REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva per 2008 metus panaudojo tik 705 mln. litų arba 2,26 proc. numatytų panaudoti ES struktūrinės paramos lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai konstatavo Valstybės kontrolės auditoriai. Tačiau ir šios lėšos iki 2009 m. pradžios nebuvo deklaruotos Europos Komisijai, todėl auditoriai negalėjo atlikti jų panaudojimo vertinimo. Lėšų naudojimą programavimo laikotarpio pradžioje labiausiai stabdė užsitęsęs teisės aktų rengimas tiek Europos Sąjungos (ES), tiek Lietuvos institucijose.

REKLAMA

Pasak valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės, kai kurie audito metu nustatyti faktai rodo, kad valstybės institucijos turėtų pagerinti lėšų valdymą ir sustiprinti jų naudojimo kontrolę.

Vertindami lėšų valdymo ir kontrolės sistemą auditoriai nurodė, kad nebuvo aiškiai apibrėžtos valstybės institucijų funkcijos, neaiškiai formuluojamos užduotys, nepakankama jų vykdymo priežiūra. Auditoriai atkreipė dėmesį, kad nepatvirtintos taisyklės, reglamentuojančios neteisėtai išmokėtos finansinės paramos grąžinimo procesą. Be to, pasiūlyta imtis priemonių, kad projektai nebūtų finansuojami iš kelių šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA

Per 2007–2013 metų finansavimo laikotarpį Lietuva iš Europos Sąjungos Regioninės plėtros, Sanglaudos ir Socialinio fondų gaus 23 mlrd. Lt paramos, kuri skiriama žmogiškųjų išteklių plėtrai, ekonomikos augimui, sanglaudos skatinimui ir techninei paramai. Šias veiksmų programas valdo ir kontroliuoja trys Finansų ministerijos departamentai, o jas įgyvendinant dalyvauja 16 valstybės institucijų.

Valstybės kontrolė Seimo pavedimu atlieka paramos panaudojimo auditą ir teikia Europos Komisijai metines audito ataskaitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų