REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienio vidurdienį visuomeninio judėjimo atstovai pririšo žalias juosteles Seimo prieigose. Tokios juostelės artimiausiomis dienomis, anot akcijos iniciatorių, atsiras ir prie kitų svarbiausių Lietuvos valdžios institucijų.

REKLAMA
REKLAMA

Aiškindamas naujos akcijos esmę, vienas visuomeninio judėjimo „Už teisingumą“ iniciatorių Darius Kuolys teigė, kad „valdžios sprendimai teisingumo kol kas negina“, todėl naujosios akcijos tikslas – paraginti valdžios institucijas apsivalyti.

REKLAMA

Visuomenininkų reikalavimai:  teisingumas pirmiausia turi būti atkurtas FNTT atžvilgiu

Spaudos konferencijoje Seime D. Kuolys sakė, kad Seimo pirmininkei I. Degutienei jau pristatyti kovo 17 d. Nepriklausomybės aikštėje vykusio mitingo metu išsakyti reikalavimai Lietuvos valdžiai.

„Mes šiandien su Seimo pirmininke aptarėme visuomenei rūpimus teisingumo klausimus. (...) Ji pritarė visuomenės reikalavimui, kad teisingumas pirmiausia turi būti atkurtas FNTT atžvilgiu – V. Gailius ir V. Giržadas turi būti sugrąžinti į pareigas.“

REKLAMA
REKLAMA

Publicistė, Baltarusijoje prieš kelerius metus žuvusio VSD pareigūno V. Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė, pabrėžusi, kad ją ypač jaudina atleistųjų FNTT vadovų likimas, teigė, kad „aukoti tokius pareigūnus per brangu, net jeigu ant kortos pastatyti energetiniai projektai“.

D. Kuolys spaudos konferencijoje sakė, kad visuomenininkai susitikime su Seimo pirmininke, I. Degutienei pateikė siūlymą įsteigti Lietuvoje ypatingojo prokuroro instituciją.

„Kai kitos institucijos negali visuomenei atsakyti į svarbius klausimus, Seimas turėtų įsteigti ypatingojo prokuroro instituciją ir suteikti jam įgaliojimus išaiškinti teisingumą. Seimo pirmininkė pažadėjo šią iniciatyvą remti“, – sakė D. Kuolys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, susitikime taip pat sutarta, kad būtina pažaboti VSD savivalę: „ne VSD turi kontroliuoti politikus ir Seimo narius, bet parlamentas turi kontroliuoti šias institucijas.“

Visuomeninio judėjimo „Už teisingumą“ narys Alvydas Medalinskas spaudos konferencijoje teigė, kad tokios institucijos reikia norint išjudinti rezonansines bylas. „Generalinė prokuratūra neatlieka savo funkcijų, bylos vilkinamos. Nacionalinis stadionas, Valdovų rūmai – šios bylos vis dar dūla stalčiuose“, – sakė jis.

A. Medalinskas taip pat pabrėžė, kad parlamentinėms komisijoms trūksta galios. „Jeigu Seimas steigia parlamentinę komisiją, ji negali naudotis operatyviniais duomenimis, o ypatingojo prokuroro institucija galėtų stipriai pajudinti bylas iš vietos“, – sakė jis.

REKLAMA

Tuo metu kitas iniciatyvinės grupės narys Šarūnas Valentinavičius, kalbėdamas apie teisėsaugos problemas, pareiškė, kad „tie teismo pirmininkai, prokurorai, kuriais žmonės nepasitiki, turi būti atstatydinti“.

A. Nakas: padėti tašką Garliavos istorijoje gali generalinis prokuroras

Kalbėdamas apie Kauno pedofilijos bylą ir pastarųjų dienų įvykius Garliavoje, socialinio projekto „Ekspertai.eu“ atstovas Audrius Nakas  sakė: „Šita byla analogiška visoms rezonansinėms finansinių nusikaltimų byloms, tik ten vagiami pinigai, o čia – žiauri istorija, į kurią įpainiota mažametė mergaitė. Kiekvienas žmogus supranta, kad tai tęstis negali, kad aukščiausi šalies politikai turi pareikšti savo griežtą valią.“

REKLAMA

A. Nakas informavo, kad generaliniam prokurorui antradienį pateiktas siūlymas kreiptis į teismą, kad būtų panaikintas Kėdainių teismo sprendimas dėl mergaitės gyvenamosios vietos nustatymo. Anot jo, „tai generalinis prokuroras gali padaryti po to, kai prieš mažametę buvo panaudotas smurtas“ (kovo 23 d.– red. past.).

„Generalinis prokuroras gali kreiptis į teismą ir prašyti stabdyti to sprendimo vykdymą“, – sakė A. Nakas.

Jis teigia tikįs, kad taip galima greitai išspręsti klausimus, dėl kurių kenčia mažametė ir jos globėjai. Tačiau kol tai įvyks, jis kvietė žmones ir toliau budėti prie Kedžių namų Garliavoje.

„Kas galite, atvykite į Garliavą, budėkite ten, ir būkite tol, kol šita situacija neišsispręs“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Nakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų