REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Vilniaus arkikatedroje atsisveikinama su sukilėliais (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Baltarusijos vicepremjeras Igoris Petrišenka penktadienį paragino tautas nesisavinti XIX amžiaus sukilimo vadų, ypač Konstantino Kalinausko.

40

Baltarusijos vicepremjeras Igoris Petrišenka penktadienį paragino tautas nesisavinti XIX amžiaus sukilimo vadų, ypač Konstantino Kalinausko.

REKLAMA

Pasak jo, 1863–1864 metų sukilimas prieš Rusijos imperiją yra „mūsų bendros praeities puslapis“, vienijantis maište dalyvavusias tautas.

„Kiekviena šalis turi savo K. Kalinausko įvaizdį, bet jis neturi tapti ta istorine figūra, kuri išnaudojama politiniais tikslais. Atvirkščiai, tai yra mūsų bendros praeities puslapis, kurį mes privalome gerbti ir kuris mus vienija dabar ir vienys ateityje“, – Vilniaus arkikatedroje sakė I. Petrišenka.

Baltarusijos ministro pirmininko pavaduotojas sakė kalbą per XIX amžiaus sukilimo vadų laidotuvių ceremoniją Vilniuje.

„Tai yra tikras istorinis momentas, vienodai svarbus baltarusių, lietuvių, lenkų, ukrainiečių ir latvių tautoms“, – kalbėjo politikas.

REKLAMA
REKLAMA

„1863–1864 metų įvykiai, kurie palietė iš karto kelių Rytų Europos valstybių teritorijas, vyko ir mūsų žemėje. Beveik visi asmenys, kuriems šiandien atiduodame atminimo duoklę, yra baltarusių žemės sūnūs, susiję su ja bendru likimu“, – pridūrė Baltarusijos atstovas.

REKLAMA

„Baltarusiams tai ne tik prisiminimai apie praeitį, bet, kas net svarbiau, tai yra galimybė pagerbti mūsų protėvius, radusius ramybę savo žemėje“, – kalbėjo I. Petrišenka.

Baltarusiai laiko K. Kalinauską savo nacionaliniu didvyriu, turėjusiu itin didelę įtaką tautos ir valstybės vystymuisi.

I. Petrišenka dėkojo Lietuvai už bendradarbiavimą identifikuojant K. Kalinausko palaikus.

„Mes esame dėkingi Lietuvai už padarytą darbą ir vaisingą bendradarbiavimą bei, žinoma, už galimybę būti visiems kartu čia, Vilniuje, ir pagerbti mūsų kraštiečius“, – sakė vicepremjeras.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu tikras, kad koplyčia Rasų kapinėse taps ta vieta, kur eis baltarusiai, lietuviai, lenkai, latviai ir ukrainiečiai, kad pagerbtų savo kraštiečių atminimą“, – teigė jis.

Sukilimo vadams mirties bausmė įvykdyta 1864 metais.

K. Kalinausko, kito sukilimo vado Zigmanto Sierakausko ir dar 18 maištininkų palaikai rasti 2017 metais tvarkant Gedimino kalno šlaitus Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų