REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl padangų gaisro Alytuje pajamas prarandantiems ūkininkams žala bus atlyginama pirmiausia tiems, kurie pajamų netenka šiuo metu, sako žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

Dėl padangų gaisro Alytuje pajamas prarandantiems ūkininkams žala bus atlyginama pirmiausia tiems, kurie pajamų netenka šiuo metu, sako žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

REKLAMA

Jo teigimu, Vyriausybė trečiadienį ketina  įpareigoti Alytaus rajono savivaldybės administraciją kas dvi savaites pateikti informaciją apie nuostolius Finansų ministerijai, kad būtų apmokėta žala. 

„Dabar pagrindinis dalykas, kad žmonės, kurie turėjo pastovias pajamas ir dabar jų nebeturi, kad jiems užtikrintume pajamų praradimą. Trečiadienį Vyriausybės pasitarime turėtume priimti protokolinį sutarimą, kad Alytaus rajono savivaldybė, kadangi tiktai jos teritorijoje kol kas yra patvirtinta zona, tai galėtų pateikti susidariusią žalą kas dvi savaites ir galėtų gauti apmokėjimus, kompensaciją“, – žurnalistams pirmadienį po neformalaus ministrų pasitarimo dėl žalos atlyginimo sakė A. Palionis.  

„Pateikia žalą ir Finansų ministerija apmoka“, – pridūrė jis. 

Anot jo, dėl žalos atlyginimo nukentėjusiems ūkininkams, nedirbantiems gaisro paveiktoje teritorijoje, bus sprendžiama vėliau, atlikus visus tyrimus. Ministras pakartojo, kad dėl žalos galės kreiptis ir nukentėjusios įmonės, ir ūkininkai, kurie nebuvo užterštoje teritorijoje, bet iš jų nesuperkamas pienas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Bendras žalos atlyginimas bus jau po visų tyrimų, kai identifikuosime visą teritoriją, ir tyrimai, kurie pakartotinai daromi visų tarnybų, kai mes galėsime identifikuoti, per kiek tie dioksinai išsisklaido arba absorbuojasi pačioje gamtoje, tada galėsim pasakyti pilną informaciją“, – sakė A. Palionis.

REKLAMA

Pasak jo, kol kas neaiškus nuostolių mastas, tačiau „kiek reikės, tiek ir bus pinigų už įrodytą žalą“.

Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos teigimu, galutiniai tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti iki lapkričio 15 dienos, tada esą bus galima ir įvertinti žalą. 

Finansų ministras Vilius Šapoka sakė, kad kol kas svarbiausia nuspręsti, kaip turėtų būti atlyginama žala. 

„Puikiai visi girdėjome duotus pažadus atlyginti pagrįstą žalą, tai pats mechanizmas teisės aktuose yra numatytas, o tam, kad nekiltų jokių nesklandumų ir visi pažadai būtų įgyvendinti, yra susitarimas tarpinstituciniu lygiu sudėlioti labai aiškiai schemą, kaip tas žalos klausimas bus sprendžiamas“, – žurnalistams sakė V. Šapoka. 

REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasak jo, lėšos dėl kompensacijų taip pat turės būti numatytos kitų metų biudžete.

Pieno perdirbimo bendrovės nuostolių dar nesuskaičiavo 

Po gaisro atlikus tyrimą ir surinkus pieno perdirbimo įmonių duomenis, iš prekybos atšaukta 382 tonos „Rokiškio sūrio“, „Rokiškio pieno“, „Varėnos pienelio“, „Rivonos“ ir „Marijampolės pieno konservų“ pieno produktų.

„Rivonos“, tiekiančios pieno produktus „Norfos“ parduotuvėms, vadovas Dainius Dundulis BNS sakė, kad kol kas nuostolių neskaičiuoja, nes nesitiki, kad jie bus atlyginti. 

„Turime nuostolius dėl produkcijos ir nedirbimo, bet tam, kad skaičiuoti, turi žinoti dėl ko tą darai. Šiuo metu aš nematau dėl ko tą daryti. Mano gyvenime per 25 metus dar to nebuvo, kad kas nors ką nors atlygintų. Kai bus tiksliai nustatyta, kaip bus atlyginta ir matysime, kad yra galimybių, kad iš viso bus atlyginta, tada ir spręsime, ar mums apsimoka tą daryti“, – BNS sakė D. Dundulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Varėnos pienelio“ direktorė Jolanta Kuzmickienė sakė, kad kol kas neturi tikslių duomenų, kiek nuostolių įmonė patyrė.

„Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa taip pat anksčiau BNS sakė, kad išimtą produkciją įmonė turės sunaikinti, todėl patirs nuostolių, tačiau kol kas neaišku, kiek. 

Maisto ir veterinarijos tarnybai aptikus užteršto pieno gaisro paveiktose teritorijose esančiuose ūkiuose, 29 ūkiams uždraudė tiekti žalią pieną supirkimo punktams, naudoti jį savo reikmės, prekiauti juo tiesiogiai, turgavietėse ir kitose prekybos vietose.

Pieno supirkėjams ir pieno perdirbimo įmonėms draudžiama supirkti pieną iš šių ūkių.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų