REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Landau-Kleffner sindromas

Landau-Kleffner sindromas

REKLAMA

Landau-Kleffner sindromas – psichologinis sutrikimas, nuo kurio dažniausiai kenčia 5-7 metų vaikai. Dažniausiai jis pasireiškia tuo, kad vaikui sutrinka gebėjimas raiškiai dėstyti savo mintis ir suvokti kalbą. Kai kuriuos šio sindromo veikiamus ligonius taip pat ištinka traukulių priepuoliai. Aiškaus mokslinio paaiškinimo, kokios yra šio sutrikimo priežastys kol kas nėra. Keisčiausia šiuo atveju yra tai, kad vaikai, dažniausiai, visiškai sėkmingai pradeda vystyti savo kalbos įgūdžius, o vėliau dėl sunkiai paaiškinamų priežasčių, mažau jų netenka. Kai kurios logopedinių metodų priemonės gali padėti susitvarkyti su liga, tačiau įgyvendinti

REKLAMA
REKLAMA

Abulomanija

Abulomanija nėra itin žinomas sutrikimas. Iš esmės, čia kalbama apie kraštutinio neryžtingumo priepuolius. Dėl šio sutrikimo kenčiantys asmenys gali būti patys normaliausi tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai bet kurioje kitoje situacijoje, tačiau viskas keičiasi, kai tik jiems tenka iš kažko rinktis. Tokiu atveju šiems žmonėms iškyla rimtos problemos. Kai kurie dėl šio sutrikimo kenčiantys žmonės su tuo susiduria ir kasdieniame gyvenime, kas kiekvieną elementarų dalyką paverčia neišgyvenamu pragaru. Pavyzdžiui, paprasčiausia mintis apie tai, ar eiti pasivaikščioti, gali visiškai išmušti tokį žmogų iš vėžių. Daugelis šia liga sergančiųjų teigia, kad fiziškai jaučiasi visiškai sveiki, tačiau pojūtis toks, lyg būtų uždaryti į kalėjimą ir neturi jokios veiksmų laisvės.

REKLAMA

Mary Hart sindromas

Tai išties labai keistas sutrikimas. Yra užregistruota atvejų, kuomet žmonėms pasireiškė traukuliai išgirdus televizijos laidų vedėjos Mary Hart balsą. Gydytojas, kuris tyrė vieną iš tokių atvejų, tvirtino, kad moterį iš tiesų ištinka priepuolis, kuomet ji klausosi M. Hart kalbos.

Nukentėjusioji skundėsi, kad jos galvą tarytum užspaudė, ji juto sąmyšį ir pasimetimą. Reiktų pažymėti, kad šis keistas sindromas pasireiškia tik tiems, kurie jau kenčia dėl kitų sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA

Kofeino iššauktas nerimo sutrikimas

Mokslininkai jau seniai nustatė, kad kofeinas didina nerimą. Taip pat žinoma, kad žmonės, kurie jau ir taip turi patvirtintų nuolatinių nerimo sutrikimų, daug lengviau yra paveikiami ir kofeino. Taigi, jeigu jūs turite polinkių į panikos atakas, atsargiau žiūrėkite į kavą – kofeino vartojimas didina tokių išpuolių galimybes.

Boantropija

Boantropija – keistas kliedesius keliantis sutrikimas, kurio metu žmogus jaučiasi karve ar jaučiu. Sutrikimas iš pradžių pasireiškia kaip tam tikra svajonė, tačiau vėliau apima žmogaus mintis, o galų gale tai tampa manija. Taip pat tikėtina, kad tokią būseną gali iššaukti hipnozė, jeigu šiam žmogui ji buvo taikoma. Nabuchodonosaras II, žymusis babiloniečių valdovas, taip pat galėjo kentėti dėl šios negandos. Na, arba jis tiesiog buvo vegetaras, tuo nustebindamas savo amžininkus, nes Danieliaus knygoje apie jį sakoma, kad jis „buvo (kilęs) iš žmonių ir valgė žolę, kaip jautis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Autofagija

Šio košmariško psichinio sutrikimo atveju asmuo pradeda valgyti save ar savo kūno dalis – paprasčiausiai impulsyviai kandžioja ir kramto. Vienas toks asmuo, pavyzdžiui, pradėjo grauždamas nagus, tačiau ilgainiui jis nukramtė sau pirštus. Kaip ir daugelis kitų negalavimų, šis gali varijuoti nuo lengvų formų iki keliančių grėsmę gyvybei.

Svetimos rankos sindromas

Šis negalavimas susidaro iš to, kad ranka pradeda elgtis taip, lyg turėtų savo atskirą „sąmonę“ ir valdymo centrą: pati juda, čiumpa daiktus, atsako į kitų žmonių prisilietimus, ir daro tai pačiam žmogui, kuriam ji šiaip ir priklauso, nekontroliuojant įvykių.

REKLAMA

Taijin Kyofusho

Šis reiškinys labiausiai paplitęs Japonijoj, arba, tiksliau, tarp tų, kurie išaugo atitinkamuose šių kraštų papročiuose ir socialinėje kultūroje. Taijin Kyofusho pasireiškia paniška baime, kad bendravimas su kitais žmonėmis gali pasireikšti kažkaip ne taip. Pavyzdžiui, kad nuo jūsų sklinda blogas kvapas, arba jūs galite nesąmoningai ką nors įžeisti. Tokio sindromo atsiradimas Japonijoje nėra kažkokia šokiruojanti naujiena, juk šios šalies kultūra yra plačiai žinoma savo pagarbiu požiūriu į taisyklių ir etiketo laikymąsi.

REKLAMA

Erotomanija

Kenčiantys erotomanija yra įsitikinę, kad į juos kažkas yra įsimylėjęs. Maža to, asmuo, kuris, tikėtina, yra pamilęs erotomaną, dažniausiai turės daug aukštesnį socialinį statusą, negu kenčiantysis, o dažnai ir išvis yra žvaigždė. Įveikti tokį sutrikimą yra itin sudėtinga: net jeigu numanomas įsimylėjėlis (ar įsimylėjėlė) tiesiogiai ir neigia savo „jausmus“ to paprastai neužtenka, kad pavyktų įtikinti „pasiklydėlį“.

Riley-Day sindromas

Riley-Day sindromas, taip pat žinomas kaip šeiminė disautonomija – tai paveldimas sutrikimas. Tam, kad atsirastų šio sindromo požymiai, būtina, kad atitinkamas genas būtų perduotas abiejų tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš esmės šis sindromas veikia autonominę nervų sistemą. Nors egzistuoja ir daug itin nemalonių simptomų (pavyzdžiui, dažnas vėmimas ir rijimo problemos), taip pat yra ir ganėtinai įdomių šios ligos „atsiskleidimų“.

Pagrindinis jų veikimo principas yra tas, kad daugelis žmonių, kenčiančių dėl šios ligos, beveik visiškai nejaučia skausmo. Galimai, beskausmis gyvenimas teoriškai skamba puikiai, tačiau tai ne taip jau gerai veikia praktiškai. Juk skausmas iš tiesų yra mūsų visų draugas, kuris siunčia signalus į smegenis, kad mes žinotume, kada kažkas eina ne pagal planą, ir visiškas jo nebuvimas toli gražu ne visada leidžia tokiems pacientams nustatyti kažkokius negalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų