REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Referendumas dėl dvigubos pilietybės turbūt bus organizuojamas kartu su prezidento rinkimais po pusantrų metų, sako Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė.

Referendumas dėl dvigubos pilietybės turbūt bus organizuojamas kartu su prezidento rinkimais po pusantrų metų, sako Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė.

REKLAMA

„Konstitucinis Teismas nusprendė, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją, taip ir bus daroma“, - BNS sakė Seimo pirmininko sekretoriato vadovė Gintarė Žukaitė.

„Tikėtina, kad referendumas bus inicijuojamas kartu su 2019 metais vyksiančiais prezidento rinkimais, nes šie rinkimai sulaukia didžiausio rinkėjų aktyvumo“, - teigė ji.

Pagal Konstituciją, referendumą gali paskelbti Seimas arba surinkus 300 tūkstančių piliečių.

Prezidento rinkimai vyks 2019 metų gegužę.

Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad įstatymu negalima numatyti teisės turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams.

Tokia nuostata gali būti įtvirtinta tik referendume pakeitus Konstituciją.

Įstatymas numato, kad nuostatą dėl dvigubos pilietybės galima keisti referendumu, jei tam pritartų daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Toks reikalavimas taikomas visam pirmajam Konstitucijos skirsniui.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie išeivijos atstovai ragina mažinti šį slenkstį.

V. Pranckietis: Seimas referendumą dėl dvigubos pilietybės galėtų skelbti su prezidento rinkimais

REKLAMA

Referendumą dėl dvigubos pilietybės Seimas galėtų skelbti su prezidento rinkimais, mano Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Jeigu neįmanoma niekaip kitaip, tai reikės skelbti referendumą. Statistika sako, kad tik per prezidento rinkimus pas mus renkasi žmonės labai aktyvai“, – žurnalistams penktadienį Kaune sakė Seimo pirmininkas.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks 2019 metais.

Pasak jo, rengiantis referendumui, svarbu imtis aktyvių veiksmų visuomenei aiškinant apie jo svarbą ir tokiu būdu mobilizuojant žmones dalyvauti ir išsakyti savo nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad iki rinkimų turime daug gražaus laiko, ir tas laikas turėtų būti išnaudotas ir Pasaulio lietuvių bendruomenės, ir mūsų, kad visiems aiškintume apie tai, kaip apie Europos Sąjungą kažkada aiškinome, kaip apie Konstituciją“, – sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, Seime esama pakankamo palaikymo šiam klausimui, todėl paskelbti referendumą nebus sudėtinga.

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų