REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pamiršus pasitepti kremu nuo saulės galima rimtai nudegti. Saulės nudegimai ne tik skausmingi, bet taip pat ir kelią odos vėžio pavojų.

Pamiršus pasitepti kremu nuo saulės galima rimtai nudegti. Saulės nudegimai ne tik skausmingi, bet taip pat ir kelią odos vėžio pavojų.

REKLAMA

Kad ir kaip tai atsitiko – pasitepus per mažai ar išvis kremą pamiršus namuose – štai 10 patarimų, ką daryti su nuo saulės nudegusia oda.

1. Losjonas po saulės

Yra galybė losjonų, kuriais skirti odai po deginimosi saulėje – jų galima įsigyti vaistinėse arba prekybos centruose. Tokie losjonai nuramina nudegusią odą ir sumažina padarytą žalą. Rinkitės losjoną su alijošiumi – šis augalas padeda nuo nudegimų. Nors tokie losjonai padeda atsistatyti odai, jie negali pataisyti ląstelėms padarytos žalos. Odos vėžio pavojų kelia būtent ląstelėms padaryta žala, todėl visuomet rekomenduojama naudoti apsauginį kremą prieš deginantis.

2. Atvėsinkite odą

Tai gali būti šaltas kompresas, ledas, šaltas dušas ar vonia. Tik ledo negalima dėti tiesiai ant nudegusios odos – tai sukelia skausmą ir tik pablogina situaciją. Ledą pirma įvyniokite į rankšluostį. Procedūrą gali prireikti kartoti keletą kartų, priklausomai nuo to, kaip stipriai nudegėte.

REKLAMA
REKLAMA

3. Jogurtas

Jogurtas padeda nuo nudegimų – tik šiuo atveju jo nereikia valgyti. Pasirodo, jogurtu patepus nudegusią vietą, oda nuraminama. Ne iki galo aišku, kaip vyksta šis procesas, bet tai gali priklausyti nuo aukštesnio jogurto pH, kuris malšina karštį.

REKLAMA

4. Arbata

Vėlgi, šiuo atveju arbatą reikia ne gerti, o pasiėmus šaltą arbatos pakelį ar vandeniu užpiltų arbatžolių, jas dėti ant odos. Juodojoje arbatoje esanti tanino rūgštis ištraukia karštį ir atstato normalų pH lygį.

5. Gerkite daug skysčių

Nudegus odą organizmui taip pat dažnai trūksta skysčių. Todėl svarbu gerti pakankamai vandens, kad būtų kompensuoti išprakaituoti ir pro odą išgaravę skysčiai. Pagalvokite – jei oda nuo saulės yra išdžiūvusi ir sausa, turbūt tas pats yra atsitikę ir kitoms kūno dalims. Be to, geriant šaltą vandenį taip pat nukris ir kūno temperatūra.

REKLAMA
REKLAMA

6. Pienas

Nuo nudegimų taip pat padeda ir šalto pieno kompresai. Piene yra vitaminų A ir D, aminorūgščių, pieno rūgšties, riebalų, išrūgų ir kazeino baltymų. Būtent šie ingredientai padeda odai atsistatyti. Vitaminai padeda odos gijimui, o pieno rūgštis paskatina odą atsikratyti žuvusių ląstelių, todėl imuninė sistema be reikalo neeikvoja energijos jų taisymui. Kai imuninė sistema nevargsta, taip pat ir uždegiminė reakcija būna silpnesnė.

Pieną supilkite į dubenį, į jį įdėkite rankšluostį, ir viską įdėkite į šaldytuvą, kol atvės. Kai pienas bus gerai įsigėręs į rankšluostį, jį išimkite ir rankšluostį prispauskite prie nudegusios odos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Kremai

Odai padarytą žalą taiso ir daugelis paprastų kremų. Pavyzdžiui, hidrokortizono kremas padeda nuo nudegimų, niežėjimo ir tinimo. Tačiau net ir tokie kremai neatitaiso ląstelėms padarytos žalos. Koks kremas geriausias, klauskite vaistininko.

8. Nuskausminamieji

Jei nudegimas stiprus, gali prireikti pagalbos tvarkantis su skausmu. Galite gerti ibuprofeną ar paracetamolį. Jei simptomai labai stiprūs – pavyzdžiui, atsiranda pūslių, tinimo, karščiavimo – tuomet reikėtų kreiptis į gydytoją, rašoma thesun.co.uk.

9. Agurkai

Agurkų griežinėlius esame įpratę matyti ant akių, kai dedamos veido kaukės – kodėl gi jų neišbandžius ir nuo nudegimų. Manoma, kad agurkai turi natūralių antioksidantų, kurie padeda nuraminti nudegimus. Agurką galima arba tiesiog susipjaustyti, arba sutrinti ir naudoti kaip kremą. Nors nėra konkrečių mokslinių įrodymų, kad tai veikia, vėsus agurkų kompresas tikrai nepakenks.

10. Ko vengti

Nors kūdikiams skirtas aliejus padeda nuo įvairiausių dalykų, nudegus jo naudoti negalima. Riebios ir aliejingos priemonės neleidžia karščiui pasišalinti, todėl taip situaciją tik pabloginsite, nes oda ir toliau liks karšta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų