REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro reikalavimu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl rašytojo Mariaus Ivaškevičiaus galimo terorizavimo, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo bei neteisėto tokios informacijos atskleidimo.

 Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro reikalavimu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl rašytojo Mariaus Ivaškevičiaus galimo terorizavimo, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo bei neteisėto tokios informacijos atskleidimo.

REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas prokuroro reikalavimu pradėtas teisėsaugos institucijoms gavus informacijos apie viename internetiniame puslapyje paskelbtą straipsnį pavadinimu „Mirtis Mariui Ivaškevičiui“, kuriame nurodoma, jog rengiama „Tėvynės priešų“ duomenų bazė ir prašoma surinkti kuo daugiau informacijos apie privatų rašytojo, jį įvardinant „Tėvynės priešu“, gyvenimą, pranešė prokuratūra.

Prokuroras nurodė, kad straipsnio „Mirtis Mariui Ivaškevičiui“ publikavimas viešai prieinamuose internetiniuose puslapiuose, tuo pačiu renkant kuo daugiau privačios informacijos apie šį asmenį ir deklaruojant, jog ji yra reikalinga siekiant šios asmens mirties, vertintinas kaip žinomo Lietuvoje asmens – šiuolaikinio Lietuvos rašytojo ir Nacionalinės premijos laureato Mariaus Ivaškevičiaus terorizavimas už tam tikrą visuomenės dalį suerzinusius jo literatūrinius kūrinius ir viešą poziciją, taip bandant neteisėtai riboti kūrybos ir saviraiškos laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras konstatuoja, kad tokioje situacijoje atsisakant pradėti ikiteisminį tyrimą būtų sukurtas precedentas, jog toleruojamas neapykantą skleidžiančios ir žmogų terorizuojančios informacijos platinimas, skatinamas neteisėtas privačių asmens duomenų rinkimas ir jų panaudojimas darant kitas nusikalstamas veikas. Todėl šiuo atveju nepradėjus baudžiamojo proceso aiškiai nukentėtų teisingumo interesai.

REKLAMA

Įsiutino romano citatos

M. Ivaškevičiui šiemet įteikta Nacionalinė premija „už drąsų literatūros žingsnį į teatrą“. Bet visuomenėje netruko įsižiebti diskusija apie dar 2002 m. išleistą rašytojo romaną „Žali“ (perleistas 2018 m.). Autorius kaltinamas romane niekinęs partizanus, o buvusių politinių kalinių ir tremtinių organizacijos reikalavo atšaukti M. Ivaškevičiui įteiktą premiją.

Visuomenę įaudrino šios romano citatos:

„Eilinis žmogus, nekaltas, kad gimė rusas, nors tai reiškia ne vien tik tautybę, ketvertą metų buvo naudojamas kaip patrankų ir tankų mėsa. Ir štai jis, tas rusas, toji mėsa, bando vėl būti žmogumi. Jis laimėjo didžiausią pasaulyje karą, jis eina per savo miestą, nes jis tą miestą apgynė. Ir staiga jį pasiekia gandas, kad kažkur jo šalies pakrašty esama išsigimėlių, užsimaniusių dar pakariauti“. (8 psl.).

REKLAMA
REKLAMA

„Aš to ruso vietoje, bet jeigu tik būčiau rusas, apie nieką daugiau negalvodamas, susikraučiau kuprinę ir važiuočiau pribaigti išsigimėlių. Rusas taip ir padaro. Bet randa visai kitą karą. Vangų, lėtą ir sekinantį jo kantrybę, nes toks jau lietuvių charakteris“. (8 psl.).

„...Ir staiga šis nekaltas rusas, buvęs patrankų mėsa, pajunta nepaprastą nuovargį. Bet tą patį kankinantį nuovargį jaučia ir išsigimėliai, metę iššūkį rusui“. (8–9 psl.).

„Pamažu poetus, medikus ir mokslus išėjusius karininkus karas išžudė, o nauji inteligentai buvo per daug išsimokslinę, kad aukotų gyvybę už spalvą. Ir karas ėmė prastėti. Į jį ėjo kaimo bernai mažai tenutuokiantys apie garbę ir žmogiškumą. Pamažu jie perėmė savo priešų metodus ir strategiją. Karas tapo žiaurus abipusiai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisakė pradėti tyrimą

Vasario viduryje Vilniaus apygardos prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl M. Ivaškevičiaus romane išsakytų teiginių apie Lietuvos partizaninę kovą ir vieną jos vadovų – generolą Joną Žemaitį.

Prokuratūros teigimu, romane nėra nusikalstamo turinio, romanas yra meno kūrinys ir autoriaus saviraiškos laisvė negali būti varžoma. Buvusių politinių kalinių ir tremtinų organizacijos tokį prokuratūros sprendimą skųs teismui.

Nemalonumai dėl interviu

Sausio pabaigoje prokuratūra sulaukė skundo dėl LRT radijo laidoje M. Ivaškevičiaus išsakytų teiginių „išstūmėm daug lenkakalbių, išstūmėm, išžudėm žydus...“, kuriais rašytojas neva apšmeižė lietuvių tautą ir kurstė neapykantą tautiniu pagrindu.

REKLAMA

Prokuratūra gautą informaciją perdavė policijai, todėl M. Ivaškevičius kviestas pasisakyti. Policijai pavesta ištirti, ar rašytojo žodžiuose galėjo būti teiginių, kurie nusižengtų Baudžiamojo kodekso 170 str. (kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų