REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūloma įtraukti nuteistuosius į savanorišką veiklą. Tokį Bausmių vykdymo kodekso papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Gediminas Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal projektą, savanoriška veikla - darbai ar paslaugos, kurias nuteistieji atlieka neatlygintinai ir laisva valia paramos tikslais, numatytais Labdaros ir paramos įstatyme.

REKLAMA

G. Navaitis siūlo įteisinti, kad savanorišką veiklą nuteistieji atlieka ne darbo metu, savanoriška veikla neturi trukti ilgiau kaip keturias valandas per dieną.

Jeigu Seimas pritartų, pataisos įstaigos administracija privalės užtikrinti, kad nuteistieji būtų įtraukiami į savanorišką veiklą, kad jų dalyvavimas tokioje veikloje būtų organizuojamas laikantis nuteistųjų izoliavimo ir apsaugos reikalavimų.

"Nuteistųjų dalyvavimas savanoriškoje veikloje padėtų spręsti nuteistųjų užimtumo problemą ir ugdyti jų socialinius įgūdžius. Be to, savanoriškas darbas atitinka bausmės tikslą - pataisyti ir perauklėti. Projekto tikslas - siekti, kad asmenys, grįžę iš įkalinimo vietų, daugiau nenusikalstų, padėti nuteistiesiems integruotis į visuomenę ir formuoti nuteistųjų teigiamas savybes",- sako projekto autorius Seimo narys G. Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo duomenimis, įkalinimo įstaigose 2009 m. sausio 1 d. buvo 8000 nuteistųjų, iš kurių tik pusė mokėsi arba dirbo.

"Kita pusė nuteistųjų nedalyvavo jokioje visuomenei naudingoje veikloje, bet buvo jos išlaikomi. Dalyvavimas savanoriškoje veikloje suteiktų galimybę nuteistiesiems gauti tam tikrų lengvatų (padėką, galimybę paskambinti telefonu ar paskirtos nuobaudos panaikinimą prieš terminą). Pabrėžtina, kad nuteistųjų savanoriška veikla savo pobūdžiu nėra priverstiniai darbai, kuriuos draudžia tiek Lietuvos, tiek Europos Sąjungos teisės aktai", - teigė G. Navaitis.

Pagal galiojantį Bausmių vykdymo kodeksą, nemokant už darbą nuteistieji gali būti įtraukti tik į pataisos įstaigų ir gretimų teritorijų tvarkymo, taip pat į nuteistųjų kultūros ir buities sąlygų gerinimo darbus. Tokius darbus nuteistieji atlieka paeiliui ne darbo metu ir darbai neturi trukti ilgiau kaip dvi valandas per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų