Po Prienų rajono bendrovės suruoštų pobūvių penki žmonės galėjo užsikrėsti ūmia žarnyno užkrečiama liga - salmonelioze.
Kauno visuomenės sveikatos centras šią savaitę gavo pranešimus iš Kauno 2-osios klinikinės ligoninės, kad ši liga įtariama penkiems Kauno apskrities gyventojams.
Įtariama, kad dviem pobūviams, kurie vyko praėjusį šeštadienį, maistą gamino ir tiekė ta pati Prienų rajono maisto tvarkymo įmonė, galėjusi turėti įtakos ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atsiradimui.
Pasak pranešimo, jei įtarimai pasitvirtintų atlikus židinio epidemiologinį tyrimą, tai būtų pirmasis atvejis šiais metais Kauno apskrityje kuomet dėl maisto tvarkymo įmonės kaltės buvo užsikrėsta salmonelioze.
Salmoneliozė - ūmi infekcinė žarnyno liga, kurią sukelia salmonelių genties bakterijos.
Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga paprastai pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasirodo praėjus 12 - 72 valandoms po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 - 7 dienas, ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo.
Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema, kai netenkama daug skysčių.
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Salmonelės jautrios aukštai temperatūrai, todėl termiškai apdorojant maistą, jos žūsta. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių.
Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.
Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir liečiasi su žaliu.
Siekiant apsisaugoti nuo salmoneliozės Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Elena Liakienė pataria tinkamai tvarkyti žalią mėsą ir jos produktus, parduotuvėje ją dėti į plastikinį maišelį, kad būtų išvengta sąlyčio su kitu maistu.
Parsineštą maistą nedelsiant įdėti į šaldytuvą, kad bakterijos nesidaugintų.
Sušaldytą vištieną, mėsą reikia atitirpinti šaldytuve, o prieš gaminimą mėsą visada nuplauti, neragauti ir nevalgyti termiškai neapdorotos mėsos ir jos produktų, kruopščiai nuplauti po karštu tekančiu vandeniu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos ruošimo.
Taip pat reikia tinkamai apdoroti kiaušinius ir jų produktus: maistui naudoti tik šviežius, švarius kiaušinius; laikyti juos šaldytuve, vartoti tik gerai išvirtus ar iškeptus, vengti maisto su termiškai neapdorotais kiaušiniais.
E.Liakienė taip pat pataria nevartoti termiškai neapdoroto pieno. Plauti rankas prieš maisto gaminimą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos ruošimo.