REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas buvo pasitraukęs į požeminę slėptuvę Baltuosiuose rūmuose penktadienį vakare, kai prie valstybės vadovo rezidencijos vyko audringi protestai dėl policijos areštuoto juodaodžio George'o Floydo mirties, pranešė amerikiečių žiniasklaida.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas buvo pasitraukęs į požeminę slėptuvę Baltuosiuose rūmuose penktadienį vakare, kai prie valstybės vadovo rezidencijos vyko audringi protestai dėl policijos areštuoto juodaodžio George'o Floydo mirties, pranešė amerikiečių žiniasklaida.

REKLAMA

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, prezidentas buvo nuvestas į požeminį bunkerį, kai demonstrantai penktadienį vakare bandė prasiveržti per Baltųjų rūmų vartų metalines užtvaras.

Televizija CNN nurodė, kad D. Trumpas slėptuvėje išbuvo apie valandą, o vėliau sugrįžo į savo rezidenciją.

Kol kas neaišku, ar kartu su prezidentu slėptuvėje buvo jo žmona Melania Trump ir jų sūnus Barronas.

Vašingtonas yra vienas iš daugelio JAV miestų, kuriuose praeitą savaitgalį vyko dideli protestai dėl G. Floydo žūties per gegužės 25-ąją įvykusį Mineapolyje incidentą. Šio įvyko vaizdo įraše matyti, kaip ant žemės paguldytam ir antrankiais surakintam afroamerikiečiui, areštuotam policijos dėl įtariamo mėginimo atsiskaityti padirbtu banknotu, baltasis policininkas kelias minutes keliu spaudė kaklą, kol šis galiausiai liovėsi judėti.

REKLAMA
REKLAMA

JAV tęsiantis smurtiniams protestams, prie Baltųjų rūmų įsiplieskė susirėmimų

Policija vėlai sekmadienį panaudojo ašarines dujas šalia Baltųjų rūmų, o daugelyje JAV didmiesčių buvo įvesta komendanto valanda, siekiant numalšinti riaušes, prieš rasizmą protestuojantiems demonstrantams vėl išėjus į gatves reikšti savo įniršio dėl policijos žiauraus elgesio.

REKLAMA

Prezidento Donaldo Trumpo administracijai apibūdinus jau šeštą naktį besitęsusių neramumų kurstytojus kaip „vidaus teroristus“, kilo dar daugiau konfrontacijų tarp protestuotojų ir policijos, taip pat užfiksuota naujų plėšikavimo atvejų.

Tuo metu netoli Baltųjų rūmų esančiame nedideliame parke įsiplieskus audringiems susirėmimams pareigūnai panaudojo ašarines dujas bei kurtinamąsias granatas, kad išvaikytų minias, protestuotojams sukėlus kelis didelius gaisrus ir nuniokojus nemažai turto.

Vietos JAV lyderiai paragino piliečius konstruktyviai reikšti savo pyktį dėl vieno beginklio juodaodžio vyro žūties Mineapolyje, o tokiuose miestuose kaip Vašingtonas, Los Andželas ir Hjustonas vėlai vakare buvo įvesta komendanto valanda.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas atidžiausiai stebėtų protestų vyko prie valstijos kapitolijaus prie Mineapolio prisišliejusiame Sent Polo mieste. Ten keli tūkstančiai žmonių susirinko ir pradėjo eitynes vietos greitkeliu.

„Turime juodaodžių sūnų, juodaodžių brolių, juododžių draugų; nenorime, kad jie žūtų. Esame pavargę nuo to, kas vyksta. Ši karta su tuo nesitaikys, esame pavargę nuo engimo“, – pareiškė toje demonstracijoje dalyvavusi 31 metų juodaodė Muna Abdi.

„Noriu pasirūpinti, kad jis liks gyvas“, – pridūrė moteris, kalbėdama apie savo trimetį sūnų.

Prieš prasidedant protesto akcijai Sent Pole buvo sutelkta šimtai policininkų ir Nacionalinės gvardijos karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienu metu protestuotojai, eisenai pasiekus tiltą, gelbėjosi sprukdami į šalis, kai keliu dideliu greičiu atlėkė sunkvežimis, tikriausiai prasiveržęs per užtvaras.

Kai transporto priemonė sustojo, protestuotojai ištempė jo vairuotoją ir jį sumušė. Vyras buvo nugabentas į ligoninę, bet kol kas nebuvo pranešta apie jokius kitus nukentėjusiuosius.

Didelio masto protestų buvo surengta ir kituose miestuose, įskaitant Niujorką ir Majamį.

Vašingtono meras liepė paskelbti komendanto valandą nuo 23 iki 6 valandos, o per ankstesnę, penktadienio vakare įvykusią demonstraciją Slaptosios tarnybos agentai, kaip pranešė dienraštis „The New York Times“, skubiai nuvedė D. Trumpą į požeminį bunkerį Baltuosiuose rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų