REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantinas ir didelis bylų dalyvių skaičius lėmė, kad teismų posėdžiai kai kuriose bylose buvo nukelti beveik pusmečiui.

Karantinas ir didelis bylų dalyvių skaičius lėmė, kad teismų posėdžiai kai kuriose bylose buvo nukelti beveik pusmečiui.

REKLAMA

„Naujų teismo posėdžių datų suderinimą rudeniui lėmė karantinas, didelis bylose dalyvaujančių asmenų skaičius, proceso dalyvių užimtumas kitose bylose, jų atostogų grafikai“, – BNS informavo Lietuvos apeliacinio teismo atstovė Vilma Budėnienė.

Šiame teisme apeliacine tvarka nagrinėjamoje pareigūnų nusikalstamo susivienijimo byloje artimiausias posėdis numatytas tik lapkričio 17 dieną. Pasak teismo atstovės, dėl karantino teko atšaukti keturis posėdžius, o vėlesnius – derinti atsižvelgiant į 14 advokatų užimtumo grafikus.

Panaši situacija susiklostė ir byloje dėl neteisėto informacijos rinkimo apie Laimutę Stankūnaitę ir kitų su Garliavos įvykiais susijusių nusikaltimų: čia artimiausias posėdis apeliacine tvarka nagrinėjamoje byloje numatytas lapkričio 4 dieną. Joje taip pat teko atšaukti keturis posėdžius, o naują datą derinti prie devynių advokatų užimtumo.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo atstovė atkreipė dėmesį, kad šias bylas nagrinėjantys teisėjai yra užimti kitose didelės apimties bylose, kuriose irgi suplanuota daug posėdžių.

REKLAMA

„Viena iš didžiausių bylų – numatyta kaip prioritetinė – Sausio 13-osios byla, joje minėtų bylų teisėjai yra šios rezonansinės bylos kolegijos nariai. Nuo rugsėjo 15 dienos iki metų pabaigos Sausio 13-osios bylai nagrinėti suplanuota 20 teismo posėdžių“, – informavo V. Budėnienė.

Ši byla taip pat nukelta dėl karantino – pirmasis teismo posėdis joje turėjo įvykti kovo 26 dieną. Teismas negali tiksliai pasakyti, kiek bylų buvo atidėti ilgesniam laikui nei įprasta, tačiau pabrėžė, kad ieškoma visų galimybių teismo posėdžius paskirti kuo anksčiau ir didžiojoje dalyje bylų juos pavyko suderinti anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Advokatų tarybos pirmininko pavaduotojas Mindaugas Kukaitis sako, kad paprastai posėdžiai bylose vyksta mažiausiai kartą per mėnesį, todėl iš teismų darbo iškritus keliems mėnesiams, bylų iš tiesų prisikaupė, augo tiek teismų, tiek advokatų užimtumas.

„Turime problemą, kad tų bylų susikaups ir nusikels“, – BNS sakė jis.  Vis dėlto advokatai kol kas situacijos nevertina kaip grėsmingos.

„Aš dar galvočiau, kad grėsminga nėra. (...) Lietuvos bylų nagrinėjimo terminai šiuo metu pakankamai yra pagerėję, ir iš tikrųjų statistikai žiūrint, ne per ilgai nagrinėja bylas“, – sakė M. Kukaitis.

Tačiau jis pabrėžė, kad kol kas nėra aišku, kas laukia ateityje, o planuojant įteisinti galimybę baudžiamąsias bylas nagrinėti nuotoliniu būdu, kyla bylų viešumo bei bylos dalyvių pasitarimo slaptumo užtikrinimo iššūkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu baudžiamosiose bylose nuotoliniu būdu galima apklausti įtariamąjį arba liudytoją, ekspertą, jeigu jie negali atvykti į teismo posėdį.

Tačiau nėra įteisinta galimybė, kad visi proceso dalyviai dalyvautų teismo procese, kuris vyksta naudojant informacines ir elektroninių ryšių technologijas, pavyzdžiui, vaizdo konferencijas.

Vyriausybė balandžio pabaigoje pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui, kad baudžiamąsias bylas teismai galėtų nagrinėti nuotoliniu būdu.

Šiems pakeitimams dar turi pritarti Seimas. Kovo 16 dieną Lietuvoje įvedus karantiną atšaukti visi suplanuoti teismų posėdžiai. Bylų nagrinėjimas žodžiu palaipsniui atnaujinti pradėtas balandžio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų