REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet Lietuvoje nuperkama ir parduodama šimtai tūkstančių naujų automobilių. Tie, kas verčiasi prekyba profesionaliai, žino visas gudrybes. Tačiau kitiems gyventojams automobilio pakeitimas gali tapti galvos skausmu ir mokestine skola.

Kasmet Lietuvoje nuperkama ir parduodama šimtai tūkstančių naujų automobilių. Tie, kas verčiasi prekyba profesionaliai, žino visas gudrybes. Tačiau kitiems gyventojams automobilio pakeitimas gali tapti galvos skausmu ir mokestine skola.

REKLAMA

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė priminė, kad pagal Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą automobilis nuosavybės teise išlaikytas 3 ir daugiau metų yra neapmokestinamas.

Pateikti pajamų deklaraciją ir sumokėti mokestį reikia tuomet, kai nuo transporto priemonės įsigijimo iki pardavimo nepraeina 3 metai. 15 proc. pajamų mokesčiu apmokestinamas skirtumas tarp automobilio pardavimo ir jo įsigijimo kainų.

Pvz., jei žmogus pirko automobilį už 1 tūkst. eurų ir nepraėjus 3 metams pardavė už 2 tūkst. eurų, mokestis bus skaičiuojamas nuo 1 tūkst. eurų. Jei automobilis parduodamas už mažesnę kainą nei buvo pirktas, mokestis neskaičiuojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu gyventojas nuolat vykdo automobilių pirkimo pardavimo veiklą, tai tokios pajamos priskiriamos individualios veiklos (su pažyma) pajamoms ir yra atitinkamai apmokestinamos.

REKLAMA

Nepriklausomai nuo to, kokio dydžio GPM gyventojui reikia sumokėti už parduotą automobilį, metams pasibaigus jis pirmiausia turi pateikti metinę pajamų deklaraciją ir deklaruoti gautas pajamas, o nuo susidariusio skirtumo tarp pardavimo ir įsigijimo kainų turi sumokėti 15 proc. pajamų mokestį. Pajamų deklaraciją pateikti ir mokestį sumokėti reikia metams pasibaigus iki kitų metų iki gegužės 2 d.

VMI atstovai atkreipia dėmesį, kad pasitaiko atvejų, kai gyventojui įsigyjant automobilį yra prašoma nurodyti mažesnę įsigijimo kainą nei sumokama realiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiam gyventojui vėliau parduodant automobilį, jei nuo jo įsigijimo nepraeina 3 metai, dėl didesnės pardavimo kainos gali atsirasti pareiga susimokėti gyventojų pajamų mokestį. Dėl šios priežasties tvarkant automobilio pardavimo dokumentus gyventojai raginami sąžiningai nurodyti automobilio įsigijimo kainą.

„Nesąžiningi pardavėjai gyventojus apgaudinėja ne tik prašydami nurodyti sumažintą pardavimo kainą, bet ir pateikdami užpildyti fiktyvias užsienietiškas transporto priemonių pirkimo-pardavimo sutartis.

Gyventojai, patys to nežinodami, gali prisidėti prie dokumentų klastojimo ir tapti mokesčių slėpimo schemos dalimi. Pasirašydamas tokią sutartį gyventojas padeda mašinos pardavėjui nuslėpti pajamas. Dokumente nurodoma, kad transporto priemonės pardavėjas yra užsienietis, jos perpardavėjo duomenys nėra užfiksuoti jokiuose dokumentuose, o už automobilio pardavimą gautas pajamas tikrasis pardavėjas paprasčiausiai nuslepia, nesumoka priklausančių mokesčių“, – paaiškino VMI.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjas, sudarantis sandorį su pardavėju ir sutinkantis pirkimo-pardavimo sutartyje nurodyti mažesnę automobilio kainą nei yra sumokama realiai, vėliau, gali nukentėti ir pats. Šiam pirkėjui, parduodant tą patį automobilį kitam asmeniui už didesnę kainą nei ji buvo įrašyta sutartyje pirminio įsigijimo metu, gali tekti sumokėti 15 proc. GPM nuo gauto pelno.

Pavyzdžiui: jeigu pirkėjas, įsigyjantis automobilį, sutiko su pardavėju dokumente įrašyti 100 eurų automobilio kainą, o vėliau, nepraėjus 3 metams, tas pats pirkėjas, parduodamas minėtą transporto priemonę kitam naudotojui į sutartį įrašė 5000 eurų sumą, jam teks sumokėti 735 eurus GPM. Dėl šios priežasties gyventojus raginame sąžiningai nurodyti automobilio įsigijimo kainą.

REKLAMA

Inspekcija taip pat pažymi, jog sutartys, kuriose nurodomos tikrovės neatitinkančios aplinkybės (sumažinta įsigijimo kaina, netikri pardavėjo duomenys ir pan.), yra vertintinos kaip suklastotos, o jų įforminimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Naudotų automobilių prekybos, remonto ir prekybos automobilių dalimis sektorius ir šiais metais patenka tarp 4 prioritetinių VMI kontrolės sričių.

2018 m. kontroliuotų (274) auto prekybininkų pridėtinės vertės mokesčio prievolė išaugo 33,6 proc., arba 7,4 mln. eurų, GPM prievolė išaugo 26 proc., arba 928 tūkst. eurų. Kontroliuotieji sumokėjo daugiau 11,6 mln. eurų mokesčių, arba 36 proc. daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų