• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterys, nereikalaujančios pinigų vaikams išlaikyti iš jų tėvų, gauna tik labai apkarpytą valstybės paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Ne už kalnų spalis, kai savivaldybėse bus pradėti priiminėti prašymai kompensacijoms už šildymą. Be kitų teisę į kompensacijas įrodančių dokumentų, vienos vaikus auginančios motinos privalo pateikti ir duomenis apie vaiko ar vaikų tėvą ir įrodymus, jog kreiptasi į teismą ir siekta priteisti pinigų vaikams išlaikyti.

REKLAMA

Moterys, nė nebandančios prie vaikų išlaikymo pritraukti ir tėvų, nukentės gana skaudžiai.

Nuo šių metų jų šeimoms nebesuteikiamos kompensacijos už šildymą bei vandenį. Ir socialinė pašalpa šeimas pasiekia kuklesnė – ji mokama tik vaikams.

Tarsi nebuvęs

Panevėžio savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Ragėnienė sako, kad kompensacijas atėmęs įstatymas įsigaliojo nuo šių metų pradžios. Sausį ne viena moteris patyrė šoką sužinojusi, kad neįrodžius vaiko tėvystės, nesikreipus į teismą dėl vaiko išlaikymo teks už šildymą mokėti visą sumą – kompensacijų nebebus.

Panevėžyje gyvena kelios dešimtys kompensacijas praradusių ir artėjantį šildymo sezoną jų nesulauksiančių šeimų. Ypač daug tokių šeimų, pasak vedėjo pavaduotojos, tarp čigonų tautybės žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugelio vaikų dokumentai – be įrašo tėvo eilutėje. Kai klausiame, kodėl neįrašytas, sako, nėra tėvo, ir viskas“, – sako Z. Ragėnienė.

Kai kurios lietuvės moterys aiškina, kad su vaiko tėvu susipažino dirbdamos užsienyje, žino tik jo vardą ir neturi jokios galimybės reikalauti išlaikymo. Dar kitos kategoriškai nenori turėti jokių reikalų su vyru, galbūt įskaudinusiu vaiko tėvu ir todėl brenda į dar gilesnį skurdą.

Netenkama ne tik kompensacijų. Socialinė pašalpa vaikų tėvo nenurodančiai, išlaikymo neieškančiai motinai nemokama. Pinigai skiriami tik vaikams. Pavyzdžiui, du vaikus auginanti motina pašalpą gauna ne trims, o dviem asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privers prisidėti

Tokiu būdu valstybė, ko gero, skatina moteris nebetylėti, o būtinai kreiptis į teismą dėl vaikų išlaikymo. Socialinė parama vėl pradedama teikti, vos moteriai žengus pirmą žingsnį, pradėjus rūpintis tėvyste ar alimentais.

Jeigu tėvas ir nemoka alimentų, juos prisiteisus parama šeimai skiriama iš Vaikų išlaikymo fondo. O pastarasis iš nedrausmingų tėvų vis sėkmingiau išieško skolas. Slėptis nuo vaikų išlaikymo tėvams darosi sunkiau.

Kaip praneša Vaikų išlaikymo fondo administracija, sugriežtinus išieškojimą iš skolininkų, privalančių išlaikyti vaiką, sulaukiama daugiau grąžinamų išmokų.

REKLAMA

Vien šiemet iki rugpjūčio 7 dienos skolininkai į Vaikų išlaikymo fondą kartu su palūkanomis grąžino daugiau kaip 621 tūkstantį litų. „Beveik tiek pat, kiek buvo išieškota per visus praėjusius metus“, – teigiama pranešime.

Skolininkai sujudo pradėjus inicijuoti ikiteisminius tyrimus dėl skolininkų baudžiamosios atsakomybės už vengimą mokėti vaiko išlaikymo lėšas. Nuo 2010 metų balandžio iki 2012 metų rugpjūčio pateikta 1 330 prašymų pradėti ikiteisminį tyrimą. 894 ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti.

Vaikų išlaikymo fondo administracijai sugriežtinus darbą su skolininkais, aktyviau kreipiantis į teismus, pasiekta, kad skolininkai ir patys ima grąžinti skolas, nelaukdami teismo proceso.

REKLAMA

Kreipiasi tiesiogiai

Kiek tiksliai Panevėžio miesto bei rajono gyventojų kreipėsi į Vaikų išlaikymo fondą, nėra žinoma.

Vaikus vienos auginančios moterys į fondą kreipiasi tiesiogiai, be savivaldybių įsikišimo, ir tiesiogiai iš fondo gauna išmokas.

Vaikų išlaikymo fondo administracija neskirsto išmokų gavėjų pagal gyvenamąją vietą.

Ir Panevėžio rajone gyvena ne viena vaikus auginanti skurdžiai gyvenanti šeima, kuri pagal visus kitus įstatymo reikalavimus galėtų pretenduoti į valstybės paramą, tačiau motina nė nebandė prisiteisti alimentų arba neįrodė vaiko tėvystės, tad socialinė pašalpa jai neskiriama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau vaikai be duonos kąsnio nepaliekami. Socialinę pašalpą jiems skiriame, rajone yra kelios šeimos, kur socialinė pašalpa pervedama tik toje šeimoje augantiems vaikams, o motinai – ne. Iš keturių šeimos narių pašalpa skiriama tik trims – vaikams“, – sakė rajono Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Savickienė.

Jeigu vaikus privalantys išlaikyti tėvai ar kiti asmenys nemoka teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko išlaikymo sutartimi nustatyto išlaikymo arba gauna tik jo dalį, tam tikra išmoka mokama iš valstybės. Vienam vaikui per mėnesį iš fondo šiuo metu mokama iki 195 litų. Išlaikymo dydis nustatomas pagal antstolio išduotą pažymą, patvirtinančią, kad vaikas negauna viso arba dalies teismo nustatyto išlaikymo.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų