REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Nauji greičio matuokliai (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Policija penktadienį pristatė analogų Lietuvoje neturinčius mobiliuosius greičio matuoklius. Naujieji policijos prietaisai galės būti lengvai perkeliami iš vienos vietos į kitą, o greičių mėgėjų nebeakins neatsiejamu „inkilų“ atributu tapusi blykstė.

10

Policija penktadienį pristatė analogų Lietuvoje neturinčius mobiliuosius greičio matuoklius. Naujieji policijos prietaisai galės būti lengvai perkeliami iš vienos vietos į kitą, o greičių mėgėjų nebeakins neatsiejamu „inkilų“ atributu tapusi blykstė.

REKLAMA

Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktorius Vitalijus Andrejevas teigė, kad naujoji įranga nebus pririšta prie konkrečios vietos ir tai psichologiškai paveiks greitį mėgstančius vairuotojus.

Mobilieji greičio matuokliai bus lengvai perkeliami iš vienos vietos į kitą. Naujieji greičio matuokliai yra pilnai automatizuoti, automatiškai matuoja greitį ir automatiškai formuojamas protokolas. Administracinis nurodymas bus siunčiamas žmogui elektroniniu paštu, jį pažeidėjas gaus maždaug per vieną ar pusantros savaitės.

Jei vairuotojai važiuos iki 100 kilometrų per valandą, matuoklio matavimo paklaida bus apie 3 kilometrus per valandą. Jei greitis didesnis, anot policijos atstovų, paklaida yra apie 3 proc,

REKLAMA
REKLAMA

Policija įsigijo 37 matuoklius, jie jau pasiruošę veikti nuo šiandien, bet, pasak policijos atstovų, turėtų būti pradėti naudoti po kelių savaičių, kol jie bus išdalinti policijos padaliniams.

REKLAMA

Naujieji matuokliai blyksės, bet jų blykstė neakins, tvirtina policijos atstovai.  Šalia kiekvieno matuoklio budės policininkas, tačiau jis vairuotojams nebus matomas. Vėliau svarstoma atsisakyti tokio policijos pareigūnų budėjimo prie matuoklių. Policijos atstovų teigimu, matuokliai gali dirbti bet kokiomis oro sąlygomis.

Matuokliai greičio viršijimą gali fiksuoti tiek važiuojančių iš priekio, tiek iš galo, tad nuo naujųjų matuoklių „akies“ neapsaugoti ir motociklininkai. Matuokliai greičio ribojimą fiksuos maždaug 300 metrų atstumu. Apie matuoklio buvimo vietą kelio ženklai vairuotojų neįspės.

REKLAMA
REKLAMA

Matuokliai kol kas fiksuos tik greitį, bet pats prietaisas yra pajėgus fiksuoti ir tai, kai vairuotojai važiuoja per raudoną šviesoforo signalą. Matuokliai taip pat turi numerių atpažinimo funkciją, bet policija neatmeta galimybės tai naudoti ateityje.  

Policija po kelių mėnesių svarstys ar didinti šių matuoklių skaičių ir pirkti naujus.

Policijai matuokliai kainavo apie 1,3 mln. eurų., vieno matuoklio kaina yra virš 30 tūkst. eurų. Matuokliai pagaminti Vokietijoje, pirkti iš Estijos įmonės.

Kelių policijos viršininkas Vytautas Grašys tikisi, kad gyventojai yra sąmoningi ir negadins naujų greičio matuoklių.

Saugaus ir leistino greičio nesilaikymas yra viena pagrindinių eismo įvykių priežasčių keliuose. Kas ketvirtas eismo įvykis šalies keliuose įvyksta dėl nepasirinkto saugaus važiavimo greičio. Netinkamas greitis lemia kas trečio eismo įvykio pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų sausio–rugpjūčio mėnesiais policijos pareigūnai nustatė 101 905 greičio viršijimo atvejus, per tą patį 2018-jų metų laikotarpį keliuose nustatyta 156 790 greičio viršijimo atvejų. Stebėjimai parodė, kad leistiną greitį daugiau kaip 10 km/h magistraliniuose keliuose viršija 17,6 proc. vairuotojų, krašto keliuose – 31,6 proc., rajoniniuose keliuose – 19,2 proc. vairuotojų. Lietuvoje 2 iš 3 vairuotojų gyvenviečių teritorijose viršija leidžiamą važiavimo greitį.

Šiuo metu Lietuvoje yra 25 kelių atkarpos, kur veikia vidutiniai greičio matuokliai. Lietuvos automobilių kelių direkcija iki 2020 metų suplanavusi Lietuvos keliuose įrengti 130 vidutinio greičio kontrolės ruožų (260 įrenginių) ir 70 momentinių greičio matuoklių.

REKLAMA

Anot Kelių direkcijos, momentiniai greičio matuokliai, vadinamieji „inkilai“, yra mažiau efektyvūs formuojant vairuotojų įpročius važiuoti lėčiau, jie verčia vairuotojus tik pristabdyti tam tikrame taške.

Birželio mėnesį Lietuvos automobilių kelių direkciją paskelbė preliminarias naujųjų vidutinių greičio matuoklių vietas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų