REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos tarybos narys, buvęs kariuomenės vadas, vienas Piliečių santalkos lyderių generolas Jonas Kronkaitis sako, jog skelbti posovietinės eros pabaigą dar per anksti. Paskutiniuosius Seimo ir prezidento rinkimus posovietinės epochos pabaiga šeštadienį pavadino premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, „su šiais rinkimais baigiasi posovietinis laikotarpis, oligarchų ir nomenklatūros valdymo laikotarpis, cinizmo ir populizmo dominavimo šalies politikoje laikotarpis“. Tokią mintį premjeras išsakė vykstančiame partijos suvažiavime.

REKLAMA

Pergalė paskelbta per anksti

Suvažiavime taip pat dalyvaujantis gen. Jonas Kronkaitis portalui „Balsas.lt“ sakė, kad skelbti tokią pergalę yra kiek per anksti. „Manau, kad tai skelbti dar per ankstyva. Turi pasikeisti žmonių mentalitetas, iš politinės arenos turi pasitraukti sovietinio sukirpimo veikėjai. Turi ateiti nauja politikų karta,“ – sakė jis.

Paklaustas, ką laikytų postsovietinės epochos pabaiga, gen. J. Kronkaitis pastebėjo, jog tam nepakanka vien tik pakeisti daugumą Seime. „Jei dauguma parlamento būtų tokia, kaip TS-LKD, tai sakyčiau, kad jau panašu. Bet juk tie patys konservatoriai rinkimuose tegauna apie dvidešimt procentų balsų,“ – apgailestavo generolas.



Daug priklausys nuo prezidentės

REKLAMA
REKLAMA

J. Kronkaitis pažymėjo, kad labai daug  vilčių deda į naujai išrinktą prezidentę Dalią Grybauskaitę. „Labai svarbu, kaip nauja prezidentė dirbs su vyriausybe. Nuo to labai daug priklauso. Jei pastangos bus suvienytos – yra galimybių pasiekti gerų rezultatų,“ – sakė jis.

Pasak jo, dabartinis prezidentas Valdas Adamkus nesugebėjo reikiamai pertvarkyti jam pavaldžių sričių. „Teisėsauga, teismai, Valstybės saugumo departamentas, prokuratūra nedirba normaliai. Teisėsauga tebedirba sovietiškai,“- teigė jis. Politikas reiškė viltį, kad D. Grybauskaitė reformuos teisėjų atrankos sistemą ir imsis desovietizuoti teisėsaugą. To nepadarius, anot jo, susidoroti su nomenklatūra nepavyks ir apie sovietinio palikimo palaidojimą kalbėti bus beprasmiška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Kronkaitis sakė pritariąs nuomonei, kad pastaraisiais metais subrendo nauja nomenklatūros karta, kuri vadinama tai „valstybininkų“, tai kitokiais vardais. „Ir užsienyje egzistuoja tam tikros nomenklatūros, oligarchijos. Jaunimas perima patirtį ir praktiką iš tėvų ar kitų vyresniosios kartos nomenklatūrininkų ir toliau daro tą patį, ko išmoko. Mes turime su tuo kovoti per demokratiją, įstatymus ir teisėsaugą. Kad galutinai įveikti sovietinį palikimą, reikės dar labai daug pastangų,“- pabrėžė, jis.

Lygina su Sąjūdžiu

Tuo tarpu, A. Kubilius, vėliau suvažiavime pristatydamas vieną iš rezoliucijų, pakartojo, kad Seimo ir prezidento rinkimai parodė visuomenės nenorą gyventi su sovietiniu palikimu. Pagrindinėmis postsovietinėmis bėdomis A. Kubilius vadino neskaidrumą, korupciją, energetikus, valdančius valstybę.

TS-LKD lyderiu, triuškinančia persvara, perrinktas A. Kubilius džiaugėsi ir itin pakiliomis, anot jo, visuomenės nuotaikomis ir net teigė, kad jos primena Sąjūdžio laikų visuotinį entuziazmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų