja. Deja, nejuda tas reikalas taip, kaip mes norėtumėm. Tai jau yra nebejuokinga, kad taip abejingai žiūrima į tokias vietas, kur eina pagrindinis kelias į Palangą.

REKLAMA

Apie 2020 metus buvo Kelių direkcijos planuose įrengti Kuršėnų apvažiavimą, kuris yra dalis padaryta iš Kuršėnų geležinkelio pusės ir turėtų susijungti su keliu, kuris eina į Palangą apvažiuojant Kuršėnus. Mano supratimu, šis projektas nuimtų didelį srautą, bent jau sunkvežimius, kurie dabar važiuoja per miesto centrą. Manau, kad šiam dalykui turi įsijungti ir Susisiekimo ministerija, ir Kelių direkcija – pradėt projektavimo darbus miesto apvažiavimui“, – reziumavo Kuršėnų seniūnas.

Naujienų portalui tv3.lt kreipusis į Kelių direkciją buvo paaiškinta, kad perėjos apšvietimas nesutvarkytas dėl neįvykusių viešųjų pirkimų.

REKLAMA

„Informuojame, jog visos pėsčiųjų perėjos tvarkomos pagal Kelių direkcijos direktoriaus patvirtintą prioritetinę rekonstruotinų bei naikintinų pėsčiųjų perėjų eilę visame valstybinės reikšmės kelių tinkle. Šioje eilėje esančių pėsčiųjų perėjų tvarkymas vyks 3 etapais.

Pėsčiųjų perėja esanti valstybinės reikšmės magistralinio kelio A11 Šiauliai–Palanga 26,032 km yra prioritetinės eilės 398 vietoje ir ją numatyta tvarkyti I etapu. I etapas buvo numatytas 2018–2019 m., tačiau dėl  neįvykusių viešųjų pirkimų nepavyko I etapo pėsčiųjų perėjų sutvarkyti planuotu laiku.

Šiuo metu yra pradėta pakartotina I etapu planuojamų tvarkyti Pėsčiųjų perėjų naujinimo techninio darbo projekto parengimo viešojo pirkimo procedūra, netrukus bus plėšiami vokai. Po įvykusių pirkimų planuojama parengti ir patvirtinti projektą bei pirkti rangos darbus“, – tv3.lt atsiųstame laiške rašė Kelių direkcija. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakyme LAKD taip pat pridūrė, kad už eismo saugumą yra atsakingi ir patys eismo dalyviai:

„Siekiant, kad pėsčiųjų perėjose būtų saugiau ir būtų sumažintas eismo įvykių skaičius, norime atkreipti ir pačių eismo dalyvių dėmesį laikytis kelių eismo taisyklių: vairuotojai turi būti atidūs, nedaryti pašalinių darbų vairuodami, pasirinkti saugų greitį ir sulėtinti artėjant prie pėsčiųjų perėjos, pėstieji eidami per kelią visada turi apsidairyti į abi kelio puses, įsitikinti, kad artėjantys automobiliai juos praleidžia ir tik tada žengti į važiuojamąją kelio dalį. Taip pat raginame pėsčiuosius tamsiuoju paros metu dėvėti atšvaitus.

Svarbu suprasti, kad tiek vairuotojas yra ne vienas kelyje, tiek ir pėsčiasis – visi kartu jie dalyvauja viename tame pačiame eisme ir tiek jų pagalba vienas kitam, tiek savęs ir kitų saugojimas yra pagrindinis principas, leidžiantis išvengti nelaimių eismo įvykiuose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų