REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę į komą nuo alkoholio patekusio paauglio šeima vaiko teisių apsaugos specialistams jau žinoma, tarnyba su šeimos nariais pradeda darbą. Tuo metu policija informuoja, kad nepilnamečio šeimos už jo elgesį bauda nelaukia, nebent bus įrodyta, kad dėl sūnaus poelgio kalti tėvai.

Praėjusią savaitę į komą nuo alkoholio patekusio paauglio šeima vaiko teisių apsaugos specialistams jau žinoma, tarnyba su šeimos nariais pradeda darbą. Tuo metu policija informuoja, kad nepilnamečio šeimos už jo elgesį bauda nelaukia, nebent bus įrodyta, kad dėl sūnaus poelgio kalti tėvai.

REKLAMA

Praėjusio penktadienio popietę vienoje Panevėžio gatvių rastas komos būsenos 2005 m. gimęs paauglys. Berniukas dėl apsinuodijimo neaiškios kilmės medžiagomis paguldytas į ligoninę.

Su mokslo metų pabaiga – į komą

Tos pačios dienos vakarą paaiškėjo, kad aštuntokas kiek anksčiau šventė mokslo metų pabaigą ir prisigėrė iki komos. Medikams pavyko išgelbėti apsinuodijusį keturiolikmetį, o sąmonę atgavęs berniukas pripažino, kad su draugais prisigėrė netoli mokyklos ant suolelio.

Paauglys reanimacijoje praleido visą naktį, tačiau prabudęs medikams nenorėjo sakyti, kokias konkrečiai medžiagas vartojo.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis buvo komoje ir tas promiles nepajėgė pripūsti. Ką gėrė, mes nežinom, bet jei berniukas komoj, reiškia, apsinuodijimas sunkus“, – TV3 sakė vaikų reanimacijos gydytoja Joana Petrauskaitė.

REKLAMA

Medikės teigimu, berniukas iš sunkios būklės komos atsigavo gana greitai.

„Sunkios būklės komoje berniukas buvo. Pradžioj net neaiški komos priežastis buvo, kilmė. Bet atsigavo gana greitai, taisosi ir išsiaiškinom priežastį. Apsinuodijimas alkoholiu“, – kalbėjo J. Petrauskaitė.

Dar tą pačią dieną Panevėžio policijos pareigūnai apklausė berniuko mamą, kuri teigė, kad sūnus 10 val. išėjo į mokyklą, kur buvo paskutinio skambučio mokslo baigimo šventė.

Specialistams šeima žinoma

Už tai, kad jų nepilnametis vaikas prisigėrė, gimdytojams gresia baudos, o incidentą aiškinsis vaiko teisių tarnyba. Kaip portalą tv3.lt informavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT), tarnybai šeima, kurioje auga vaikas, jau yra žinoma.

REKLAMA
REKLAMA

„Šeimai teikiamos socialinės paslaugos. Po minėto įvykio, vaiko teisių apsaugos specialistai bendravo su vaiku, lankėsi šeimoje, vertino grėsmės vaikui lygį. Visa informacija, susijusi su šiuo įvykiu, perduota Panevėžio socialinių paslaugų centrui. Šeima bus kviečiama į atvejo vadybos posėdį, bus peržiūrėtas pagalbos šeimai planas ir numatyti įpareigojimai, leisiantys užtikrinti geriausius vaiko interesus“, – atsakyme tv3.lt rašė tarnybos atstovė Rūta Karčiauskienė.

Tėvai atsakomybės išvengs

Policijos duomenimis, šiemet administracinėn atsakomybėn už alkoholio turėjimą ir vartojimą nesulaukus 21 metų patraukti 654 nepilnamečiai. Tiesa, administracinėn atsakomybėn traukiami asmenys, sulaukę 16 metų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu yra teismų suformuota tokia praktika, kad nepilnamečio padarytas nusižengimas automatiškai neužtraukia atsakomybės tėvams, pagal Administracinių nusižengimų kodekso 73 straipsnį (tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams). Pagal šį straipsnį, tėvai atsako tik tuomet, kai yra priežastinis ryšys tarp vaiko padaryto nusižengimo ir tėvų valdžios nepanaudojimo ar panaudojimo priešingai vaiko interesams, t. y. turi būti įrodyta tėvų kaltė“, – atsakyme tv3.lt rašė policijos atstovai. 

Gresia baudos

Kai alkoholį vartoją ne jaunesni negu 16 m., bet jaunesni negu 20 m. asmenys, jiems gresia bauda nuo 10 iki 14 eurų, numato Administracinis nusižengimų kodeksas. Prasižengus pakartotinai – bauda nuo 14 iki 30 eurų.

REKLAMA

Be to, atsakomybė gresia ir už alkoholio vartojimą arba pasirodymą neblaiviam viešose vietose. Alkoholinių gėrimų vartojimas stadionuose, skveruose, parkuose, viešajame transporte ir kt. užtraukia baudą nuo 20 iki 100 eurų, nusižengus pakartotinai – nuo 100 iki 200 eurų.

Už pakartotinį prasižengimą gali būti taikomas įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose. Taip pat – draudimas lankytis viešose vietose vykstančiuose renginiuose nuo mėnesio iki metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų