REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seime po svarstymo pritarta įstatymo projektu, pagal kurį 60 metų sulaukę darbuotojai dėl prastovos neiti į darbą ir gauti 100 proc. subsidiją darbo užmokesčiui.

Antradienį Seime po svarstymo pritarta įstatymo projektu, pagal kurį 60 metų sulaukę darbuotojai dėl prastovos neiti į darbą ir gauti 100 proc. subsidiją darbo užmokesčiui.

REKLAMA

Už tai balsavo 106 parlamentarų, 2 buvo prieš, o 11 susilaikė. Galutinai už įstatymą turėtų būti balsuojama ketvirtadienį.

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlytą Užimtumo įstatymo pataisų projektą, darbdaviai per karantiną galės išleisti 60 metų ir vyresnius darbuotojus į prastovas ir už tai gauti specialią subsidiją. Ji turėtų būti mokama ir po karantino.

Darbdavys galės pasirinkti, kurios subsidijos prašyti: a) 100 proc. nuo priskaičiuoto darbuotojo darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurų (neatskaičius mokesčių) arba b) 70 proc., bet ne daugiau nei 910,5 eurų bruto (neatskaičius mokesčių).

Pasibaigus karantinui arba sugrąžinus darbuotoją iš prastovos, darbdavys toliau galės prašyti 6 mėn. trukmės subsidijų to paties darbuotojo darbo užmokesčiui: pirmus du mėnesius – 100 proc., trečią ir ketvirtą – 50 proc., penktą ir šeštą – 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad visiems kitiems darbuotojams įprastinė subsidija darbo užmokesčiui yra 70 proc. arba 90 proc. atlyginimo.

Visoms darbo užmokesčio subsidijoms, išmokoms savarankiškai dirbantiems asmenims, darbo paieškos išmokai ir kt. numatyta išleisti beveik 792 mln. eurų.

REKLAMA

Posėdyje vykusioje diskusijoje dalyvavę Seimo nariai daugiausia sakė pritariantys šio įstatymo projektui.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai atstovaujantis Jurgis Razma teigė, kad prastoje padėtyje vyresni darbuotojai atsidarė dėl to, kad Vyriausybė nesiėmė reikiamų priemonių. Tačiau šiai naujai priemonei reikėtų pritarti.

Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas svarstė, kad 6 mėnesiams tai gera priemonė, tačiau klausė, kas bus jiems pasibaigus. Ar kitų metų pradžioje situacija gali būti dar blogesnė. Be to, daugiau dėmesio esą reikėtų skirti jaunų žmonių įdarbinimui.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Tomas Tomilinas tikino, kad tai tik viena iš daugelio Vyriausybės pasiūlytų priemonių. Dabar rengiamas projektas dėl išankstinės pensijos tvarkos pakeitimo.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas projektui apibūdinti pasitelkė liaudies išmintį: „Gerais ketinimais kelias į pragarą grįstas“. Anot jo, didžiausia problema, kad darbuotojai diskriminuojami dėl amžiaus, o tokios diskriminacijos nereikėtų dengti viešais pinigais. Tai tėra noras papirkti darbdavius.

Galutinai dėl šio įstatymo ir jų lydinčių įstatymų balsuos ketvirtadienį. Kad pataisos įsigaliotų, jas dar turės pasirašyti prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų