REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune - atviros tuberkuliozės atvejis. Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas naujienų portalui tv3.lt patvirtino, kad ligoninėje guli mergina, kuriai diagnozuota atvira tuberkuliozės forma. 

Kaune - atviros tuberkuliozės atvejis. Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas naujienų portalui tv3.lt patvirtino, kad ligoninėje guli mergina, kuriai diagnozuota atvira tuberkuliozės forma. 

REKLAMA

Jo teigimu, mergina į medikus kreipėsi spalio 31 dieną dėl kitų simptomų. Iš pradžių buvo tiriamos peršalimo ligos, tačiau kilus įtarimams buvo imtasi merginos sveikatą tirti plačiau. 

Netrukus atlikta rentgenograma parodė, kad merginai - atvira tuberkuliozės forma ir šiuo metu ji intensyviai gydoma. 

„Nuo diagnozės nustatymo praėjus kiek daugiau nei savaitei, pacientė jaučiasi normaliai. Ši liga ir yra klastinga dėl to, kad nėra iš karto pastebima. Žmogus ilgai gali su ja vaikščioti. Šiuo atveju ji išryškėjo paūmėjus kitoms ligoms, nusilpus imunitetui.

Tikėtina, kad pacientė, kuriai diagnozuota atvira ligos forma, gali būti gydoma iki pusmečio. Ši liga išgydoma, tačiau gydymas yra labai ilgas“, - aiškino S.Tvirbutas.  

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad kvėpavimo organų tuberkuliozė (TB) yra infekcinė liga. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, šią ligą sukelia tuberkuliozės mikobakterija, plintanti per orą su dalelėmis. Pagrindinis TM šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių TB forma. Negydomas TB sergantis žmogus gali mirti.

REKLAMA

Tuberkuliozės požymiai priklauso nuo to, kurioje kūno vietoje dauginasi ligos sukėlėjas. TM dažniausiai pažeidžia plaučius (plaučių tuberkuliozė). Pagrindiniai plaučių TB požymiai: sunkus kosulys, trunkantis 3 ar daugiau savaičių; skausmas krūtinėje; skreplių ar kraujo atkosėjimas.

Tuberkuliozės mikobakterijos (TM) patenka į orą, kai plaučių TB sergantis žmogus kalba, kosėja ar čiaudi. TM ore gali išlikti kelias valandas priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Žmogus, įkvėpęs TM užteršto oro, gali tapti infekuotu.

Koks skirtumas tarp žmogaus užsikrėtusio ir žmogaus sergančio TB?

Užsikrėtę asmenys savo organizme turi TM, bet jos nėra aktyvios ir nesukelia ligos, nepasireiškia TB būdingi požymiai ir žmogus neplatina ligos sukėlėjo. Nustatyta, kad tik dalis užsikrėtusių asmenų (5-10 proc.) gali susirgti arba suserga TB.

REKLAMA
REKLAMA

Sergančių TB žmonių organizme bakterijos aktyviai dauginasi, jiems pasireiškia TB būdingi simptomai, kosėdami jie platina užkratą. TB dažniausiai užsikrečiama, jei yra kasdienis artimas sąlytis su sergančiais asmenimis gyvenamoje aplinkoje, darbe, kitose įstaigose. 

Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos raštinės vedėja patvirtino, kad dėl atviros tuberkuliozės formos ligoninėje atsidūrė dvyliktokė gimnazistė. 

Ji teigė, kad po šio atvejo mokykloje vyko valymo bei dezinfekcijos darbai pagal visas higienos normas. 

Pamokos gimnazijoje vyksta įprasta tvarka. 

„Vakar, šiandien ir rytoj pamokos vyksta įprasta tvarka, o moksleiviai tikrinasi sveikatą“, - teigė raštinės vedėja.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų