REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai teigia, kad Alzheimerio ligos progresavimą galima pristabdyti gydymu, kuris naikina imuninės sistemos gaminamas ląsteles, rašoma dailymail.co.uk.

Mokslininkai teigia, kad Alzheimerio ligos progresavimą galima pristabdyti gydymu, kuris naikina imuninės sistemos gaminamas ląsteles, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

Eksperimentai su pelėmis parodė, kad mikroglijomis vadinamos ląstelės žudo smegenų neuronus ir taip pagreitina žalos smegenims spartumą.

Vašingtono universiteto tyrimas atskleidė, kad mikroglijų supresavimas gali užkirsti kelią šiai atmintį atimančiai ligai arba sulėtinti jos progresavimą. Tačiau viena žymi pelno nesiekianti pagalbos Alzheimerio liga sergantiems žmonėms organizacija teigia, kad nors šis tyrimas teikia vilčių, džiūgauti dar ankstoka.

Profesorius Davidas Holtzmanas, pagrindinis tyrimo autorius, sako: „Jei mums pavyktų atrasti vaistą, kuris neutralizuotų būtent mikroglijas ligos neurodegeneracinės fazės pačioje pradžioje, tuomet būtų tikrai verta tą išbandyti su žmonėmis.“ Ligi šiol profesorius D. Holtzmanas visuomet buvo įsitikinęs, kad mikroglijos padeda sulėtinti demencijos progresavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šios ląstelės, kurių randama smegenyse ir stubure, yra viena iš imuninės sistemos gynybinių priemonių centrinėje nervų sistemoje. Mikroglijos puola tau baltymų raizginius - tai tokie baltymų gumulai smegenyse, kurie, kaip manoma, yra vienas iš demencijos atsiradimo faktorių.

REKLAMA

Sveikiems ir jokių sutrikimų neturintiems žmonėms tau baltymų buvimas yra visiškai normalus dalykas, kuris net padeda neuronams funkcionuoti tinkamai.Profesorius D. Holtzmanas su kolegomis rado įrodymų, kad mikroglijos puola tau baltymus taip aršiai, kad ima naikinti pačius neuronus. Šis atradimas Alzheimerio srityje paaiškėjo stebint neurodegeneracijos procesą pelėse.

Pusė graužikų buvo genetiškai modifikuota ir turėjo Apolipoproteinu E4 (APOE4) vadinamo baltymo, kuris tvirtai siejamas su Alzheimerio liga sergančiais žmonėmis.

APOE baltymo turi visi žmonės, tačiau APOE4 porūšį turintys 12 kartų dažniau serga Alzheimerio liga. Nuo šešerių mėnesių amžiaus kai kurios pelės, turėjusio modifikuoto APOE4 baltymo, taip pat buvo maitinamos inhibitorių junginiu, vadinamu PLX3397, kuris sunaikina didelę dalį jų mikroglijų.

REKLAMA
REKLAMA

Pelėms sulaukus devynerių mėnesių amžiaus, APOE4 baltymą ir normalų mikroglijų kiekį turėjusių pelių smegenys ėmė akivaizdžiai trauktis. Tuo tarpu APOE4 baltymą be mikroglijų turėjusios pelės vis dar buvo sveikos, rašoma „Journal of Experimental Medicine“ paskelbto tyrimo rezultatuose.

Profesorius D. Holtzmanas sako: Jei mikroglijas neutralizuoti būtų galima kokiu nors konkrečiu būdu, kad jos nedarytų žalos, manau, kad tai būtų labai svarbus, strateginis, inovatyvus būdas plėtoti gydymą.“

Tačiau šio metodo taikymas žmonėms atrodo dar tolimas dalykas, kadangi PLX3397 junginio naudojimas mikroglijų neutralizavimui turi pašalinio poveikio - tai plaukų spalvos pokyčiai, išsekimas, pykinimas, diarėja ir vėmimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dr. Jamesas Pickettas, „Alzheimer‘s Sociaty“ tyrimų vadovas, sako: „Vis daugėja informacijos apie tai, kad Alzheimerio ligos formavimesi imuninė sistema gali vaidinti svarbų vaidmenį.

Šis tyrimas prisideda prie tokios teorijos, tačiau, nors jis ir yra daug žadantis, tai tėra pirmosios užuomazgos - tai buvo labai nedidelės apimties tyrimas su pelėmis, kurio metu nebuvo tiriamas šio metodo poveikis atminčiai ir mąstymo gebėjimams.

Norint suprasti, koks gi iš tiesų yra imuninės sistemos vaidmuo Alzheimerio ligos atveju, reikia daugiau išsamių tyrimų, o mūsų mokslininkai dirba šia linkme, kad išsiaiškintų kiekvieną galimybę ir vieną dieną suteiktų vilties demencija sergantiems žmonėms.“

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Journal of Experimental Medicine“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų