REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkimuose į tris atsilaisvinusias Seimo nario vietas žinomi televizijos veidai Kristupas Krivickas, Rūta Janutienė ir socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas jau matuojasi parlamentarų regalijas. Nors jiems reikia laimėti antrajame ture, kandidatai portalui tv3.lt tvirtino esantys užtikrinti pergalę, o vienerių metų pakaks įgyvendinti pažadus rinkėjams.

Rinkimuose į tris atsilaisvinusias Seimo nario vietas žinomi televizijos veidai Kristupas Krivickas, Rūta Janutienė ir socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas jau matuojasi parlamentarų regalijas. Nors jiems reikia laimėti antrajame ture, kandidatai portalui tv3.lt tvirtino esantys užtikrinti pergalę, o vienerių metų pakaks įgyvendinti pažadus rinkėjams.

REKLAMA

Sekmadienį rinkimai į Seimą vyko Žiemgalos, Žirmūnų ir Gargždų vienmandatėse apygardose. Naujų rinkimų prireikė, kai šiose apygardose išrinkti Vitalijus Gailius ir Bronius Markauskas laimėjo merų rinkimus, o Aušra Maldeikienė pateko į Europos Parlamentą.

Ruošiasi kurti „Gerovės Lietuvos“ frakciją

„Vertinu, kad aš laimėjau ir Gargždų apygardos rinkėjai pasirinko jau pirmajame ture“, – užtikrintai kalbėjo rinkimuose dalyvavęs žinomas televizijos laidų vedėjas ir prodiuseris Kristupas Krivickas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos centro partijos iškeltas K. Krivickas pirmajame rinkimų ture užėmė antrą vietą, surinkęs 16,33 proc. balsų, į priekį praleidęs konservatorę Rasą Petrauskienę, kuriai pasitikėjimą pirmajame ture pareiškė 16,84 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Pašnekovo tvirtinimu, 70 proc. visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų pasirinko kairės ir centro kairės kandidatus, todėl antrajame ture jie, K. Krivicko nuomone, turėtų balsuoti už jį.

„Galima sakyti, kad pasirinkimas yra aiškus ir antras turas yra formalumas“, – kalbėjo K. Krivickas.

Gargžduose prie balsadėžių atėjo tik 17,74 proc. rinkėjų. K. Krivickas svarsto, kad daugelis žmonių nusivylė politika, yra įsitikinę, kad jų pasirinkimas nieko nepakeis, dėl to, ir nedalyvauja rinkimuose.

Kita priežastimi, kodėl gargždiškiai vangiai rinkosi rinkimų apylinkėse, K. Krivickas laiko tai, kad rinkimuose dalyvavo jo konkurentė antrajame ture R. Petrauskienė. Tėvynės sąjungos atstovė dalyvavo ir tiesioginiuose mero rinkimuose, dabar dirba savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės nusivylę, tokia neatsakinga pozicija, kai politikai, siekdami aukštesnių postų, palieka tuos rinkėjus su užmirštais pažadais“, – samprotavo K. Krivickas.

Jeigu bus išrinktas į Seimą, K. Krivickas žada prisijungti prie valdančiosios koalicijos. Jo prioritetais bus socialinės atskirties mažinimas, mažiau uždirbančių žmonių gyvenimo pagerinimas.

„Aš trumpai tai įvardinčiau, kaip gerovės valstybės idėjos realizaciją. Tas poprezidentins gerovės valstybės siekis man yra labai svarbus“, – tvirtino pašnekovas.

Seime K. Krivickas siektų įkurti, jo žodžiais, bent jau simbolinę „Gerovės Lietuvos“ frakciją.

Žmonės galvojo, kad vis tiek laimės, tai nebalsavo

„Tikslas buvo į antrą turą išeiti ir mes tą tikslą pasiekėme“, – savo rezultatą Žirmūnų apygardoje įvertino Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimuose jis surinko 26,42 proc. ir užėmė antrąją vietą. Pirmajame ture pergalę šventė konservatorė Paulė Kuzmickienė, kuri surinko 34,57 proc. balsų.

Socialdemokratų pirmininkas tvirtino, kad tai geriausias pasiekimas jo partijai Vilniaus mieste nuo 2012 m. Seimo rinkimų.

„Iki pirmos vietos pritrūko geresnio aktyvumo. Bet to nesureikšminu, nes antrame ture viskas prasideda iš naujo“, – sakė socialdemokratas.

Žemu rinkėjų aktyvumu pasižymėjusiuose rinkimuose Žirmūnų apygarda sulaukė mažiausiai rinkėjų. Čia prie balsadėžių atėjo tik 17,04 proc. balsavimo teisę turinčių piliečių.

Tokį žemą aktyvumą G. Paluckas aiškina tuo, kad daugelis žmonių nematė prasmės rinkti Seimo narį vieniems metams.

REKLAMA

„Kitas dalykas, aktyvumui šiek tiek pakenkė bendras įsitikinimas, kad vis tiek Paluckas laimės. Čia matyt mūsų aktyvios rinkiminės kampanijos toks neigiamas poveikis“, – juokėsi G. Paluckas.

Pašnekovas teigė, kad stengsis padidinti aktyvumą antrajame ture ir taip išnaudoti socialdemokratų kandidato, priimtinesnio kaip antrojo pasirinkimo nei konservatorių kandidatas, pranašumą.

Patekęs į Seimą, G. Paluckas žada dėmesį skirti paramai jaunoms šeimoms ir pagerinti senjorų gyvenimą. Pasak jo, praleisti metai parlamente būtų tvirtas pagrindas 2020 m. vyksiantiems Seimo rinkimams.

„Esu pasiruošęs šiuos dalykus per tuos dvylika mėnesių ne tik užregistruoti, bet ir kalbėti apie tai su valdančiaisiais. Aišku, nuo jų valios didele dalimi priklausys, ar tai bus įgyvendinta, ar ne“, – kalbėjo G. Paluckas.

REKLAMA

Konkurentą išvadino „ūsuotu bebru“

„Aš vertinu labai gerai, nes esu naujokė visame šitame reikale“, – portalui tv3.lt tvirtino Centro partijos ir Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos kandidatė Žiemgalos apygardoje R. Janutienė.

Žurnalistė ir televizijos laidų vedėja pirmajame ture užėmė pirmą vietą ir surinko 35,26 proc. balsų. Antrajame ture ji susitiks su 32,90 proc. rinkėjų balsų gavusiu socialdemokratu Liudu Jonaičiu.

Vangiuose, aktyvumo atžvilgiu, rinkimuose Žiemgalos rinkėjai pasirodė geriausiai – čia prie balsadėžių atėjo 25,18 proc. rinkėjų.

R. Janutienė svarstė, kad mažą aktyvumą lėmė šiųmetinis rinkimų maratonas ir tai, kad Žiemgala – žemdirbių kraštas, o rinkimų kampanija vyko per patį darbymetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė nemano, kad jos sėkmę lėmė vien tai, kad ji yra žinomas veidas. R. Janutienės teigimu, daug įvairių žinomų veidų anksčiau bandė savo laimę rinkimuose, tačiau ne visiems tai užtikrindavo pergalę.

„Manau, kad svarbiau tai, kad mano žurnalistika buvo apie žmones ir su žmonėmis, mano biografija tai liudijo ir man tai padėjo“, – sakė R. Janutienė.

Moteris svarstė, kad jai galėjo pagelbėti ir tai, kad ji žinoma ne iš pramoginių laidų, o iš publicistinių ir politinių laidų, žurnalistinių tyrimų.

„Tai yra dalykai, kurie labai siejasi su tuo, kuo aš dabar užsiimu“, – tvirtino R. Janutienė.

Savo konkurentą L. Jonaitį R. Janutienė vadino prisitaikėliu, „praeities žmogumi“ ir „ūkininku be plūgo“.

REKLAMA

„Tapinas tokius vadina ūsuotais bebrais. Tai čia yra tipinis ūsuotas bebras“, – tvirtino savo pergale užtikrina R. Janutienė.

Jeigu patektų į Seimą, buvusi televizijos laidų vedėja, kaip ir jos kolega K. Krivickas, jungtųsi prie valdančiosios daugumos. R. Janutienė teigė, kad jos jėgų ir balso Seimo salėje prireiks didinant vaiko pinigus, keičiant mokestinę politiką, prisidedant prie regionų atgaivinimo. Moteris taip pat siūlo pasimokyti iš Lenkijos ir taip pat leisti jaunuoliams iki 26 m. nemokėti gyventojų pajamų mokesčių.

Antrasis rinkimų turas Žiemgalos, Gargždų ir Žirmūnų apygardose vyks rugsėjo 22 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų