Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2019.12.02 10:18

Sviestas yra vienas iš seniausiai vartojamų pieno produktų, o pirmieji duomenys apie jo gamybą ir vartojimą buvo rasti dar prieš kelis tūkstančius metų prieš mūsų erą. Šiandien sviestas jau neatsiejamas nuo daugybės kepinių ir yra vienas pagrindinių įvairių patiekalų ingredientų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad tiek anksčiau, tiek dabar sviestas buvo valgomas tiesiog su duona, todėl primena, kaip galima jį pasitobulinti bei pasigaminti gurmanišką sviestą pusryčių ar net švenčių stalui. 

Gurmaniškas sviestas, kurį nesunku pasigaminti patiems. Shutterstock nuotr.

Gurmaniškas sviestas, kurį nesunku pasigaminti patiems. Shutterstock nuotr.

Lengvai suteikia sotumo jausmą 

V. Juodkazienės teigimu, kai labiausiai lietuvių nuo seno mėgstami pusryčių patiekalai košė ir sumuštiniai yra pagardinti sviestu, jie gali suteikti daugiau energijos dienos pradžiai bei papildyti organizmą lengvai įsisavinamais sveikais riebalais ir vitaminais. 

REKLAMA

Sviestas suteikia maistui juslines savybes – skonį, kvapą, o dėl savo maistingumo – ir ilgesnį sotumo jausmą. Tiesa, pastaruoju metu, vyraujant sveikos mitybos tendencijoms, dažnas lietuvis į savo valgiaraštį sviesto stengiasi neįtraukti ir mano, jog šis produktas yra kenksmingas sveikatai“, - sako maisto ekspertė. 

Vis tik, anot V. Juodkazienės, tai nėra tiesa, kadangi natūralus sviestas ne tik naudingas sveikatai, bet ir yra nuostabaus skonio – pagardina daugelį patiekalų bei puikiai tinka gaminant tokius patiekalus kaip rizotas, keptos daržovės ar net įvairiausi desertai. 

Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, renkantis šį produktą rekomenduojama atsižvelgti į riebumą, o geriausiai, anot jos, vertinamas 80 proc. riebumo sviestas. 

„Sviestas vis tik yra riebalas, todėl jo mėgėjams dera nepamiršti saiko. Patarčiau naudoti gyvulinės kilmės sviestą, kuris yra pagamintas iš natūralaus, naminio pieno. Toks sviestas turi sočiųjų riebalų, kurie yra naudingi žmogaus organizmui. Be to, gyvulinės kilmės produktuose šie riebalai atsiranda savaime, todėl juos vartoti yra naudinga. Perkant sviestą reikia atidžiai skaityti sudėtį ir pasirinkti labiausiai sau tinkantį variantą“, – sako A. Matulevičiūtė. 

Nepralenkiamas – klasikinis sviestas 

Tuo metu prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad lietuvių pirkinių krepšelyje dažniausiai pastebimas klasikinis sviestas. 

„Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse pirkėjai gali rasti tiek tradicinio karvių pieno, tiek ožkų ir buivolių pieno sviesto. Pastarasis yra žinomas kaip tradicinis įvairių Italijos regionų produktas, kuris pasižymi intensyviu skoniu bei yra puikus produktas pusryčių ar priešpiečių stalui. Nors stebime įdomesnių sviesto rūšių populiarumą bei didėjančią paklausą, tačiau lietuviai vis tiek dažniausiai renkasi tradicinį sviestą. Tiesa, augant sveikos mitybos paklausai, koreguojame ir savo asortimentą – į jį įtraukėme augalinių tepiųjų riebalų, ekologišką bei lydytą (ghi) sviestus, kurie greitu metu gali pakeisti klasikinį sviestą“, – atskleidžia I. Baltrušaitienė. 

REKLAMA

A. Matulevičiūtė antrina sakydama, jog kartais sviestą vertėtų pakeisti augalinių riebalų mišiniais, kurie neturi jokių priedų bei būna pagaminti iš augalinių aliejų, geriausia – rapsų. 

„Hidrinti riebalai, kurie gaunami kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje, kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai, todėl reikėtų rinktis tokius produktus, kuriuose jų nebūtų. Taip pat sviestą galima gamintis namuose – tą daryti iš riebios pieno grietinėlės, kartu įdėti įvairių žolelių. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar žmogus toleruoja pieno produktus. Pavyzdžiui, ožkų ir avių pienas neturi laktozės, todėl iš šio pieno pagamintas sviestas bus tinkamas platesnei auditorijai“, – pasakoja A. Matulevičiūtė. 

Pipirinis sviestas 

Reikės: 

· 400 g sviesto; 

· 2 valg. šaukšt. pipirų; 

· 2 arbat. šaukšt. maltų raudonųjų paprikų miltelių; 

· 6 lašų tabasko padažo. 

Gaminimas: 

Sviestą palikite kambario temperatūroje apie valandą laiko tam, kad jis suminkštėtų. Praėjus šiam laikui, pasiimkite dubenį ir jame mediniu šaukštu išsukite sviestą iki baltumo. Tuomet įmaišykite pipirų mišinį ir paprikos miltelius bei įlašinkite tabasko padažą. Viską gerai išsukite taip, kad priedai pasiskirstytų tolygiai. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite į šaldytuvą. 

Naminis migdolų sviestas 

Reikės: 

· 400–450 g migdolų; 

· 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus; 

· žiupsnelio druskos. 

Gaminimas: 

Migdolus šiek tiek apskrudinkite orkaitėje ir tuomet juos sudėkite į virtuvinį kombainą. Trinkite apie 10 – 15 minučių ir kas kelias minutes sustabdykite kombainą nugramdydami riešutų masę. Riešutus trinkite kartu su šaukšteliu kokosu aliejaus ir žiupsneliu druskos. Po maždaug 15 minučių migdolai turi išskirti savo aliejų ir masė taps skysta. Po to kai ji suskystėja, riešutus patrinkite dar kelias minutes – tuomet sviestas taps kreminės tekstūros. Gautą masę laikykite šaldytuve – geriausia migdolų sviestą suvartoti per mėnesį. 

REKLAMA

Naminis migdolų sviestas. Shutterstock nuotr.

Naminis migdolų sviestas. Shutterstock nuotr.

Sviestas su žolelėmis 

Reikės: 

· 400 g sviesto ; 

· 150–200 g mėgstamų žalumynų (bazilikų, krapų, čiobrelių, petražolių ir pan.); 

· 2 skiltelių česnako; 

· žiupsnelio druskos ir pipirų. 

Gaminimas: 

Žoleles susmulkinkite ir sumaišykite su kambario temperatūros sviestu. Tuomet berkite žiupsnelį druskos ir pipirų, smulkiai kapoto česnako ir viską gerai išmaišykite. Sviestą sukrėskite ant kepimo popieriaus, susukite suformuojant cilindrą, o popieriaus kraštelius suriškite. Sviestą padėkite į šaldytuvą, atšaldykite ir mėgaukitės. 

Sviestas su žolelelėmis. Shutterstock nuotr.

Sviestas su žolelelėmis. Shutterstock nuotr.

Gurmaniškas sviestas su alyvuogėmis 

Reikės: 

· 200 g sviesto; 

· 2 arbat. š. smulkiai kapotų petražolių; 

· 10 vnt. žaliųjų alyvuogių be kauliukų; 

· Žiupsnelio druskos ir pipirų. 

Gaminimas: 

Į nedidelį dubenėlį suberkite visus sviestui pagaminti reikalingus ingredientus ir juos išsukite. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite šaldytuvą. Skanaus! 

Kokosų sviestas 

Reikės

· 300 g kokosų drožlių; 

· 2 valg. šaukšt. mėgstamo aliejaus. 

Gaminimas: 

Kokosų drožles supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvę ir sumalkite. Kartkartėmis nuvalykite nuo sienelių kokosų drožlių masę ir maždaug po 15 minučių, kuomet masė pradės skystėti, pilkite aliejų. Viską sukite tol, kol masė taps tolygi. Tuomet sviestą supilkite į norimą indą ir laikykite kambario temperatūroje, jei norite kreminės konsistencijos arba šaldytuve, jeigu norite tvirtos konsistencijos. 

Skanaus!

2019-12-02 11:59:08
Girdėtoje??? :) Būkit žmonės, išsitaisykite klaidas, nes bado akis...
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
2019-12-02 11:59:08
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Girdėtoje??? :) Būkit žmonės, išsitaisykite klaidas, nes bado akis...    ATSAKYTI

Top Video

Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
DABAR RODOMA
Bijojo judėti net automobilyje: „ledo bombos“ talžė automobilio langą
DABAR RODOMA
Vyras nufilmavo, kaip degalinė apgavo ir priskaičiavo daugiau už kurą
DABAR RODOMA
Paviešinta: apsvaigintą moterį nusitempė nepažįstamas, o apsauga nieko nesiėmė
DABAR RODOMA
In memoriam Vitalijus Cololo: draugai ir bendražygiai apie mirusį vyrą
DABAR RODOMA
„X faktoriuje“ – pirmoji kritika Gerdai: teisėjai pasakė, ko nori iš jos
DABAR RODOMA
Paviešintas įžūlus moters poelgis parduotuvėje: ją teisė 4 milijonai internautų
REKLAMA
Silkutė sužavės nuo pirmo kąsnio (Kviečiu į virtuvę nuotr.)
Silkė patiekta su grybais man yra tiesiog nepakartojamas duetas. Tokį pagardą silkei su grybais bei pupelėmis įprastai gaminu šaltuoju metų laiku, kai už lango siaučia pūgos ...
Rauginti agurkėliai žiemai (Nuotr. Audronės užrašai)
„Atsinešiau paragauti stiklainėlį raugintų agurkų, kuriuos stačiau žiemai, naudojant šaltą vandenį. Šitaip agurkus stačiau pirmą kartą, todėl neskubėjau dalintis receptu, nes ...
Varškės pyragas (Nuotr. Gamink su Audrone)
„Pasiėmusi Šeimininkės vadovą  (1963 m. ), radau varškės plokštainio receptą. Tiesą sakant, aš jį kiek paturbinau, pridėjusi uogienės pertepimą. Gavosi tikrai nuostabus ...
Soti mišrainė su silke (Nuotr. worldrecipes.eu)
Artėjant didžiosioms metų šventėms, daugelis šeimininkių jau ieško įvairiausių silkės receptų. Šiandien su jumis dalijamės sočios mišrainės su silke receptu, kuris tikrai ...
„La Maistas“ laidoje – patiekalai iš silkės: tokių dar neteko ragauti (nuotr. Organizatorių)
Artėjant gražiausioms metų šventėms TV3 kulinarinėje laidoje „La Maistas“ virtuvės šefai Vylius Blauzdavičius, Tomas Rimydis ir Odeta Jackytė-Kudopčenkienė improvizuos silkės ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay

Top Video

Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
DABAR RODOMA
Bijojo judėti net automobilyje: „ledo bombos“ talžė automobilio langą
DABAR RODOMA
Vyras nufilmavo, kaip degalinė apgavo ir priskaičiavo daugiau už kurą
DABAR RODOMA
Paviešinta: apsvaigintą moterį nusitempė nepažįstamas, o apsauga nieko nesiėmė
DABAR RODOMA
In memoriam Vitalijus Cololo: draugai ir bendražygiai apie mirusį vyrą
DABAR RODOMA
„X faktoriuje“ – pirmoji kritika Gerdai: teisėjai pasakė, ko nori iš jos
DABAR RODOMA
Paviešintas įžūlus moters poelgis parduotuvėje: ją teisė 4 milijonai internautų
Per šimtas dalyvių mitinge ragino neprivatizuoti Kauno centrinio pašto
DABAR RODOMA
Per šimtas dalyvių mitinge ragino neprivatizuoti Kauno centrinio pašto
DABAR RODOMA
Kaimynė papasakojo apie lemtingą akimirką, kai rado negyvą kūdikį Klaipėdoje
DABAR RODOMA
Taršių automobilių mokestis Seime tampa žaisliuku: vėl keičia idėją
DABAR RODOMA
Neteisėtos priemokos: gydymo įstaigos dvigubai uždirba iš pacientų ir ligonių kasų
DABAR RODOMA
17-mečio žūties Panevėžyje sutapimas: paleidus įtariamąjį – dar vienas nužudymas
DABAR RODOMA
Pirmą kartą tokia operacija Lietuvoje: ateityje leis išvengti drastiškų pasekmių
DABAR RODOMA
Lengvina sąlygas imigrantams iš rytų gyventi ir dirbti Lietuvoje
DABAR RODOMA
Klaipėdos Kalėdų akcentas – jau miesto centre
DABAR RODOMA
Išgirskite: Cololo dukra tėčiui padovanojo paskutinę dainą
DABAR RODOMA
„Dienos komentare“ – Dainius Dundulis
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų