REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos medikai išplatino kreipimąsi dėl darbo sąlygų ir saugumo. Gydytojų teigimu, padėtis yra blogesnė, nei viešai skelbiama iš politinių tribūnų. Kokia yra tikrojis padėtis?

Lietuvos medikai išplatino kreipimąsi dėl darbo sąlygų ir saugumo. Gydytojų teigimu, padėtis yra blogesnė, nei viešai skelbiama iš politinių tribūnų. Kokia yra tikrojis padėtis?

REKLAMA

Apie tikrąją padėtį kalbėjosi žurnalistas Vladimiras Laučius ir Lietuvos medikų sąjūdžio vadovo pavaduotoja Jurgita Sejoniene.

Lietuvos medikų sąjūdis, medicinos bendruomenės vardu išreiškė nepasitikėjimą ministru A.Veryga ir tuo, kaip tvarkomasi su ekstremalia situacija. Kokios pagrindinės klaidos buvo padarytos ir daromos?

Mūsų manymu, tų klaidų ne viena buvo. Pirmiausia tai per vėlai ir per švelnių priemonių imtasi siekiant suvaldyti tų potencialiai užsikrėtusių žmonių migraciją, keliones į Lietuvą. Per mažai griežtai buvo kontroliuojama jų saviizoliacijos kokybė. Tikrai žinoma ir policijoje yra begalės pranešimų, kad jie karantiną, saviizoliaciją pažeidinėjo ir lankėsi viešose vietose, lankė giminaičius.  

Tai yra absoliučiai netoleruotina, nes jaučiasi ir nebaudžiami, ir tos priemonės dabar gal bus pradėtos taikyti, kad dabar grįžtantys bus pradėti izoliuoti kažkokiose vietose, kur tą izoliaciją bus galima kontroliuoti. Iš esmės šiek tiek ir keista, ką daryti, kuo jie blogesni už tuos tūkstančius, kurie jau grįžo. Taip pat ir neabejotinai per mažos tyrimų apimtys, kas nuo pat pradžių aišku – dėl reagentų trūkumo buvo pakankamai griežtai ribojama. Ir tos indikacijos išplečiamos labai lėtai.

REKLAMA
REKLAMA

Ir dabar kai jau mes turime užsikrėtimus vietinius Lietuvoje, tai manome, kad sudėtinga bus išplėsti ir sudėtinga bus sugaudyti tuos visus, greičiausiai jau cirkuliuojančius visuomenėje užsikrėtusius simptominius ir netgi asimptominius atvejus, kad būtų galima efektyviai izoliuoti. Tai pagrindinės klaidos mūsų požiūriu.

REKLAMA

Iš karto reikėjo visus grįžtančius jau mėnesio pradžioje izoliuoti taip, kaip siūloma dabar specialiose patalpose?

Arba izoliuoti specialiose patalpose, arba tada toms priemonėms užtikrinti, kad jie tikrai būtų izoliacijoje. Iš namų nesilankytų viešose vietose, nelankytų giminių, neturėtų kitų kontaktų, nedalyvautų renginiuose, neitų į sveikatos priežiūros įstaigas.

O kas turėjo tai užtikrinti?

Klausimas, kas turėjo tą užtikrinti., Visų pirma, valstybės ekstremalių situacijų valdymo centras greičiausiai turėjo aiškias nuostatas iš pat pradžių turėjo išleisti. Ar tai policijos pagalba, ar kažkokia ir civilinė atsakomybė turėtų būti iš pat pradžių taikoma nesilaikantiems  kaip drausminanti priemonė, potencialiai nesilaikantiems saviizoliacijos. Tai tokių priemonių daug visokiausių.

REKLAMA
REKLAMA

Tos pačios, kurios dabar gali būti taikoma – apyrankės. Gal skamba ir griežtai, bet turim suvokti, kad pačių griežčiausių priemonių labai reikia, Šiuo atveju nes pasekmės gali būti katastrofiškos ne tik sveikatos priežiūrai, bet visai valstybei.

Kaip žinome, viruso sklaida nesuvaldyta, jau sklinda po visą Lietuvą, ką daryti tiems žmonėms, kaip apsisaugoti, kurie negali dvi ar keturias savaites sėdėt namuose užsidarę. Kurie važiuoja į darbą, turi reikalų, negali apsiribot namais?

Visos sąlygomis būti namuose yra sudarytos ir nedarbingumas ar dalinis darbas yra apmokamas aš nežinau, kas gali būti svarbiau už savo paties, artimųjų sveikatą ir net gyvybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikai kaip tik yra tarp tų grupių, kur negali dirbti nuotoliniu būdu, eina į darbą, atlieka labai svarbią misiją. Jūs dirbat santaros klinikose, kokios yra nuotaikos ir mintys taro jūsų kolegų?

Tai mes laukiam to sprendimo, kuris priimtas šiandien, kad visi medikai būtų tiriami ir kad turėtų galimybę izoliuotis. Nes kaip ir kolegos užsikrėtimo atveju Santaros klinikose šeimos medicinos centre ir tų apsaugos priemonių trūkumas, net kontaktą turintys su pacientais gydytojai neturi tų priemonių pakankamai. Antra, kad nėra galimybių išsitirti. Dar tada, kai tu esi asimptomis, kai gali izoliuotis irgi laiku neit į darbą ir laikytis režimo ir tikėtis, kad ta liga praeis švelniau ir neturės sunkių pasekmių.

REKLAMA

Galima konstatuoti, kad mūsų valstybė nebuvo pasiruošusi šitam virusui?

Manome, kad taip, manome, kad visi veiksmai, kurie buvo daromi – buvo daromi per lėtai.

Pokalbį taip pat žiūrėkite video reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų