REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienio vakarą Katedros aikštėje nušvito pagrindinis Lietuvos Kalėdų akcentas – sostinės eglė. Ar tikrai lietuviškoji eglutė yra Europos karalienė, kodėl kiekvienais metais yra grįžtama prie lempučių skaros idėjos ir kaip kalbas apie plagiatą nuo Kolumbijos sostinės vertina patys šių metų eglutės kūrėjai?

Šeštadienio vakarą Katedros aikštėje nušvito pagrindinis Lietuvos Kalėdų akcentas – sostinės eglė. Ar tikrai lietuviškoji eglutė yra Europos karalienė, kodėl kiekvienais metais yra grįžtama prie lempučių skaros idėjos ir kaip kalbas apie plagiatą nuo Kolumbijos sostinės vertina patys šių metų eglutės kūrėjai?

REKLAMA

Apie tai ir dar daugiau šiandien kalbamės naujienų portalo tv3.lt tiesioginėje transliacijoje. Studijoje vieši „Kalėdos sostinėje“ projekto vadovas Paulius Jurgutis ir vienas iš Kalėdų eglės kūrėjų Dominykas Koncevičius.

Pauliau, šeštadienį įvyko pagrindinės šalies eglės, vadinamosios Vilniaus karalienės, įžiebimas. Ką praleido žmonės, kurie jo nematė?

Turbūt pagrindinį dalyką – gerą emociją ir laukimą tos eglutės įžiebimo, netikėtumo jausmą. Net 37 ateinančias dienas Vilniaus eglė mums skleis kalėdinę nuotaiką.

REKLAMA
REKLAMA

Teko girdėti, kad eglutės įžiebimą sostinėje stebėjo net 20 tūkst. žmonių...

Skaičiuojama, kad eglutės įžiebimo metu ją aplankė šiek tiek daugiau žiūrovų. O tą patį vakarą miestas intensyviai pulsavo, žmonės lankėsi ir ateidavo nuo Gedimino prospekto, Vilniaus rotušės aikštės. Net ir po renginio žmonės rinkosi iki pat vėlyvo vakaro, norėjo pamatyti, kaip atrodys mūsų kalėdinė eglutė.

REKLAMA

Dominykai, šių metų tema – šachmatai. Kaip kilo tokia idėja susieti juos su Kalėdomis sostinėje?

Šachmatai tikriausiai yra daugelio mėgstamas žaidimas nuo pat vaikystės. Tai labai protingas ir gudrus žaidimas, kurį žaidžia net ir suaugusieji. Manau, kad tai labai puiki tema, iš kitos pusės – tai labai tinkama figūra Kalėdų eglei, ypač mūsų eglei, kuri jau kelis metus iš eilės puošiama su skraiste.

Bežiūrint į eglę su skraiste, pamatėme, kad galėtume panaudoti tą formą ir įkūnyti valdovę. Tuo pačiu yra žinoma, kad Valdovų rūmuose taip pat buvo žaidžiama šachmatais, nes juose buvo rasta medinė figūrėlė. Viskas siejasi – mūsų istorija, siluetas, o dar šalia ir Valdovų rūmai.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi turėjome pagrindinę temą, visos kitos figūros aplinkui atsirado labai natūraliai ir gražiai visoje kompozicijoje.

Tikriausiai ne daug kas žino, kiek žmonių dirba prie kalėdinės eglutės kūrimo ir kiek laiko užtrunka visi darbai?

Dominykas: Labai sunku suskaičiuoti, kiek žmonių tiksliai dirba kūrimo procese, bet sakyčiau, kad maždaug apie trisdešimt, keturiasdešimt.

Jau po Kalėdų pradedame mąstyti apie tai, ką siūlysime kitiems metams, turime kelis variantus, pereiname prie kitų. Kadangi Vilniaus eglė yra tarsi vizitinė kortelė ne tik miesto, bet ir visos Lietuvos, todėl į tai žiūrima labai rimtai.

Norime, kad tai būtų išlaikyta tradicija, nes žmonės per Kalėdas mėgsta sugrįžti ir rasti, tai, ką paliko ir tuo pačiu metu atrasti kažką naujo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų eglutės kompozicijoje dominuoja balta ir mėlyna spalvos. Kodėl pasirinkote būtent šias spalvas?

Dominykas: Jas pasirinkome tikriausiai dėl to, kad šias dvi spalvas šioje erdvėje naudojame seniausiai. Buvo žalia, rožinė, tiesa, dar nenaudojome raudonos spalvos, bet ji galbūt yra šiek tiek per agresyvi tokiai didelei aikštei. Labiausiai tiko mėlyna spalva, o ir prie temos ji tinkama – artimiausia juodai, šachmatų temai.

Kiek iš viso kainavo eglutės papuošimas?

Paulius: Bendra suma yra apie devyniasdešimt tūkstančių eurų. 

Įžiebus eglutę, viešoje erdvėje pasipylė nemažai kritikos dėl skaros iš lempučių. Mat kiti sako, jog metai iš metų eglutė yra ta pati ir nieko naujo nesukuriama. Ką atsakytumėte tokiems kritikams?

REKLAMA

Dominykas: Visada galima sakyti „Ir vėl tas pats“, vos tik pamačius stovinčią eglutę. (juokiasi) Skara iš lempučių yra pasiteisinęs variantas, ji daug kam patinka ir kiti jos laukia. Net ir mes patys mąstėme, kad galbūt jau laikas atsisakyti to, tačiau net ir mūsų artimi pažįstami sakė, kad norime tų lempučių virš galvos. Žiūrėsime, galbūt kitais metais jos jau ir nebebus.

Pauliau, įžiebėme pagrindinę šalies eglę. Ko artimiausiomis dienomis gali laukti vilniečiai ir į sostinę atvažiuojantys žmonės?

Iš tiesų Vilnius kalėdiniais renginiais pulsuos visą mėnesį. Kiekvieną savaitgalį įvairiose miesto aikštėse įsirengs nauji kalėdiniai miesto objektai. Jau šį savaitgalį, šeštąją dieną, kviečiame į Lukiškių aikštę, kurioje bus atidaryta kalėdinė čiuožykla ir ji veiks iki kovo 8-osios.

REKLAMA

Gruodžio septintąją dieną vyks renginys Katedros aikštėje „Sveikas, Kalėdų seneli“. Taip pat šeimas džiugins ir tradicinė Kalėdų pasaka, drauge pasitiksime ir Naujuosius metus. Renginių gausa įvairiose miesto vietose tikrai vyks.

Naujienų portalas tv3.lt šiandien rašė, kad Vilniaus kalėdinę eglutę jau spėjo ištikti ir šiokie tokie nemalonumai, vakar ji buvo trumpam užgesusi. Kas nutiko?

Paulius: Galbūt, sakykime, ji buvo trumpam prigesusi. (juokiasi) Kartais įvyksta techniniai nesklandumai, kuriuos lemia ne pati technika, o patys lankytojai. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad vaikams prie šviečiančių dekoracijų nerekomenduojama liestis, o ypatingai ant jų laipioti. Aplink figūras galima fotografuotis, žaisti, bet tikrai ne ant jų lipti ir nenutraukinėti laidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Instaliacija arba kalėdinė eglutė yra tikrai labai saugiai padaryta, todėl jeigu yra bent menkiausias elektros trukdis, ji iš karto atsijungia ir, deja, tokiais atvejais ji nebegali džiuginti lankytojų.

Internete ėmė sklisti ir dar vieni „kaltinimai“ Vilniaus karalienei. Internautų nuomone, ji labai primena Kolumbijos sostinės Bogotos miesto eglę 2014 metais. Kaip vertinate tokius plagijavimo kaltinimus?

Paulius: Tiesą pasakius, dar nemačiau. Komentarų ir atsiliepimų mes sulaukiame įvairių, kiek atsimenu, ir prieš du, tris metus buvo lyginamos skraistės, apvali aplinka. Esame net sulaukę komentarų dėl kalėdinio miestelio formos. Tačiau mes kalbame apie išbaigtumą ir meninius sprendimus, visą kompozicijos baigtumą. Mano nuomone, tai tikrai nėra lyginami dalykai ir nereiktų to daryti. Šiame laikotarpyje reiktų pradėti džiaugtis ir laukti Šv. Kalėdų.

REKLAMA

Dominykas: Aš taip pat kol kas lyginimų nemačiau. Žinoma, gali būti, kad kažkas buvo, mes neieškojome specialiai ir nenaršėme, ar to jau niekas nedarė. Pasaulyje gyvena daug žmonių, daug menininkų ir žinoma kažkas sukuria kažką panašaus.

Paulius: Šachmatais žaidžia daugiau nei milijardas žmonių.

Dominykai, o ar jūsų neskaudina, kai žmonės vis bando ieškoti plagiato versijų vietoj to, kad tiesiog džiaugtųsi kalėdine eglute?

Na, žinote, mūsų Vilniaus eglę taip pat kopijuoja. 2015-ųjų mūsų Vilniaus eglutės kopijų turiu bent vienuolika nuotraukų iš skirtingų pasaulio kraštų, kurie nusikopijavo ją po mūsų. Žinoma, su tautinėmis ir vietinėmis interpretacijomis.

REKLAMA

Manau, kad nieko čia tokio nėra. Žmonės domisi, ieško, palygina – tai tik į gera.

Eglučių kūrėjai sako, kad jie niekada nekonkuruoja, tačiau Kaunas ir Vilnius yra lyginami visada. Kaip manote, kuo šiais metais jūs išsiskiriate nuo laikinosios sostinės?

Mūsų stilistika šiais metais yra labai skirtinga. Kaune šiemet yra žaisminga, spalvota, visko daug ir marga. Pas mus vyrauja subtilumas, solidumas. Kiekvienas miestas pasirenka savo stilių, kas jiems yra gražu ir taip, kaip jie mato savo miestą.

Visą interviu su Kalėdų Karaliene vadinamos Vilniaus eglutės kūrėjais žiūrėkite vaizdo reportaže. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų