REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po žiemos labai svarbu atstatyti visas prarastas jėgas ir sutvirtinti imunitetą. Visada svarbu žinoti, kaip greitai susitvarkyti ir su pirmaisiais peršalimo ženklais. Atsiradus pirmiesiems simptomams nebūtina griebtis vaistų. Šioje situacijoje gali padėti ir natūralūs gydymo būdai.

Po žiemos labai svarbu atstatyti visas prarastas jėgas ir sutvirtinti imunitetą. Visada svarbu žinoti, kaip greitai susitvarkyti ir su pirmaisiais peršalimo ženklais. Atsiradus pirmiesiems simptomams nebūtina griebtis vaistų. Šioje situacijoje gali padėti ir natūralūs gydymo būdai.

REKLAMA

Apie tai, kaip natūraliomis priemonėmis užkirsti kelią peršalimui ir kitoms ligoms portalui tv3.lt pasakoja vaistininkas-žolininkas, VDU Žemės ūkio akademijos doktorantas, „Žolinčių akademijos“ viceprezidentas, knygos „Vaikai vaistažolių pasaulyje“ autorius Marius Lasinskas.

Žolininkas perspėja, kad dabar liko visai nedaug laiko prisikasti vienų iš stipriausių gamtos vaistų – augalų šaknelių. Jos padės sustiprinti po žiemos nusilpusį imunitetą.

„Dabar klimatas šiltėja ir viskas gamtoje atgyja greičiau. Dabar šaknų metas jau eina į pabaigą, tad reikėtų jomis pasirūpinti. Tinka visos šaknys: kiaulpienių, varnalėšų, debesylų ir trūkažolių tinka.

REKLAMA
REKLAMA

Šitų šaknų prisikasus reikia labai gerai jas nuplauti, nušveisti taip, kad neliktų žemės, gabaliukais susipjaustyti ir išsidžiovinti 40-60 laipsnių temperatūroje. Svarbiausia, kad gabaliukai būtų 1-1,5 cm dydžio. Juos galima tiesiog kramtyti arba susimalti, kaip prieskonius. Visi, kurie nori po žiemos būti liekni, gražūs, atsikratyti cholesterolio, pagerinti savo virškinimą, tai šis būdas gali padėti“, – sako jis.

REKLAMA

Jis nurodo, kad šaukštelį šaknų veną kartą per dieną galima tiesiog profilaktiškai sukramtyti. Taip pat galima jas paskaninti paskrudinant keptuvėje, be aliejaus. Vėliau pakepintas šaknis sumalkite kavamale, kad gautųsi į kakavą panašūs milteliai.

„Spalva gali būti nuo rudos iki labai tamsios ir gali būti naudojama kaip kavos pakaitalas. Žinoma, tokiu būdu gerųjų savybių sumažėja“, – nurodo jis.

Spygliukų nauda neišmatuojama

„Dar galima pasirinkti spygliukų. Tiks pušies, eglės, kadagių. Greitai jau rinksime jų pumpurėlius. Galima juos susidžiovinti, plonu sluoksniu paskleisti toliau nuo tiesioginių saulės spindulių ir turėsime arbatą, kuri puikiai padės nuo užsilikusių kosulių po žiemos, temperatūros, peršalimo ar gripo. Arba galima kramtyti šviežius. Reikia tik turėti atsargų ir šiems metams.

REKLAMA
REKLAMA

Galima šviežius kramtyti. Daug tik nepadauginkite jų, nes jų skonis kartokas ir gali apsunkinti virškinimą. Įsidėkite keletą pumpurų į burną ir pakramtykite, palaikykite 10 minučių ir išspjaukite. Visos gerosios medžiagos per šį laiką padarys savo darbą: sumažins gerklės skausmą ar peršalimo simptomus, sustiprins imunitetą“, – nurodo jis.

Taip pat iš spyglių galima pasidaryti ir arbatą. Įdėkite spyglius į termosą, valandą palaikykite ir turėsite puikią arbatą. Ją paskaninti galite šaukšteliu medaus.

Augalų galia

Žolininkas pataria nepamiršti ir dilgėlių. Stiklinė dilgėlių pagal turimą mineralų ir geležies kiekį atitinka saują riešutų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jos tikra vitaminų bomba. Nesugalvoju kito augalo, kad jame būtų tiek daug vitaminų, kaip dilgėlėje. Kol ji šviežutė, ji labai lengvai renkasi ir ne taip dirgina. O kaip ji pateks į skrandį, priklauso nuo to, ką sugalvosite: galite dėti į salotas, kokteilius, sriubas, galite susidžiovinti ir darytis arbatą. Žinoma, kuo ji mažiau apdorota, tuo geriau“, – nurodo jis.

M. Lasinskas sako, kad Dabar pačios skaniausios ir naudingiausios yra šviežios dilgėlytės. Taip pat šiuo metu galima rasti ir šalpusnio.

„Šis augalas labai įdomus, nes pirmiau atsiranda jo žiedai, o tik vėliau lapai. Geltona žiedų spalva reiškia, kad padeda kepenims, gerina inkstų veiklą, mažina kosulį.  Taip pat ir kačiukai. 5 kačiukai, kuriuos rasite ant karklų, gluosnių, blindžių, užpilti karštu vandeniu labai gerai nuramins nervus, sumažins galvos skausmą ar peršalimo požymius“, – teigia žolininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų