REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai negarsėja gėrimo kultūra. Atvirkščiai, dar mažai apie tai teišmanome ir tikriausiai dažnai net nesusimąstome kur, su kuo, ką gerti. Darbdaviai nevertina barmeno darbo, o dažnai jiems net nerūpi, kad dirba nieko nenusimanantis studentas, kuris kokteilius maišo dar žiūrėdamas į lapelį su sudėtimi. Gal pats laikas keistis?

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien kalbinu 24 metų simpatišką vaikinuką Egidijų, kuris jau penkerius metus sukasi už baro ne tik darbovietėse, bet ir namuose. Jo požiūriu, barmenui neužtenka mokėti įpilti alaus. Taigi, nuomonė, įspūdžiai ir patirtis iš kitos baro pusės:

REKLAMA

Kur tave, besisukiojantį už baro, gali sutikti klientai?

Šiuo metu aš dirbu dvejose vietose: naktiniame klube „Pacha“ ir „Reval Hotel Lietuva“ vestibiulio bare. Lakstau per dvi vietas – paprastom dienom ramiai dirbu viešbuty, o savaitgalį -triukšmingame, pilname veiksmo klube „Pacha“, kur vakaras tampa savotišku vakarėliu ir man. Ten spėju ir pašokti, ir padaryti kokteilį.



Kuo skiriasi darbas klube nuo darbo viešbučio bare?

REKLAMA
REKLAMA

Skiriasi atmosfera, publika – į viešbutį ateina verslo žmonės pasišnekučiuoti, aptarti reikalų, į klubą – žmonės, kurie nori pasilinksminti, dėl to skiriasi ir užsakymai, aptarnavimas. Klube jaučiuosi laisviau, o viešbutyje turiu atrodyti oficialiai: turiu būtinai nusiskusti, išsiverti auskarus, nusiimti žiedus, susišukuoti plaukus. Tai net nurodyta darbo sutartyje.

Ne visi gali būti mokytojais ar teisininkais, barmenais – taip pat. Kaip manai, kokias savybes turi turėti žmogus, norintis dirbti už baro?

Pagrindinė savybė – komunikabilumas, mokėjimas dirbti su įvairiais žmonėmis. Barmenas turi rasti būdą, kaip bendrauti su klientu, kad jis pasijaustų lyg draugas ir sukurtų šiltą atmosferą. Svarbu greita reakcija. Tarkim, kai prie baro sausakimša žmonių, tai barmenas turi spėti daryti kokteilį, kalbėti su kitais klientais, rasti išeitį, kad visi liktų patenkinti. Taip pat išvaizda, savo darbo išmanymas, kūrybiškumas. Visada galima sugalvoti kažką savo, originalaus, tiek kokteilį, papuošimą ar pateikimą. Kartą mačiau, kaip mergina užsisakė kokteilį, bet nežinojo, kas tai per gėrimas, o barmenas padaręs kokteilį ėmė šokti ant baro ir sugirdė jį merginai. Manau, kad į barą, klubą žmones traukia ne vien reklama, gera muzika, bet ir malonūs, išskirtini ir originalūs darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar patys barmenai geria dirbdami? Juk tiek pagundų aplink.

Jei kalbant apie mane, tai aš išgeriu  tiek darbo metu, tiek po darbo. Stovint už baro visada turi būti gera nuotaika. Geria beveik visi barmenai- „juk reikia palaikyti formą” (Juokiasi)

Kokios gyvenimiškos patirties įgijai dirbamas už baro?

Pradėjau atpažinti žmones, kartais jiems net neprakalbus žinau, koks tai žmogus, net ko norės ir užsisakys. Gyvenime tai padeda atsirinkti, su kuo bendrauti, su kuo ne, kurie žmonės geri ar blogi.

Kokias ribas išlaikai bendraudamas su klientu? Tiesa ar melas, kad barmenai geri psichologai?

Manau, kad su klientu nereikia bijoti kalbėti apie viską, nes kai kurie atėję nori bendrauti, pasipasakoti. Barmenas daugiau išklauso, nei pataria, gal pasidalina savo patirtim, bet dažniausiai būna, kad barmenas klauso...

REKLAMA

Girti įtakingi ar žymūs žmonės. Ar tenka susidurti dirbant už baro?

Kadangi man Lietuvos „žvaigždės“ yra eiliniai žmonės, tai aš jų nelabai skiriu ir nesidomiu, kas iš jų yra įžymus. Nors, kiek žinau, į „Pacha“ jų ateina daug.

Kartą buvo nutikimas juokingas… Priėjo dvi įžymybės ir labai jau reikalavo išgerti. Padariau kokteilius jiems, nes labai jau aktyviai prašė, tada priėjo vaikinukas ir sako: „Kodėl ne mane pirmą aptarnauji, o kažkokias žvaigždes?“ Jis tai pasakė, kad ir jie girdėtų. Tada jam atsakiau, kad gal gali man parodyti tas žvaigždes, nes aš jų nematau. Tas vaikinukas nusišypsojo (paglosčiau jo savimeilę) ir pasakė, kad žvaigždė esu aš. Mano nuomone, niekas neduoda pirmenybės žymiam žmogui būti pirmam. Čia visi lygus!



Nepatenkinti įnoringi klientai. Kaip įtikti, elgtis su tokiais?

REKLAMA

Su įnoringais klientais reikia būti ramiam, gal kitus labiau erzina, bet jei išlieki ramus, tai ir jis pasijaučia kvailai. Aišku, būna ir tokių, kurie rėkia per visą barą, būna, net tokių, kurie meluoja, kad mažai grąžos ir t.t. Tiesiog reikia kantrybės, nes tokie žmonės greitai sugadina nuotaiką. Buvo atvejis, kai vienas vaikinas pasakė, kad per mažai šimtų litų atidaviau, gal tokie nori praleisti vakarą nemokamai, iš barmeno kišenės. Nereikia pasimesti, o tvirtai laikytis ir paaiškinti, kad jis neteisus.

Ar tiesa, kad Lietuvoje barmenas - studentų profesija?

Taip, Lietuvoje kavinėse, klubuose, baruose dirba daugiausia studentai. Daugelis jų sako, jog tai jiems tik laikinas darbas, nes jiems reikia pinigų, bet vis daugėja tokių barų, kur neužtenka tik mokėti įpilti alų. Darbdaviai reikalauja patirties, žinių. Vertinami originalūs, aktyvūs ir perspektyvūs barmenai. Nėra daug vietų, kur žmogus, norintis dirbti už baro, galėtų save realizuoti, tobulėti, nes ši profesija nėra vertinama, todėl žmonės, kurie žiūri rimčiau į barmenavimą, ieško savęs kitose šalyse arba atsidaro savo barą.



Ar kada nors galvojai apie nuosavą barą? Gal įsivaizduoji, koks jis turėtų būti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagalvojam ir dabar su keliomis kolegėmis. Jei atsidarytume, tai dirbtume patys, savo malonumui ir patys sau viršininkais būtume. Manau, baras turėtų būti nedidelis, kadangi žmonėms susidaro jaukumo įspūdis, lengviau susipažinti, bendrauti. Galvoju būtent apie kokteilių barą, kuriame nebūtų nei alaus nei užkandžių, kur žmonės ateitų atsipalaiduoti, pasišnekučiuoti bei pasimėgauti jaukia atmosfera, kurią sukuria barmenai.

Barų kultūra Lietuvoje – ar turime kur tobulėti?

Barų kultūra kyla, bet gaila, kad daugelis to dar nesupranta, nejaučia skirtumo. Žmonės, atėję į kokteilių barą, vis dar prašo alaus. Jie nesuvokia to, kad jei tai kokteilių baras, tai yra kokteiliai, jei tai alaus baras, tai yra alus.

REKLAMA

Girtos merginos - ką apie tai manai?

Sako, kad nieko baisiau nėra už girtą moterį. Ir tai yra tiesa, nes tada jos tampa pasišlykštėjimo objektais   nesuvokia, ką daro, ką kalba... Išgėrusios moterys gali būti agresyvesnės ir bjauresnės už vyrus.

Sako, jog dažnai neatkreipiame dėmesio, kaip atrodome iš šono. Tokius mus ir mūsų aplinką mato iš kitos baro pusės. O kaip kitoje baro pusėje elgiesi tu?

Goda Gutautaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų