REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prabėgo beveik devyni mėnesiai po to, kai 2019-ųjų balandžio 25-ąją iš prekybos centro „Europa“ daugiaaukštės aikštelės 5 aukšto nukrito automobilis BMW su vairuotoja jo viduje.

Prabėgo beveik devyni mėnesiai po to, kai 2019-ųjų balandžio 25-ąją iš prekybos centro „Europa“ daugiaaukštės aikštelės 5 aukšto nukrito automobilis BMW su vairuotoja jo viduje.

REKLAMA

Moteris patyrė sunkių sužalojimų, ilgą laiką gydėsi ligoninėje, o kiek atsigavusi kreipėsi į teismą dėl 200 tūkst. eurų neturtinės žalos, kurią teigia patyrusi dėl nesaugiai įrengtos aikštelės.

Kol šis civilinis ieškinys nagrinėjamas teisme, susižalojusios moters advokatas Marius Barisevičius paskelbė ir apie prokuratūroje pradėtą kitą ikiteisminį tyrimą dėl prekybos centro „Europa“ automobilių aikštelės saugumo. Tyrimas pradėtas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo iš neatsargumo.

Stebisi atsainiu požiūriu

Naujienų portalui tv3.lt advokatas teigė, kad yra nesuvokiama, jog net po tiek laiko prekybos centro „Europa“ atstovai nesiėmė jokių veiksmų, kad ateityje užkirstų kelią panašiai į jo klientei nutikusiai nelaimei.

REKLAMA
REKLAMA

„Įvykis nutiko dar praėjusių metų balandį, tačiau iki šios dienos niekas nebando pašalinti aikštelės trūkumų. Mūsų pozicija tokia, kad tokioje aikštelėje, kuri yra 5 aukštų, gali nutikti daugiau nelaimių.

REKLAMA

Pavyzdžiui, jei sustreikuotų vairuotojo sveikata, nutiktų staigus automobilio gedimas arba būtų padaryta žmogiškoji klaida. Nė vienu iš šių atvejų automobilis neturi iškristi. Juk apačioje vaikšto žmonės, juda kitos transporto priemonės.

Galima pateikti tokį pavyzdį – šioje situacijoje yra kaip su namuose neįrengtu arba užgriozdintu avariniu išėjimu. Jis nėra reikalingas iki tol, kol nenutinka kažkas baisaus. Esminis dalykas – nepaisant to, kas nutinka, niekas neturi iškristi“, – akcentus dėliojo M. Barisevičius.

Nepamena, kas nutiko

Advokatas pabrėžė, kad dar 2003 metais išduodant leidimą statyboms, prekybos centro „Europa“ automobilių stovėjimo aikštelėje buvo numatyti atitvarai. Bet realybėje tas neatsispindi.

REKLAMA
REKLAMA

„Ikiteisminis tyrimas prokuratūroje buvo pradėtas mūsų iniciatyva. Reikia iš esmės patikrinti, ar prekybos centro „Europa“ automobilių stovėjimo aikštelė atitinka projekto sprendimus ir numatytus saugumo reikalavimus.

Pažeidimai, kurie iki šiol yra toje aikštelėje, sukėlė pasekmes ne tik mano atstovaujamajai, bet ir toliau kelia grėsmę kitiems asmenims. Moteris patyrė sunkius sveikatos sužalojimus. Ir tai galimai nutiko dėl saugumo reikalavimų nesilaikymo“, – svarstė M. Barisevičius.

Anot advokato, kiek jam teko susidurti su teismų praktika, tai panašaus įvykio Lietuvoje dar nėra buvę: „Bent jau aš tikrai tokio atvejo nepamenu. Juolab, kad tokių daugiaaukščių automobilių stovėjimo aikštelių Lietuvoje daug nėra. Įdomu tai, kad po to įvykio veiksmų ėmėsi kiti prekybos centrai, tačiau tik ne tas, kuriame ir nutiko nelaimė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Barisevičius nepanoro plačiau komentuoti, kaip šiuo metu jaučiasi BMW vairuotoja, tačiau pabrėžė, kad ji tikrai neatsimena dėl kokių priežasčių automobilis sustojęs staiga vėl pajudėjo: „Faktas, kad automobilis iškrito, o taip neturėjo nutikti.“

Prekybos centro „Europa“ generalinė direktorė Rasa Vileikytė plačiau komentuoti šios situacijos nenorėjo: „Kol kas nesulaukėme oficialių žinių apie prokurorų pradėtą tyrimą. Kai turėsime konkrečių žinių, tuomet galėsime pakomentuoti.“

Vis dėlto, R. Vileikytė sutiko gauti klausimus raštu ir pažadėjo į juos atsakyti, kai tik bus galima tą padaryti. Tikimės, kad prekybos centro „Europa“ atstovų komentarą naujienų portalo tv3.lt skaitytojams galėsime pateikti vėliau.

REKLAMA

Neįrengta apie 1 km atitvarų

M. Barisevičiaus paviešintoje informacijoje teigiama, kad leidimas statyti aikštelę išduotas pagal projektą, kuriame apsauginiai atitvarai numatyti per visą išorinės sienos perimetrą:

„Pastatą eksploatuojant jau per 15 metų, jie iki šiol nėra įrengti. Trūksta beveik 1 kilometro apsauginių atitvarų.

2019 balandžio 25 d., pastatytam automobiliui dėl nenustatytos priežasties pajudėjus iš vietos, automobilis su vairuotoja iškrito iš 5 „Europa“ automobilių aikštelės aukšto, sunkios būklės ji buvo atvežta į reanimaciją, nebuvo aišku, ar moteris išgyvens.

Automobilių aikštelės savininkai pagal NT registrų centro duomenis yra „Hanner“ teisių perėmėja (AB „Prime location property fund“) ir UAB „BH Europa“.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų