REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Helovinui tėveliai iš dėžių pradeda traukti specialius kostiumus savo atžaloms ir kartu su jais iš moliūgų skaptuoti įvairaus dydžio ir formų žibintus.

Artėjant Helovinui tėveliai iš dėžių pradeda traukti specialius kostiumus savo atžaloms ir kartu su jais iš moliūgų skaptuoti įvairaus dydžio ir formų žibintus.

REKLAMA

Pripažinkime, jei Šv. Kalėdų laikotarpis neįsivaizduojamas be dubens mandarinų ir šeštadienio vakarų žiūrint neklaužados Kevino nuotykius, Helovinas neatsiejamas nuo siaubo filmų, šiurpių istorijų pasakojimų ir moliūgų. Greičiausiai, dėl šios priežasties jų dažnai įsigyjame daugiau, nei spėjame suvalgyti ar panaudoti kaip namų puošmeną.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad turbūt ne vienas esame patyrę, kai pasigaminome visus tradicinius patiekalus – uogienes, daržovių troškinius, sriubas – o vienas užsilikęs moliūgas, regis, taip ir bus nepanaudotas. Esminis klausimas – kur jį dėti? Maisto ekspertė siūlo neskubėti jo atiduoti šeimos nariams ar kaimynams, o panaudoti desertui, kuriuo pradžiuginsite visus.

„Virtuvėje dažnai besisukančiam žmogui jau seniai žinoma, kad daržovės nebėra vien tradicinių patiekalų su mėsa ar žuvimi ingredientas. Jų panaudojimo galimybės yra gerokai platesnės. Moliūgas taip pat ne išimtis – ši daržovė puikiai įkomponuojama į pusryčių meniu, pavyzdžiui, ruošiant omletą, košę ar sveikuolišką kokteilį, o taip pat gaminant saldžius gaminius“, – pasakoja maisto žinovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Juodkazienės, artėjanti Helovino šventė yra puikus metas išbandyti moliūgus gaminant desertus savo atžaloms, juos pačius įtraukiant į šį procesą.

REKLAMA

„Šiais metais Heloviną, tikriausiai, švęsime siauresniame rate, bet tai puiki proga atrasti ar sukurti naujas savo šeimos tradicijas. Saldžių patiekalų gaminimas kartu gali būti viena jų“, – pranešime spaudai teigia maisto ekspertė.

Ji siūlo kartu su atžalomis pagaminti pyragą, saldainius, taip parodant vaikui, kad gaminimas namie gali būti malonumas. Galiausiai, visi kartu galėsite mėgautis sveikesne saldumynų alternatyva ir be didelių pastangų padidinsite suvartojamų daržovių kiekį.

Namie pagaminti saldainiai, pyragas, vafliai – ar kada bandėte juos paruošti naudodami moliūgą? Jei atsakėte ne, V. Juodkazienė rekomenduoja ilgai nedelsti ir pažada, kad gailėsis tie, kas neišbandys nė vieno iš pasiūlytų receptų.

REKLAMA
REKLAMA

Moliūginiai saldainiai

Jums reikės: 1 kg moliūgo; 250 g rudojo cukraus; 1 vnt. citrinos; 1 vnt. mažo apelsino.

Gabaliukais supjaustytą moliūgą užberkite cukrumi ir palaikykite per naktį. Atsiradus sultims moliūgus išgriebkite, o į cukraus sirupą įtarkuokite citrinų ir apelsinų žieveles, įspauskite vaisių sultis. Užvirintą karštą sirupą užpilkite ant moliūgų.

Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 16 valandų. Praėjus nurodytam laikui viską su sirupu ir moliūgo gabalėliais virkite kaip uogienę. Atkreipkite dėmesį, kad moliūgai neištižtų. Vėliau moliūgų gabaliukus išimkite ir džiovinkite orkaitėje 70 laipsnių temperatūroje, kol jie bus Jūsų norimos tekstūros.                 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pyragas su moliūgu ir cinamonu

Jums reikės: 500 g moliūgo; 250 g miltų; 150 g rudojo cukraus; 3 vnt. kiaušinių; 150 g sviesto; 100 g riešutų; 1 v. š. citrinų sulčių; 3 a. š. kepimo miltelių; 2 a. š. cinamono; 1 a. š. vanilinio cukraus.

Kiaušinius kartu su cukrumi gerai išplakite, vėliau įdėkite sviestą ir plakite iki vientisos masės. Tuo metu moliūgą smulkiai sutarkuokite, apšlakstykite citrina, apibarstykite cinamonu. Viską įmaišykite į kiaušinių masę.

Pamažu berkite miltus su kepimo milteliais, galiausiai įmaišykite smulkintus riešutus. Viską gerai sumaišykite ir gautą masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą. 170 C įkaitintoje orkaitėje kepkite 60 min. tol, kol paviršius gražiai paruduos.

REKLAMA

Puriausi vafliai su moliūgu

Jums reikės: 1 stiklinės miltų; 1 stiklinės moliūgų tyrės; 1 stiklinės pieno; 2 kiaušinių; 40 g tirpinto sviesto; 3 v. š. rudojo cukraus; 1 a. š. kepimo miltelių; 1 a. š. cinamono; 1 a. š. imbiero; tarkuoto ar malto muskato (pagal skonį).

Miltus, cukrų, krakmolą ir prieskonius išmaišykite, gerai persijokite. Tuo metu atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, pastaruosius išplakite iki standžių putų, o trynius, pieną, moliūgo tyrę gerai išplakite šakute.

Į gautą masę pilkite sviestą, suberkite sausus ingredientus ir išmaišykite. Maišykite tol, kol neliks sausų miltų, sudėkite išplaktus baltymus ir viską dar kartą permaišykite. Kepkite įkaitintoje vaflinėje, patiekite su agavų, klevų sirupu, šaldytomis ar šviežiomis uogomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų