REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antakalnio poliklinika pirmadienį paskelbė apie galimybę mokamai atlikti serologinį kraujo testą, jei įtariate, kad galėjote persirgti COVID-19. Tokią galimybę artimiausiu metu žada ir kitos sostinės poliklinikos.

Antakalnio poliklinika pirmadienį paskelbė apie galimybę mokamai atlikti serologinį kraujo testą, jei įtariate, kad galėjote persirgti COVID-19. Tokią galimybę artimiausiu metu žada ir kitos sostinės poliklinikos.

REKLAMA

Antakalnio poliklinika pranešė, kad jai buvo suteikta teisė atlikti serologinius imunoglobulinų G (IgG) ir M (IgM) COVID-19 ligos tyrimus. 

Pranešime aiškinamas, kad serologiniai testai nustato COVID-19 ligos IgM ir IgG klasės antikūnus, susidarančius susirgus ar persirgus minėta liga. IgM klasės antikūnai susidaro per keletą dienų nuo kontakto su infekuotoju, jų buvimas parodo ankstyvą infekcijos stadiją.

IgG klasės antikūnai susidaro vėliau ir jie gali išlikti ilgesnį laiką (parodo tai ar pacientas turėjo sąlytį su infekcija).

REKLAMA
REKLAMA

Atlikti gali kiekvienas

Poliklinikos atstovė Rūta Vanagienė portalui patikslino, kad galimybė mokamai išsitirti dėl COVID-19 antikūnų nėra susijusi su šiuo metu vykdomu populiaciniu sero-epidemiologiniu tyrimu.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad galimybę išsitirti įtariant, kad galbūt asmuo galėjo sirgti koronavirusu, turi kiekvienas.

„Tai yra mokamas kraujo tyrimas, kuris atliekamas bet kada iš anksto užsiregistravus. Tam nebūtinai reikia būti registruotam įstaigos pacientui. Šį testą gali atlikti tie, kurie įtaria, kad galbūt anksčiau galėjo sirgti ar sirgo be simptomų ir panašiai“, – sakė R. Vanagienė.

Primenama, kad tyrimui atlikti imamas kraujo mėginys iš venos. Jo kaina – 14,85 eurų, kraujo paėmimo procedūra 3,29 eurų. Tyrimo atsakymai pacientams pateikiami www.antakpol.lt per 1–2 darbo dienas. 

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas gali būti atliekamas tik pacientams, kurie nekarščiuoja. Taip pat tyrimas nebus atliekamas pacientams, kurie privalo laikytis saviizoliacijos.

Kol kas viena tokia poliklinika

Antakalnio poliklinikos atstovės teigimu, kol kas tokia galimybė bent iš didžiųjų sostinės poliklinikų yra tik šioje įstaigoje.

„Karantino metu tyrėme tik savo darbuotojus, nes nebuvome gavę teisės atlikti šiuo tyrimus iš Akreditavimo tarnybos. 

Tokio pobūdžio tyrimus atlieka tik kelios privačios laboratorijos, tam reikalingi atskiri reagentai ir specialus įrenginys“, – kalbėjo R. Vanagienė.

Ji tikino, kad tyrimų tikrai nepritrūks – reagentai nuolat perkami, tad tokia paslauga bus tiekiama nenutrūkstamai: „Per praeitą savaitę buvo 30 pacientų, kurie norėjo išsitirti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuoja ir kitos įstaigos

Apie planus taip pat siūlyti tokią paslaugą patvirtino ir Centro poliklinikos vadovas Kęstutis Štaras.

„Taip , mes tą patį planuojame daryti ir šiuo metu akredituojamės, kad gautume leidimą“, – sakė įstaigos vadovas.

Kartu jis pridūrė, kad Centro poliklinika yra pasirinkta populiacinį sero-epidemiologinį tyrimą vykdančio universiteto – atrankos būdu tiriami asmenys, ar jie galėjo persirgti COVID-19.

K. Štaro teigimu, vakar jau buvusi pirma diena. 

Šeškinės poliklinikos Laboratorijos vyresnioji technologė Eglė Kučytė patvirtino, kad ši įstaiga taip pat ruošiasi teikti tokią paslaugą.

REKLAMA

„Mūsų įstaigoje tai planuojama, tačiau dar turime gauti leidimą, licenciją šiems tyrimams. Šiuo metu dar laukiame atsakymo, jei jis bus teigiamas, tada nuo rugsėjo jau planuotume atlikti tyrimus“, – sakė ji.

Specialistė patikino, kad nuo pat karantino pradžios buvo didelis žmonių susidomėjimas, deja, nieko iki šiol pasiūlyti įstaiga negalėjo.

Kam ir kada rekomenduojama atlikti tyrimą:

- jei jums buvo diagnozuota COVID-19 liga atliekant PGR testą (jei PGR testo atsakymas buvo teigimas, serologinis tyrimas turi būti atliekamas ne anksčiau nei po 14 dienų nuo teigiamo PGR);

- jei manote, kad galėjote sirgti COVID-19 liga, ar turėjote kontaktą su sergančiu šia liga. Rekomenduojama kreiptis tik praėjus saviizoliacijos laikotarpiui ir ne anksčiau kaip 3 savaitės po karščiavimo pabaigos.

REKLAMA

*turėjote neaiškios kilmės karščiavimą.

Visais minėtais atvejais rekomenduojama atlikti serologinį tyrimą, galimam organizmo imuniniam atsakui šiai ligai nustatyti. 

Kaip elgtis, jei tyrimo rezultatas yra teigiamas:

Jei atlikus tyrimą gaunamas bent vienas teigimas rezultatas, dėl tolimesnio jūsų ištyrimo ir stebėjimo, nedelsiant kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Informacija apie gautus teigiamus rezultatus, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, perduodama Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

Serologinį tyrimą, parodantį, ar žmogus yra persirgęs koronavirusu, galima atlikti įvairiose privačiose laboratorijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų