REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitą savaitę į Seimą atkeliauja šešios struktūrinės reformos. Vyriausybės atstovai visuomenei teigia, kad 25 dienų Seimui pakaks patvirtinti 6 struktūrines reformas, tarp jų – mokesčių ir pensijų sistemos pakeitimus. Tačiau Seimo nariai šiuo atžvilgiu tokie optimistiški nėra.

Kitą savaitę į Seimą atkeliauja šešios struktūrinės reformos. Vyriausybės atstovai visuomenei teigia, kad 25 dienų Seimui pakaks patvirtinti 6 struktūrines reformas, tarp jų – mokesčių ir pensijų sistemos pakeitimus. Tačiau Seimo nariai šiuo atžvilgiu tokie optimistiški nėra.

REKLAMA

Vyriausybė tikisi, kad reformos bus priimtos Seimo pavasario sesijoje ir galės įsigalioti jau nuo kitų metų. Bet net ir tarp valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijos narių pasigirsta abejonės, ar tai realu. Mat reformos reikalauja įsigilinimo, pataisymų, didesnės diskusijos.

Naujienų portalas tv3.lt kalbina LVŽS narį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką Stasį Jakeliūną. Jo nuomone, net ir mokesčių reformą patvirtinti pavasario sesijos metu pavyks sunkiai, o apie pensijų reformą negali nė kalbos būti.

- Ar manote, kad pensijų ir mokesčių reforma bus atskirta ir viena tvirtinama pavasario sesijos metu, o kita rudens sesijos metu?

REKLAMA
REKLAMA

- Mano įsivaizdavimas toks, o kaip pavyks... Pradedame darbo grupės veiklą kitą savaitę ir priklausomai nuo jos veiklos ir temų, kurias nagrinėsime, matysime, kaip seksis. Jei pavyks greitai rasti sprendimus, tai teoriškai įmanoma šioje sesijoje priimti, bet aš manau, kad nedidelė tikimybė. Nes ir temos sudėtingos, ir žmonėms reiktų pasirinkti, informuoti juos, ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija signalizuoja, kad ši reforma (pensijų – tv3.lt) reikalauja daugiau laiko. Dėl to, manau, kad prasmingiausia, jog mokesčiai būtų pavasario sesijoje patvirtinti ir nuo kitų metų įsigaliotų, o pensijos – diskusijos dabar, rudenį formalūs sprendimai ir įsigaliojimas nuo 2020 metų. Visas pasiruošimas tada ir žmonių pasirinkimai būtų 2019 metais.

REKLAMA

- Jei pensijų reforma bus į rudenį nukelta, ar nematote galimybės, kad galėtų įsigalioti nuo kitų metų kartu su mokestiniais pakeitimais?

- Na ne. Kaupiamoji dalis tikrai ne, jokių pakeitimų ten tikrai negalėtų būti, nebent santykiai tarp valstybės biudžeto ir „Sodros“ galėtų keistis, asignavimo skyrimo prasme, bet čia detalės. Visi kaupimo pakeitimai ir kiti dalykai tikrai negalės, nes nebūtų laiko pasiruošti ir žmonėms apsispręsti, ar jie dalyvaus, ar nedalyvaus ir kokiu būdu keisti savo santykį su šia sistema.

- Kaip vertinate Vyriausybės, tiek finansų ministro V. Šapokos, tiek premjero S. Skvernelio užtikrintumą, kad beveik mėnuo yra pakankamas laiko tarpas viską išdiskutuoti ir viską priimti? Ar matote tokias galimybes, kad laiko bus užtektinai?

REKLAMA
REKLAMA

- Net ir mokesčiams išdiskutuoti ir priimti, švelniai tariant, nelabai užtenka to laiko. Birželio 5 dieną bus tik pateikimas Seime, tai bent du komitetai turės dirbti – Biudžeto ir finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo komitetas. Tai čia 25 kalendorinės dienos. Aš neįsivaizduoju, kaip tai galėtų būti realizuota. Nebent dirbti praktiškai kiekvieną dieną. Kitaip sakant, yra sudėtinga netgi apie mokesčius kalbant. O apie pensijas – nerealu. Čia aišku mano toks požiūris.

- Jei birželio 5 dieną reformas pristato Seime, ar birželio 6 dieną jau bus diskutuojama komitetuose?

- Tik pasirengimas. Svarstymo dar negali būti, nes turi ir darbo grupės atsirasti, ir panašiai. Tai pasirengimas, pasiskirti, kas bus išvadų rengėjai, bet visa kita tai dar už kelių dienų ar dar kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- S. Skvernelis užtikrintas dėl reformų, kad valdantieji palaikys, bus surinkti reikalingi balsai Seime. Kokią jūs matote situaciją, ar tikrai visi pritariate reformoms? Ar visgi matote, ką reikėtų keisti?

- Dėl pensijų reformos tikrai matau ir esu įsitikinęs, kad kai ką reikėtų keisti. Todėl čia raginsiu neskubėti. Bent jau mūsų komitete raginsiu daryti pertrauką svarstymo ir tada rasime sprendimus. Su Vyriausybe nuolatos bendraujame, ir vakar bendravome. Manau, kad nebūsime spaudžiami į tokią situaciją, kad per 25 dienas 6 reformas priimti. Nes tai ne tik mokesčių ir pensijų reformos, bet dar ir švietimo, ir kitos. Manau, kad mokestinė, bent iš mano perspektyvos žiūrint, taip tikėtina, kad bus priimta. Gal su minimaliais koregavimais. O pensijų siūlysiu atidėti.

REKLAMA

- Kaip vertinate tai, kad šis procesas užsitęsė? Ar Vyriausybė anksčiau turėjo pateikti siūlymus, dėl ko apskritai toks skubėjimas išeina?

- Bent jau pensijų sistema tikrai sudėtingi dalykai ir, matyt, pritrūko čia ir mano asmeninio dalyvavimo. Nes aš dalyvavau tik iki rudens pabaigos ir po to atsitraukiau. Tie siūlymai, matyt, liko nepilnai suderinti su tuo, kas buvo programoje. Iš kitos pusės, esu įsitikinęs, kad ir ekspertų atitinkamų dalyvavimas, pensijų ekonomistų dalyvavimo taip pat pritrūko. Dabar šioje grupėje jie bus. Dėl to tikiuosi, kad siūlymai bus labiau kokybiški ir atitiks pensijų sistemos veikimo principą.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad reformomis siekiama sujungti darbuotojo bei darbdavio socialinio draudimo įmokas, 2 procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turėtų mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidėtų 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų