REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 vėžio formų, kurios nepasižymi jokiais požymiais ar simptomais. Medikai sutartinai kartoja, kad pajutus požymius, jau gali būti per vėlu suteikti pagalbą, todėl neignoruokite savo sveikatos būklės pasikeitimų ir skubėkite pas medikus vos pajutę, kad blogai jaučiatės.

10 vėžio formų, kurios nepasižymi jokiais požymiais ar simptomais. Medikai sutartinai kartoja, kad pajutus požymius, jau gali būti per vėlu suteikti pagalbą, todėl neignoruokite savo sveikatos būklės pasikeitimų ir skubėkite pas medikus vos pajutę, kad blogai jaučiatės.

REKLAMA

1. Kasos vėžys

Kasa yra nedidelis pilve esantis organas, kurio paskirtis paprastai yra padėti virškinimui ir išskirti hormonus, palaikančius tinkamą cukraus lygį kraujyje. Kasos vėžys yra vienas iš tų, kuriuos diagnozuoti sunkiausia, nes daugelis žmonių ankstyvosiomis stadijomis nepajunta kokių simptomų. Anot Cancer.net, sergantiems šios rūšies vėžiu taip pat nėra jokių patikimų tyrimų.

Kai kuriais atvejais gali pasireikšti viršutinės pilvo dalies ar viršutinės nugaros dalies skausmas, galūnių tinimas dėl kraujo krešulių, pilvo pūtimas, silpnumas, apetito praradimas, pykinimas ir vėmimas, drebulys, karščiavimas ir svorio kritimas. Kai vėžys ima plisti, dažnai pasireiškia gelta, kuria laikomas tiek akių, tiek odos pageltimas.

REKLAMA
REKLAMA

2. Prostatos vėžys

Prostatos vėžys ir kitos su prostata susijusios ligos darosi vis dažnesnės amerikiečių vyrų tarpe. Vėlyvųjų vėžio stadijų pacientais besirūpinanti organizacija aiškina, kad prostatos vėžį gali būti labai sunku aptikti, nes paprastai jis nepasireiškia jokiais simptomais, o kai kokie nors požymiai atsiranda, vėžys jau dažniausiai būna išplitęs iki kaulo.

REKLAMA

Pati prostata yra po šlapimo pūsle ir aplinka šlaplę esanti liauka, kurioje gaminamas spermos skystis. Kadangi prostatos vėžio bei gerybinio prostatos padidėjimo simptomai yra labai panašūs, ir kadangi su amžiumi jie pasireiškia dažniau, daugelis vyrų tiesiog nekreipia dėmesio į šiuos subtilius įspėjamuosius ženklus. Keletas požymių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra šlapimo trakto infekcijos ir silpna šlapimo srovė, kraujas šlapime, erekcijos disfunkcijos ir nugaros skausmas.

3. Šlapimo pūslės vėžys

Nors šlapimo pūslės vėžys nepasižymi ilgu sąrašu lengvai pastebimų simptomų, tai taip pat nėra labai gerai žinoma ir dažnai aptariama liga. Pasak Mičigano bendrojo vėžio centro, kiekvienais metais JAV diagnozuojama 70 000 šios ligos atvejų. Šis vėžys taip pat dažniau pasireiškia vyresniems žmonėms, o jo rizikos faktoriai yra tabakas, pramoniniai tirpikliai, dažai ir dažų skiedikliai.

REKLAMA
REKLAMA

Pats dažniausias šlapimo pūslės vėžio simptomas yra kraujas šlapime, tačiau tuo simptomai ir baigiasi. Taip pat gali būti, kad šlapinamasi dažniau ar šlapinantis jaučiamas skausmas. Skausmas juosmens srityje ar kauluose reiškia, kad vėžys jau išplito.

4. Gaubtinės žarnos vėžys

Kolorektalinis (gaubtinės žarnos) vėžys, anot MedicineNet.com, kyla dėl didžiojo žarnyno vidinėje sienelėje susiformavusio auglio. Paprastai liga prasideda nuo polipų – gaubtinės žarnos vidinių sienelių ataugų. Kadangi ankstyvosiose šios ligos stadijose jokių simptomų nepastebima, pašalinus ten esančius polipus vėžio pavojus ženkliai sumažėja.

Gaubtinės žarnos vėžio pats dažniausias simptomas yra tamsios spalvos, juodos ar deguto spalvos išmatos, rašoma „Men‘s Health“. Išmatose pastebimas kraujas nebūtinai reiškia vėžį – ta taip pat gali reikšti kraujuojančią opą arba opinį kolitą. Pilvo skausmai, svorio kritimas bei apetito dingimas taip pat gali reikšti gaubtinės žarnos vėžį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Sėklidžių vėžys

Sėklidžių vėžys gąsdina tuo, kad juo taip pat dažnai suserga 20 – 45 metų amžiaus vyrai, kaip ir vyresni. Sėklidžių vėžys paprastai išsivysto tose ląstelėse, kurios taip pat gamina spermą. Nors sėklidžių vėžys skamba labai nemaloniai, gera naujiena ta, kad jis beveik visuomet yra išgydomas, jei tik aptinkamas pakankamai anksti, ir net vėlyvosiose stadijose nuo šios ligos yra gydoma.

Kai kurie vyrai ankstyvosiose sėklidžių vėžio stadijose nepatiria visai jokių simptomų, tačiau yra keletas požymių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį. Vienas pirmųjų požymių yra nedidelis guzelis ant sėklidės arba visos sėklidės padidėjimas. Nors šis guzelis gali būti ne didesnis už žirnį, svarbu nedelsiant pasitikrinti pas gydytoją.

REKLAMA

6. Inkstų vėžys

Gali būti, kad apie inkstų vėžį nekalbama taip dažnai, kaip apie kitas vėžio rūšis, tačiau Kalifornijos universiteto Sveikatos departamentas praneša, kad ši vėžio rūšis kiekvienais metais puola tūkstančius vyrų ir moterų. Jei liga diagnozuojama anksti, ją galima išgydyti, tačiau jei liga pereina į vėlyvąsias stadijas, jos gydymas gali būti labai sudėtingas. Situaciją komplikuoja tai, kad paprastai inkstų vėžys ankstyvosiose stadijose nepasireiškia jokiais simptomais.

Gali būti jaučiamas skausmas tarp viršutinės pilvo dalies raumenų ir nugaros toje vietoje, kurioje ir yra vėžys, o taip pat gali būti juntami gripą primenantys simptomai – karščiavimas, greitas svorio kritimas ir nusilpimas. Deja, kol vėžys nepereina į vėlyvesnę stadiją, daugelis žmonių jokių simptomų nejaučia.

REKLAMA

7. Skrandžio vėžys

Visi žinome, ką reiškia skrandžio skausmai ir pykinimas, tačiau retas kuris dažnus pilvo skausmus sieja su skrandžio vėžiu. Pasak Amerikos vėžio gydymo centro informacijos, yra keturi skrandžio vėžio tipai. Daugeliu atvejų liga prasideda pirmosiose vidinėse skrandžio sienelėse, o ankstyvosiose stadijose ji nepasireiškia jokiais simptomais.

Kai kurie šiuo vėžiu susirgę žmonės jaučia pykinimą ir pilvo skausmus, tačiau kadangi šie simptomai atitinka paprasto apsinuodijimo ar infekcijos simptomus, medikų pagalbos paprastai iš karto nesikreipiama. Skrandžio vėžys pasižymi vienu išskirtiniu požymių, į kurį verta atkreipti dėmesį – tai stipraus sotumo jausmas net ir suvalgius visai nedaug. Kitiems pacientams pasireiškia apetito trūkumas, kurį lydi svorio kritimas ir graužiantis rėmuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Kiaušidžių vėžys

„Healthline“ rašo, kad kai abnormalios ląstelės kiaušidėse pradeda nekontroliuojamai daugintis, gali formuotis ir į kitas kūno dalis plisti augliai. Nors su kiaušidžių vėžiu siejami tam tikri simptomai, jie dažnai būna nepastovūs ir primenantys kitas, ne tokias rimtas, ligas.

Ankstyvieji šios ligos simptomai – tai pilvo skausmai ir pilvo pūtimas, bendras sunkumas valgant bei dažnesnis šlapinimasis. Graužiantis rėmuo, vidurių užkietėjimas, nugaros skausmai, nereguliarios mėnesinės ir skausmas sueities metu taip pat yra su kiaušidžių vėžiu siejami požymiai, tačiau vėlgi, jei pasireiškia tik šie simptomai, nesunku pamanyti, kad tai – koks nors kitas sutrikimas.

REKLAMA

9. Kepenų vėžys

Kepenų funkcija yra filtruoti kraują, todėl kepenų vėžio atveju kitose kūno vietose susiformavusios vėžinės ląstelės gali apsistoti kepenyse ir ten pradėti augti. Tačiau kepenų vėžys taip pat gali prasidėti pačiose kepenyse. Ligai perėjus į vėlyvąsias stadijas, vėžys išplinta po visą organą.

Ankstyvosiomis kepenų vėžio stadijomis nėra beveik jokių simptomų, o tuos požymius, kurie vis dėlto pasireiškia, nesudėtinga priskirti kitiems susirgimams. Gali pasireikšti svorio kritimas, apetito praradimas ir pilvo skausmai. Gera žinia tiems, kurie turi sveikas kepenis – kepenų vėžys retai kada išsivysto be jokios priežasties. Tačiau lėtinėmis kepenų ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojama į minėtus simptomus atkreipti dėmesį.

REKLAMA

10. Makšties vėžys

Ši vėžio rūšis yra reta, tačiau pasižymi kai kuriais simptomais, kuriuos lengva praleisti pro akis, todėl ir ją verta paminėti. Pasak „Mayo Clinic“, pats dažniausiais makšties vėžio tipas prasideda makšties paviršių dengiančiose plonose ir plokščiose ląstelėse, tačiau jis taip pat gali išsivystyti pigmentus gaminančiose ląstelėse arba jungiamųjų audinių ląstelėse.

Daugelis moterų, susirgusių makšties vėžiu, iš pradžių nejautė jokių simptomų, tačiau vėžiui pereinant į vėlyvesnę stadiją, galima pastebėti tam tikrus požymius. Gali pasireikšti neįprastas kraujavimas iš makšties po lytinio akto ar menopauzės metu. Taip pat makštyje galima užčiuopti guzelį, o  šlapinimasis gali būti skausmingas ir dažnas.

Parodykite savo artimiems vyrams, kad jie Jums brangūs!

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų