• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

INGREDIENTAI:

  • 10 kilogramų agurkų
  • 2 vienetai česnakų
  • 20 vienetų juodųjų serbentų (lapai)
  • 15 vienetų krapų (su stiebais)
  • 15 vienetų krienų (lapai)
  • 4 valgomieji šaukštai garstyčių (grūdeliai)
  • 30 vienetų vyšnių (lapai)
  • 10 litrų vandens
  • 650 gramų druskos
  • 10 vienetų ąžuolo (lapai)

PARUOŠIMO BŪDAS:

  1. Rauginimui parenkami rudeninių veislių žali, 9—12 cm ilgio, nelygaus paviršiaus ir neprinokę mažomis sėklomis agurkai. Visai netinka rauginimui geltoni agurkai.
    Prieš raugiant, jie surūšiuojami pagal dydį ir, pašalinus suvytusius bei sudaužytus, nuplaunami šaltu vandeniu. Prieš rauginimą patariama agurkus 2—3 val. pamirkyti vandenyje. Prieskoniai taip pat nuplaunami ir susmulkinami.
    Rauginimo indo ar statinės šonai ištrinami česnaku. Po to dedama eilė prieskonių, eilė agurkų (gulsčiai arba stačiai), prispaudžiant vieną prie kito, kad mažiau liktų tuščių tarpų. Toliau vėl eilė prieskonių, eilė agurkų, kol pridedamas pilnas indas. Viršutinis sluoksnis privalo būti prieskonių.
    Iš druskos ir vandens išverdamas sūrymas ir perkošiamas. Agurkus galima užpilti šaltu arba verdančiu sūrymu. Užpylus verdančiu sūrymu, agurkai paslegiami po to, kai sūrymas atšąla. Ant agurkų dedamas medinis ar plastikinis dangtelis, o ant jo 2—3 kg -švarus akmuo (ne plyta ir ne geležinis svoris).
    Užraugti agurkai iš pradžių pastatomi šiltesniame (10— 15° C) rūsyje. Po 12—15 dienų agurkai jau yra visiškai įrūgę. Kad neperrūgtų (labai pablogėja jų kokybė), įrūgusius agurkus patariama perkelti į 2—4° C temperatūros patalpą.
    Inde ant sūrymo paviršiaus dažnai atsiranda pelėsių, kurie suteikia agurkams nemalonų prieskonį. Todėl indus reikia dažnai patikrinti ir atsiradusius pelėsius pašalinti. Kad mažiau pelėtų, į indą patariama įdėti 2-—4 šaukštus garstyčių grūdelių, iš kurių padaromi 2—4 į marlę surišti mazgeliai.

    Jeigu raugiate mažesnį kiekį agurkų, svarbiausiai teisingai įdėti druskos. Vandenį paruoškite taip: vienam litrui užpilamo ant agurkų vandens naudokite 1 su kaupu šaukštą druskos.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų