REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Vaikai ir paaugliai vidutiniškai praleidžia daugiau nei 7 valandas per dieną naudodamiesi televizoriumi, kompiuteriu ar telefonu, taip laisvalaikį leisdami pasyviai. Vis dėlto, artėjanti vasarą neabejotinai situaciją gali pagerinti, kuomet vis šiltėjantys orai ir žaliuojanti gamta paskatins vaikus rinktis aktyvias pramogas. Be to, svarbu nepamiršti, kad tėvai ar seneliai gali būti pavyzdžiu vaikams, todėl dalinamės idėjomis, kaip vaikus paskatinti tapti fiziškai aktyviais. 

Vaikai ir paaugliai vidutiniškai praleidžia daugiau nei 7 valandas per dieną naudodamiesi televizoriumi, kompiuteriu ar telefonu, taip laisvalaikį leisdami pasyviai. Vis dėlto, artėjanti vasarą neabejotinai situaciją gali pagerinti, kuomet vis šiltėjantys orai ir žaliuojanti gamta paskatins vaikus rinktis aktyvias pramogas. Be to, svarbu nepamiršti, kad tėvai ar seneliai gali būti pavyzdžiu vaikams, todėl dalinamės idėjomis, kaip vaikus paskatinti tapti fiziškai aktyviais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pramogų įvairovė 

Štai, ką galima nuveikti lauke, aktyviai leidžiant laiką su vaikais: 

1. Pasivažinėjimas dviračiais. Važiavimas dviračiu padės vaikui lavinti kojų raumenis ir sustiprinti kaulus. Tęsiama veikla padės išugdyti ištvermę, pagerins širdies ir kraujagyslių vystymąsi. Tai taip pat pagerins koordinaciją ir pusiausvyrą Jei vaikas yra skatinamas važiuoti dviračiu nuo mažens, tai padeda susiformuoti sveikos mankštos įpročiams, kurie gali likti visam gyvenimui. Važinėjimas dviračiu ne tik pagerina fizinį pasirengimą, bet ir naudingas vaiko mokymuisi ir psichinei sveikatai. 

REKLAMA

Kelios vietos pasivažinėjimui dviračiu: 

· Anykščių regioninio parko maršrutas (28 km). Galite atsivežti dviračius mašinoje ir pradėti jais minti nuo didžiojo Puntuko akmens, tuomet pro Šeimyniškėlių piliakalnį iki Niūronių kaimo ir vaizdingos Variaus atodangos. Taip pat, jeigu norėsite tęsti ir prailginti maršrutą – galite patraukti iki Andrioniškio kaimo bažnyčios ir atgal. 

· Maršrutas Kaune: Senamiestis – Užnemunės gatvė – Kačerginė – Zapyškis (20 km). Bevažiuojant šiuo keliu, atsivers paupio ir miško vaizdai. 

REKLAMA
REKLAMA

· Vilniuje palei Neries pakrantę iki Vingio parko (7-15 km). Tai – vienas vaizdingiausių ir patogiausių, bei saugiausių maršrutų. 

2. Pasivažinėjimas riedučiais. Važinėjimas riedučiais – ne tik smagus užsiėmimas, bet ir padeda ugdyti laikyseną, koordinaciją, gerina fizinę ištvermę. Jau 2 metų mažylis, saugiai ir tinkamai aprengtas, gali drąsiai mokytis važiuoti riedučiais. Negana to, šis sportas padeda sutvirtinti kojų raumenis, ypač joms dar augant. Pirmiausia leiskite vaikui pasitreniruoti ant kilimo ir žolės (galite laikyti už rankos), kol išmoks tvirtai stovėti su riedučiais, o tuomet rinkitės pasivažinėjimą parkuose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairios vietos, kuriose galima pasivažinėti riedučiais: 

· Vingio parkas Vilniuje; 

· Draugystės parkas Kaune; 

· Įvairios miesto gatvelės. 

3. Pasivaikščiojimai po pažintinius takus, parkus, apžvalgos bokštus. Vaikščiojimas atpalaiduoja ir gerina nuotaiką, tonizuoja visa kūną, o vaikai, kurie daug vaikščioja gryname ore, įrodyta, jog geriau susikaupia. 

Pažintiniai takai ir apžvalgos vietos Lietuvoje: 

· Škėvonių atodanga, Birštonas, 

· Balbieriškio atodanga, Prienai; 

· Kadagių slėnis – Arlaviškių pažintinis takas, Kaunas; 

· Varnikų pažintinis takas, Trakai; 

· Šeimyniškėlių piliakalnis Anykščiuose; 

· Belmontas, Vilniuje; 

· Lajų takas Anykščiuose; 

· Labanoro (Mindūnų) apžvalgos bokštas, Molėtai; 

· Merkinės piliakalnis, Varėna; 

· Kernavės piliakialniai; 

· Juozapinės draustinis – aukščiausia vieta Lietuvoje, Vilnius; 

· Užpalių karjeras (Konglomerato atodanga), Utena; 

· Užutrakio dvaro rūmų parkas, Trakai; 

· Dubravos rezervatinė apyrubė, Kaunas; 

4. Stovyklavimas. Įsikurkite gamtos apsuptyje pasistatę stovyklavietę ir leiskitės į nuotykius net kelioms dienoms. Pavyzdžiui, stovyklaujant ant laužo galite gaminti įvairiausius troškinius, žuvį, virti sriubą, o vėliau eiti pasivaikščioti, patyrinėti apylinkes. Tyrimai rodo, kad praleistas laikas lauke gali pagerinti kraujospūdį, sureguliuoti virškinimą ir papildomai sustiprinti imuninę sistemą. Stovyklavimui tinkamos vietos: 

REKLAMA

5. Meistravimas kartu su tėvais ir seneliais. Meistravimas, ekspertų teigimų, ypač gali padėti atsiskleisti ir atsipalaiduoti vaikams, kenčiantiems nuo nerimo, depresijos ar lėtinio skausmo. Tai taip pat gali padidinti atsparumą stresui, paskatinti atrasti naują pomėgį, skatinti kūrybiškumą ir fantaziją. Įrodyta, kad meistravimas padeda kovoti su demencija ir padeda gydyti potrauminį sindromą. 

Idėjos meistravimui: lesyklėlių, žaislų, lauko baldų, daiktadėžių gamyba ir dekoravimas, drožinėjimas iš medžio, namelio medyje statymas. 

REKLAMA

Aktyviai leidžiant laiką reikia tinkamo pasiruošimo 

Aktyviai pramogaujant lauke su vaikais dažnai neišvengiama ir susižeidimų, nusibrozdinimų, nutrynimų ar kitų odos sudirginimų. Taip pat meistraujant nesame apsaugoti nuo įpjovimų, odos nudeginimų ar kitų nelaimingų atsitikimų. Australijoje buvo stebimi aktyviai laikai leidžiantys laiką vaikai nuo 5 iki 12 metų. Pastebėta, kad daugiausia vaikai susižaloja važiuodami dviračiu, žaisdami futbolą, šokinėdami ant batuto, šokdami ar tiesiog pargriūdami lauke. 

Vis dėlto, šie pavojai neturėtų sustabdyti vaikų skatinimo aktyviai leisti laiką. Važiuojant dviračiu ar riedučiais nepamirškite pasirūpinti, kad vaikas dėvėtu šalmą, kelių ir alkūnių apsaugas, meistraujant ar stovyklaujant priminkite, kaip atsargiai reikia elgtis su ugnimi, o netikėtai atsitikus nelaimei pasirūpinkite, kad po ranka turėtumėte tinkamų medicininių priemonių pagalbai suteikti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Odos pažeidimams gydyti tinkamiausios yra medicininės priemonės su hialurono rūgštimi. Viena tokių priemonių yra BIONECT® kremas. Hialurono rūgštis yra natūralus polisacharidas, kuris pasiskirsto daugumos audinių neląstelinėje terpėje ir dėl savo hidrofilinių savybių sukuria drėgną terpę tarp ląstelių. Tokiu būdu oda greičiau regeneruojasi ir mažina randų formavimąsi. 

· Bionect® kremas su dideliu hialurono rūgšties kiekiu intensyviai gydo sudirgintą ar pažeistą odą. 

· Bionect® kremas skatina odos regeneraciją ir pagreitina gijimą. 

· Bionect® kremas sukuria drėgną terpę pažeidimo vietoje, kurios dėka mažėja peršėjimas, paraudimas, pažeista vieta apsaugoma nuo džiūvimo ir nutrynimo. 

· Bionect® kremas stimuliuoja jungiamojo audinio ląsteles, suaktyvina kolageno sintezę ir taip sumažina randų formavimąsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų