REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paviešinus pasakojimą, kad Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) profesorius Rimas Maskeliūnas galimai seksualiai priekabiavo prie savo studenčių, prabilo dar viena profesoriaus auka. Moteris pasakoja, kad profesorius ją užrakino vienoje universiteto laboratorijų, ją lietė, bučiavo ir ėmė nurenginėti. VGTU dėl šių incidentų pradėjo vidinį tyrimą.

Paviešinus pasakojimą, kad Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) profesorius Rimas Maskeliūnas galimai seksualiai priekabiavo prie savo studenčių, prabilo dar viena profesoriaus auka. Moteris pasakoja, kad profesorius ją užrakino vienoje universiteto laboratorijų, ją lietė, bučiavo ir ėmė nurenginėti. VGTU dėl šių incidentų pradėjo vidinį tyrimą.

REKLAMA

R. Maskeliūnas prie savo studentės Sonatos (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.), kuriai tuo metu buvo 21–22 metai, jos teigimu, priekabiavo 2001–2002 metais. Mergina studijavo poligrafiją, o tuo metu maždaug 43-ejų R. Maskeliūnas jai dėstė marketingą. 

Populiariausias dėstytojas

Kaip pamena Sonata, tai buvo pirmi arba antri R. Maskeliūno dėstymo universitete metai, jis buvo jaunatviškas, populiarus ir turėjo stiprų autoritetą tarp studentų, jo paskaitas lankė visi. Gandų apie dėstytojo priekabiavimą Sonata iki tol nebuvo girdėjusi.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi poligrafijos specialybė buvo ganėtinai nauja, dėstytojas dėstė marketingą, jo pateikimas paskaitų buvo naujoviškas. Jis labai mokėjo visus sudominti, daug ką pateikinėjo humoro forma. Jis vežiodavosi [mus] po spaustuves, rodydavo daug praktinių dalykų. O kiti dalykai, kuriuos mes mokėmės – ten buvo daug teorijos“, – tv3.lt pasakojo Sonata.

REKLAMA

Autoritetą tarp studentų R. Maskeliūnui užsitarnauti padėjo ir tai, kad jis padėdavo jiems įsidarbinti, o tai buvo reta tarp kitų dėstytojų.

„Jis padėdavo įsidarbinti studentams, todėl gaudavo nuolankumą iš studentų. Ir tuo naudojasi, manau, ir dabar. Nes kiti dėstytojai tuo nesirūpindavo, nerekomenduodavo. Mes, poligrafininkai, patys bandydavome kelius prasiskinti. O jis buvo vienintelis dėstytojas, kuris padėdavo“, – kalbėjo Sonata. 

TV3 Žinioms pirmadienį parodžius reportažą, kur apie R. Maskeliūno priekabiavimą pasakojo kita su profesoriumi susidūrusi studentė Kristina, Sonatos grupiokė paskambino jai ir paklausė, ar ji pamena, kaip dėstytojas elgėsi su Sonata.

REKLAMA
REKLAMA

„Man grupiokė priminė, kad per paskaitą, kai [dėstytojas] manęs paprašė uždaryti langą auditorijoje, nuėjau uždaryti lango, o mane jis paėmė už klubų. Grupiokei tuo metu buvo labai nejauku, nemalonu, ji paklausė manęs, kaip jaučiausi tuo metu, pasakiau, kad jis sau taip leidžia elgtis jau ne pirmą kartą“, – pasakojo Sonata.

Paprašė pagalbos ir puolė nurenginėti

Moteris taip pat prisimena, kad R. Maskeliūnas siūlydavo savo studentėms pasilikti po paskaitų ir padėti su darbais. Viena tokių studenčių, kurių pagalbos R. Maskeliūnas taip pat prašė, – Sonata. Tačiau tuo metu jauna mergina tai priėmė kaip dėstytojo pasitikėjimo ženklą ir galimybę dirbti su moksliniais tyrimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai pasiūlė Sonatai ateiti jam pagelbėti po paskaitų, R. Maskeliūnas ruošėsi gintis savo daktaro disertaciją (disertaciją R. Maskeliūnas apsigynė 2002 m. – red. past.) ir turėjo atlikti daug matavimų bei bandymų. Sonatos pagalbos jis prašė vienoje Vilniaus Basanavičiaus gatvėje esančio VGTU Mechanikos fakulteto laboratorijų.

„Laboratorija yra lauke, pusrūsyje, tai mažas namelis. Labai apsidžiaugiau, kad esu gera studentė ir reikia mano pagalbos moksliniam darbui, jis atsivedė mane į tą laboratoriją, nulipome laipteliais žemyn. Tokia prietema ten, nejauki atmosfera“, – pasakojo Sonata.

Aprodęs merginai laboratorijos mechanizmus, R. Maskeliūnas netruko pradėti kalbėti apie savo asmeninius santykius su žmona.

REKLAMA

„Pradėjo pasakoti, kaip jam su žmona yra atšalę santykiai, ryšiai. Kalba pradėjo krypti ne apie mokslinį darbą, o apie asmeniškumus labiau. Jis išjungė šviesą. Tada man buvo šokas, nes jis atėjo, šypsodamasis nemalonia, bjauria šypsena. 

Tokiu veidu atėjo, sakau, ką jūs darot, kam išjungėt šviesą. Jis tada klausia, ar tu manęs bijai. Atėjo prie manęs. Tada pradėjo liesti plaukus, ausis bučiuoti. Galvoju, ką jūs čia darot. Tada jis nemaloniai pradėjo žandą bučiuoti, gašliai. Klausiu, kodėl jūs taip elgiatės. Jis pradėjo nurenginėti mane. <...> Ir tada jis sako, tu manęs bijai, gali rėkti, kiek nori, vis tiek niekas tavęs neišgirs“, – prisiminė moteris.

REKLAMA

Sonata ėmė viltis, kad netrukus suskambės jos telefonas, esantis rankinėje, ir, laimei, netrukus ji išgirdo skambutį. 

„Šaukdama sakau, aš turiu atsiliepti. Čiupau telefoną iš rankinės, iš karto paspaudžiau atsiliepti. Ir jis, matyt, išsigando, kad aš atsiliepiau, kad kažkas išgirs, kas vyksta. Sakau, išleiskit mane. Jis atrakino duris. Tada išbėgau iš laboratorijos, šoviau Basanavičiaus gatve žemyn ir bėgau iki Didžiosios gatvės“, – pasakojo Sonata.

Bijojo, kad niekas nepatikės

Apie incidentą mergina netrukus papasakojo dviem artimoms grupiokėms ir savo tuometiniam vaikinui, dabartiniam vyrui. Grupiokės nustebo, o Sonatos vaikinas, deja, apkaltino ją pačią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man buvo pasakyta, kad greičiausiai aš pati iššaukiau savo elgesiu“, – sakė moteris.

VGTU vadovybei Sonata nusprendė nieko nepasakoti, manydama, kad universitetas nepatikės jos istorija būtent dėl didelio dėstytojo autoriteto.

„Kova viduje vyko tuo metu, kai jis leido sau taip elgtis. Nes, iš vienos pusės, žinai, kad jam nedera taip elgtis, o iš kitos – kova ir baimė, nes, vėlgi, nuviltum tėvus, nes, greičiausiai, administracija irgi nepatikėtų, kad tas vyksta. Užkirstų tau kelia baigti universitetą. Tai uždaras ratas, kuriame sukiesi kaip voverė ir negali iš jo išlipti“, – pasakojo Sonata.

R. Maskeliūnas vėliau dar kartą prašė Sonatos ateiti padėti jam atlikti matavimus. Tąkart mergina paprašė savo draugės ateiti kartu, tačiau dėstytojas neleido jai pasilikti.

REKLAMA

„Jis paprašė jos nepasilikti, nes neva jam užteks ir manęs vienos. Bet tuo metu jis nesikabinėjo, nes išsisukau greitai“, – prisiminė Sonata.

Po pirmojo incidento, kaip teigia Sonata, R. Maskeliūnas su ja bendravo, tačiau nebe taip artimai. Merginai reikėjo gauti dėstytojo rekomendaciją, kad gautų darbą, tačiau jis, nors ir žadėjo, rekomendacijos neparašė.

Dar bandė susisiekti

Įdomu tai, kad praėjus daugeliui metų po studijų baigimo R. Maskeliūnas su Sonata bandė susisiekti dar kartą 2013 metais. Moteris stebisi, kaip R. Maskeliūnas ją rado, nes ji po studijų ne kartą keitė darbą.

Savo laiške Sonatai R. Maskeliūnas rašė: „Sveika, Sonatėle, dažnai tave prisimenu ir kartais norisi susitikti. Kaip tu laikaisi?" 

REKLAMA

Šis elektroninis laiškas siųstas iš darbinio R. Maskeliūno elektroninio pašto, laiško apačioje nurodytas jo asmeninis mobilus telefono numeris, kuriuo skambinant pavyksta susisiekti su pačiu R. Maskeliūnu.

Kaltinimus neigia

Portalas tv3.lt susisiekė su priekabiavimu kaltinamu VGTU profesoriumi R. Maskeliūnu telefonu, tačiau jis sutiko bendrauti tik elektroniniu paštu. Praėjus parai, R. Maskeliūnas į klausimus dar neatsakė.

Dėl kaltinimų seksualiniu priekabiavimu portalas tv3.lt su R. Maskeliūnu bendravo dar ir praėjusią savaitę. Išgirdęs apie kaltinimus, profesorius daug juokėsi ir kartojo, kad taip būti negalėjo.

„Oi, čia visas buketas. Man tai yra... nežinau. Šypseną sukelia todėl, kad man tai neaktualu“, – tv3.lt kalbėjo R. Maskeliūnas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar yra siūlęs studentėms ateiti pas jį „pasitaisyti pažymį“ ar likti po paskaitų kartu, profesorius patikino, kad bent jau 2004 m. tokios galimybės nebuvo, o jis tokių siūlymų teikęs nėra.

„Anksčiau būdavo įskaitų knygelės ar dar kažkas tai tokio. Tai aš atsakymus visuomet pasiimdavau į laboratoriją ir ištaisydavau, ir [pažymius] įrašydavau iš karto į studijų knygutes. Ir atnešdavau, ir informuodavau apie faktą, kad štai tokie yra pažymiai. Kažkokios tai galimybės pakeisti tuos pažymius, specialiai taip darydavau, kad nebūtų galimybės. 

To laikotarpio nelabai galiu atsiminti, bet pas mane toks principas būdavo. Atiduodavau studijų knygutę su faktu, kas yra. Kad nebūtų tokios galimybės pasišnekėti, bandyti kažkaip įtakoti. Sakydavau, jei norite kažką tokio pasikeisti, kreipkitės į dekanatą, prašykite leidimo ir tada, jeigu gaunate leidimą, persilaikykite“, – teigė R. Maskeliūnas.

REKLAMA

Paklaustas, ar per visą savo karjerą yra palaikęs santykius su studentėmis, jas lietęs, bučiavęs, su jomis užsiėmęs lytiniais santykiais, R. Maskeliūnas vėl juokėsi ir tvirtino, kad to nebuvo.

„Šito dalyko aš negaliu komentuoti, todėl, kad to nėra. Ne. <...> Dėl pačio priekabiavimo... Tegaliu nusišypsoti. Man tiesiog juokinga. Tokio fakto nėra“, – sakė profesorius. 

Jis pridūrė, kad visi studentai, kurie turi nusiskundimų dėstytojų darbu, gali apie tai pranešti viešai, vertindami dėstytojų darbą ar elgesį universiteto apklausų anketose internete.

Profesorius patikino, kad bet koks studentų darbas po paskaitų su juo ar akis į akį gali vykti tik oficialių konsultacijų formatu.

REKLAMA

„Ateiti į konsultacijas – taip, žinoma. Visuomet šnekamės apie tokius dalykus. Tarkime, duodi užduotį ir sakai, prašau, mano telefonas, adresas, elektroninis paštas, visiems ant lentos užrašau, sakau, esant poreikiui, skambinat, susitinkam, šnekamės ir visa kita. 

Bet tokių dalykų paprastai nebūna. Kita vertus, tarkime, baigiamieji darbai arba gaudant studentus, kad jie ateitų laikyti skolų kokių nors, tai rašinėju studentams žinutes, sakau, duokit telefoną, kad galėčiau prisiskambinti. Tiesiog turiu kai kuriuos susirašinėjimus“, – teigė R. Maskeliūnas.

Jo teigimu, galbūt tai studentams gali sukelti „kitokių minčių“. Be to, jis neatmeta galimybės, kad kaltinimai seksualiniu priekabiavimu gali būti nuskriaustų studentų bandymas keršyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra žmonių, su kuriais kažkas nenormaliai elgėsi, kažkas kažkur spaudė. O čia staiga taip normaliai pradedi su jais šnekėtis ir. Aš neturėjau... Man tiesiog juokinga tai girdėti. Tos interpretacijos, man tai yra juokinga. Jeigu šitokios šnekos yra, reikia būti tikrai kažkokiam papykusiam ant manęs. Tokių gali būti studentų“, – svarstė R. Maskeliūnas.

Daugiau aukų

Portalas tv3.lt šią savaitę jau rašė apie R. Maskeliūno elgesį su kita buvusia studente Kristina (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.). Moteris pasakojo VGTU tuo metu atlikusi praktiką. 

R. Maskeliūnas jai pasakodavo, kaip rūpinasi kitomis merginomis, ypač jaunomis, siūlėsi padėti ir Kristinai, nupirkti jai lūpdažių. Galiausiai R. Maskeliūnas, kaip pasakoja Kristina, prie jos priekabiavo.

„Toje pačioje katedroje jis atėjo, užrakino duris, klausė, kaip man sekasi, atsisėdo ant stalo. Pas mane ilgi plaukai buvo, jis pradėjo juos nuo pečių braukti. Pasitraukiau. Tada jis pradėjo lįsti bučiuotis. Sakau, atsiprašau, aš turiu vaikiną. Jis sako, vaikinas ne problema. Sakau, man problema. Po ilgų derybų aš iš ten išėjau, paskui tik grįžau daiktų pasiimti“, – tv3.lt pasakojo Kristina.

Praėjus daugeliui metų po judviejų susidūrimo, R. Maskeliūnas pernai dar bandė susisiekti su Kristina.

REKLAMA

„Prieš metus jis man „Linkedin“ parašė dviprasmišką žinutę, kad aš čia dabar iš viršutinio kabineto, kur sėdėjo visi dėstytojai, persikėliau į tą katedrą, dirbu atskirai, visada esi kviečiama užsukti. Aš parašiau, kad, kaip suprantu, tai nėra darbo pasiūlymas ar kažkas, tai tiesiog susilaikysiu nuo to“, – pasakojo moteris.

R. Maskeliūnas visus Kristinos jam mestus kaltinimus neigia.

Pradėjo vidinį tyrimą

Portalas tv3.lt susisiekė su VGTU administracija, kuri patvirtino informacijos iš studentų apie galimą profesoriaus R. Maskeliūno priekabiavimą nesulaukusi.

„Jokio skundo iš studentų nebuvo gauta per visą dėstytojo darbo laiką. Jokio nusiskundimo, nieko nesame gavę“, – tv3.lt sakė VGTU atstovė spaudai Kristina Lazickienė.

Tačiau universitetas dėl minėtų incidentų pradėjo vidinį tyrimą.

„VGTU bendruomenės narių santykiai grindžiami pagarbos, geranoriškumo, nešališkumo ir nediskriminavimo principais, todėl pradėtas vidinis tyrimas dėl viešumoje pasirodžiusios informacijos apie galimą priekabiavimo atvejį“, – patvirtino K. Lazickienė.

Daugiau priekabiavimo atvejų

Seksualiniu priekabiavimu prieš keletą metų per pasaulį ritantis judėjimo #MeToo bangai buvo apkaltintas ir kitas žymus fotomenininkas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Gintautas Trimakas. Vilniaus dailės akademijos studentės tvirtino, kad G. Trimakas glostė joms krūtinę, nugarą.

REKLAMA

Pats G. Trimakas tvirtino buvęs ne taip suprastas. Fotomenininkas neteko darbo Vilniaus dailės akademijoje, nors vėliau prokurorai nusprendė, kad menininkas elgėsi neetiškai, bet nepriekabiavo.

Seksualiniu priekabiavimu Lietuvoje buvo apkaltinti ir tapytojas Jonas Gasiūnas, kino režisierius Šarūnas Bartas, teatro režisierius Jonas Vaitkus, tuometinis Seimo narys, verslininkas Kęstutis Pūkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų