REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Darosi šalta vesti augintinį į lauką? Sau traukiate iš spintos kepures, šalikus bei pirštines, o ar jūsų keturkojis paruoštas žiemiškai aplinkai? Dailus paltukas ar apsiaustėlis – tikrai ne tai, apie ką pirmiausia reikėtų galvoti.

Darosi šalta vesti augintinį į lauką? Sau traukiate iš spintos kepures, šalikus bei pirštines, o ar jūsų keturkojis paruoštas žiemiškai aplinkai? Dailus paltukas ar apsiaustėlis – tikrai ne tai, apie ką pirmiausia reikėtų galvoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasirūpinti savo augintiniu žiemos laikotarpiu, konsultuoja veterinarijos klinikos Dr.Leo gydytojas Žygimantas Besakirskas.

REKLAMA

1. Drėkinkite namų orą

Dažnai pamirštame, kad žiemą oras pasikeičia ne tik lauke, bet ir namuose. Prasidėjus šildymo sezonui, namuose akivaizdžiai pasikeičia oro drėgnumas – oras tampa sausesnis ir tai gali būti niežtinčios, pleiskanojančios, sausos ir jautrios odos priežastis. Dėl tokio oro sausėja nosies gleivinė, ji gali pasidaryti jautresnė, plonesnė, mažiau atspari infekcijoms. Naudokite oro drėkintuvą, dažnai vėdinkite patalpas. Taip pat nepamirškite, kad augintinis turi turėti nuolatinį priėjimą prie švaraus geriamo vandens.

REKLAMA
REKLAMA

2. Venkite dažnai maudyti gyvūnus

Dažnas maudymas pašalina apsauginį odos riebalinį sluoksnį, oda sausėja, tampa jautresnė, imlesnė šalčiui ir žalingam aplinkos poveikiui. Jei po maudymo šuns ar katės kailis nebus pilnai išdžiuvęs (ypač aktualu tankaus kailio šunims, kurių kailis džiūva ilgai), gyvūnas gali peršalti net namuose.

Taip nutinka, kadangi žiemos metu namuose atsiranda nedidelių skersvėjų, kurių patys nejaučiame, tačiau gyvūnui šlapiu kailiu jis gali būti lemiamas faktorius vystytis peršalimo infekcijoms. Jei maudote savo augintinį žiemą – naudokite gerai drėkinančias priemones, praturtintas aliejais, o į lauką veskite tik kailiui ir pokailiui visiškai išdžiuvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Neveskite gyvūno šaligatviais ir gatvėmis, kurie pabarstyti druskų ir smėlio mišiniu

Geriau tokiais šaligatviais eikite patys, o šunį veskite per sniegą ar žolę. Taip maksimaliai išvengsite pėdučių sąlyčio su druskų ir smėlio mišiniais. Tam, kad apsaugotumėte pėdučių odą nuo žalingo druskų ir šalčio poveikio, rekomenduotina prieš pasivaikščiojimus tepti pėdutes specialiu vašku. Taip pat veterinarijos vaistinėse galite rasti ir purškalo pavidalo apsaugą, kurią naudoti dar paprasčiau. Vaškas maitina ir drėkina pėdučių odą, dažnai praturtintas eteriniais aliejais, sudaro apsauginę plėvelę, neleidžia ant pėdučių patekti vandeniui, kuris prie minusinės temperatūros pradeda kristalizuotis ir pažeidžia audinius ląsteliniame lygmenyje.

REKLAMA

Viena tokių priemonių – „BioPet“ pėdučių vaškas, pagamintas Lietuvoje iš natūralių medžiagų, savo sudėtyje turintis kokosų aliejaus, arbatmedžio ir čiobrelių eterinių aliejų. Visi šie ingredientai pasižymi priešuždegiminiu, antibakteriniu poveikiu bei maitina odą.

Jeigu pastebėjote, kad gyvūno pėdutės šerpetoja, skilinėja, atsiranda žaizdelių, gilių įtrūkimų – būtinai kreipkitės į veterinarijos kliniką ir neleiskite problemai įsisenėti.

4. Nusausinkite pėdutes

Grįžus su augintiniu iš lauko patartina nuplauti ir kruopščiai nusausinti augintinio letenas, pėdutes, ypač – tarpupirščius. Gatvėms barstyti dažniausiai naudojama techninė druska, kuri turi iki 2 proc. cheminių priemaišų, todėl augintinio nulaižyta nuo pėdučių ji gali būti ir apsinuodijimo ar viduriavimo priežastis.

REKLAMA

5. Įtraukite į mitybą daugiau omega rūgščių turinčių produktų

Žiemos laikotarpiu rekomenduojama į augintinio mitybos racioną įtraukti pašarų su žuvimi ar žuvies produktais. Taip pat tinka ir įvairūs papildai su omega rūgštimis, tokie kaip „Stangest Dermovital“ odos ir kailio papildai. Omega rūgštys ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda palaikyti sveikos, elastingos odos būklę, atstato ir stiprina plauko struktūrą. Taip pat odos ir kailio būklę gerina B grupės vitaminai, alaus mielės, įvairūs dumbliai. Veterinarų dažniausiai rekomenduojami papildai odai ir kailiui – „Oropharma“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Naudokite intensyviai drėkinančius gydomuosius šampūnus

Jei oda stipriai pleiskanoja, būtina naudoti intensyviai drėkinančius gydomuosius šampūnus, o itin pažeistoms vietoms drėkinančius, maitinančius ir odos regeneraciją skatinančius kremus arba tepalus.

Dažniausiai sausai ir pleiskanotai odai skiriami gydomieji šampūnai su avižų ekstraktu, vienas efektyviausių – „Vet‘s Best Oatmeal“ šampūnas su avižų ekstraktu, arbatmedžio aliejumi, vitaminu B5, kuris intensyviai drėkina, maitina ir atstato pleiskanojančią odą. Taip pat ypač tinkama ir lengvai naudojama priemonė gyvūnams – „Dermoscent“ užlašinamasis tirpalas. Lašinamas keteros srityje kartą per savaitę atkuria odos struktūrą, gerina plauko būklę, o rezultatus, kurių niekam nepatinka laukti, galima išvysti jau po pirmos savaitės.

REKLAMA

7. Neleiskite šunims ėsti sniego

Kai kurie šunys būdami lauke pradeda ėsti sniegą iš troškulio, kiti – dėl pramogos, tačiau nereikėtų leisti to daryti. Ėsdami sniegą šunys rizikuoja persišaldyti gerklę, vėliau dažnai pradeda kosėti. Kosulys dirgina gerklas ir paskatina vėmimą. Ši problema dažnai painiojama su virškinimo problemomis – vėmimas šeimininkus gąsdina labiau, nei kosėjimas.

Kai kuriais atvejais uždelsti pirmieji simptomai gali virsti į sunkesnes ligas. Taigi, jei jūsų šuo pradėjo kosėti – nedelsiant kreipkitės dėl apžiūros į veterinarijos kliniką, o jei mėgstate ilgus pasivaikščiojimus su augintiniu, pasiimkite su savimi geriamo vandens šuniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų