REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors skiepus nuo pneumokokinės infekcijos ypač rizikos amžiaus grupės žmonėms gydytojai įvardija kaip naudingas ir valdant COVID-19 protrūkį, infektologams kelia nerimą, kaip teigia jie, įstrigęs vakcinų pirkimas. Valstybinė ligonių kasa (VLK) gi ramina, kad jau kitą savaitę viskas turėtų pajudėti.

Nors skiepus nuo pneumokokinės infekcijos ypač rizikos amžiaus grupės žmonėms gydytojai įvardija kaip naudingas ir valdant COVID-19 protrūkį, infektologams kelia nerimą, kaip teigia jie, įstrigęs vakcinų pirkimas. Valstybinė ligonių kasa (VLK) gi ramina, kad jau kitą savaitę viskas turėtų pajudėti.

REKLAMA

„Norėtume, kad mūsų sveikatos apsaugos sistema neužmirštų, kad ir dabartinėmis sąlygomis toliau reikia skatinti gyventojus vakcinuotis nuo sezoninio gripo pneumokokinės infekcijos. 

Šioje vietoje mes, infektologai, esame labai susirūpinę dėl nutrūkusio rizikos grupei priklausančio asmenų skiepijimo nuo pneumokokinės infekcijos programos vykdymo Lietuvoje“, – trečiadienį vykusiame Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje dėmesį atkreipė gydytojas infektologas prof. Arvydas Ambrozaitis. 

Įstrigo viešieji pirkimai?

Jo teigimu, jau du mėnesius nėra skelbiamas pneumokokinės vakcinos pirkimas.

„Jau du mėnesius asmens sveikatos priežiūros įstaigos neturi šios vakcinos. Nors tam yra išskirtos lėšos, bet nėra ministro įsakymo, kuris įpareigotų ligonių kasą pirkti kitą šios vakcinos siuntą“, – posėdžio metu kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Ambrozaičio pastebėjimu, tiek pneumokokinės infekcijos, tiek COVID-19 rizikos grupei priklauso to paties amžiaus žmonės.

„Visame pasaulyje akcentuojama, kad tie žmonės, kurie turi riziką susirgti COVID-19, taip pat gali susirgti ir pneumokokine infekcija. Beje, išgydžius COVID-19 galima užsikrėsti pneumokoku, nes krenta įgimtos imuninė sistemos pajėgos“, – pabrėžė jis.

REKLAMA

VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus  patarėja Agnė Dmitrijevaitė gi portalą informavo, kad Sveikatos apsaugos ministrui kovo 26 dieną pasirašius įsakymą, kuriuo reglamentuojamas vakcinų pristatymas į gydymo įstaigas, VLK nedelsiant pradėtos vykdyti pirkimo procedūros. 

„Papildomai  planuojama įsigyti 10 tūkst. dozių pneumokokinės vakcinos. Skaičiuojama, kad tokio kiekio turėtų pakakti 12-kai mėnesių. Pirkimo-pardavimo sutartis turėtų būti sudaryta jau ateinančią savaitę“, – sakė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos žiniomis, vakcinos tiekimo sutrikimų nėra, todėl artimiausiu metu vakcina pasieks ir gydymo įstaigas.

Be to, A. Dmitrejavaitė pridūrė, kad šiuo metu gydymo įstaigose skiepijimas vakcina nuo pneumokokinės infekcijos nėra nutrūkęs. 

Nemokama vakcina – rizikos grupėms

VLK specialistai primena, kad Lietuvoje pneumokokine vakcina nemokamai skiepijami žmonės, įrašyti į rizikos grupių sąrašą, kurį įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras. 

„Tai, pavyzdžiui, gali būti žmonės, sergantys onkologinėmis ligomis, širdies nepakankamumu, pacientai, kuriems atliekama dializė ir kt.  

Pneumokokine vakcina padeda lėtinėmis ligomis sergančius žmones apsaugoti nuo komplikacijų, kurias sukelia pneumokokinė infekcija – pneumonijos, kitų viršutinių kvėpavimo takų pneumokokinės infekcijos formų bei pačių sunkiausių formų – sepsio ar meningito“, – informavo VLK specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien vakcinomis Lietuvoje kontroliuojamos net 28 užkrečiamosios ligos. Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis vaikai skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų. Tuo metu rizikos grupėms priskiriami suaugusieji, apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, yra nemokamai skiepijami nuo gripo, pneumokoko, tymų, pasiutligės, revakcinuojami nuo stabligės ir difterijos.

Norėdami pasiskiepti ligonių kasų kompensuojamomis vakcinomis gyventojai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Karantino metu skiepų siūlo neatsisakyti

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad visi vaikai, kuriems pagal skiepijimo kalendorių priklauso skiepai turi būti paskiepyti gydymo įstaigose tiek karantino, tiek ekstremaliosios situacijos metu.

REKLAMA

Pabrėžiama, kad suaugusiesiems taip pat turi būti sudaryta galimybė pasiskiepyti, kad būtų išlaikytos skiepijimo schemos, pavyzdžiui – skiepijant nuo erkinio encefalito.

Profilaktiniai skiepijimai neatidedami, nes profilaktinių skiepijimų atidėjimas ar pertrūkiai sukelia užkrečiamųjų ligų protrūkius, o laiku nepaskiepytiems asmenims gresia užkrečiamųjų ligų komplikacijos ir mirtys.

Numatyta, kad planinių skiepijimų atlikimui gydymo įstaiga turi paskirti konkretų laiką ir atskiras patalpas, užtikrinant, kad nesikirstų pacientų, atvykstančių planiniams skiepijimams, ir kitų pacientų srautai.

Skiepai turi būti atidedami tuo atveju, jei žmogus – tiek suaugęs, tiek vaikas – neseniai keliavo užsienyje, turėjo kontaktų su sergančiuoju koronavirusine infekcija.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų