REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo svarstyti valstybinio komercinio banko steigimo idėją. Seime skinasi kelią visa šūsnis naujų prieštaringai vertinamų mokesčių.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo svarstyti valstybinio komercinio banko steigimo idėją. Seime skinasi kelią visa šūsnis naujų prieštaringai vertinamų mokesčių.

REKLAMA

Ar to reikia Lietuvai, kalbėjome su Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoju ekonomistu Raimondu Kuodžiu. 

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai galbūt reikėtų valstybinio komercinio banko. Kaip jūs manote, ar to reikia ir ką tai duotų?

Idėja pakankamai žalia, reikėtų pamatyti šio dalyko verslo planą, bet iš principo reikėjo pradėti nuo filosofijos. Taip, daug šalių turi valstybinės plėtros bankus, kurie užsiima specifine funkcija, pavyzdžiui, finansuoja infrastruktūros objektus, kurių nenori finansuoti komerciniai bankai, kurie šiais laikais daugiausiai užsiima skolinimu būsto pirkimui ir vystymui.

Ar čia yra kalba apie kažkokį visiškai komercinį banką, kuris užsiims tuo pačiu – skolins būstui, darys perleidimus ir t.t. Čia reikėtų, kad prezidentūra paplėtotų mintį.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas kalbėjo apie tai, kad konkurencijos atžvilgiu toks bankas būtų svarbus. Ar tai tiesa?

Konkurencijos Europoje iš principo netrūksta, nes Europa yra vientisa erdvė, kiekvienas bankas, jeigu jam šauna į galvą, gali užsiimti verslu kitoje šalyje. Žinoma, čia yra ganėtinai maža rinka Lietuvoje, bet, antra vertus, ji pakankamai patraukli dėl to, kad bankai mūsų šalyje bent jau uždirba kapitalo grąžą, ko iš esmės nedaro didžioji dalis Europos bankų.

REKLAMA

Idėja žalia, bet ji nėra savaime nei bloga, nei gera?

Mano pilietinė pozicija yra tokia – aš visiškai ramiai žiūriu į visas iniciatyvas. Aš pradedu kaip Amerikos konstitucionalistas Bendažminas Franklinas: pasiimu lapą, dalinu į dvi puses. Vienoje pusėje užrašau „už“, o kitoje – „prieš“. Ir prasideda skaičiavimai, kol galiausiai pamatau, ar idėja racionali.

Daugiau argumentų – už ar prieš?  

Aš feisbuke dalyvauju kovose su ne vienu iš tokių valstybinio komercinio banko entuziastų ir aš daugmaž matau tas silpnąsias argumentacijos vietas. Jiems atrodo, kad tai yra kažkoks stebuklas ir panacėja vien dėl to, kad, kaip šiuolaikiniai bankai daro, kuria pinigus „iš oro“, neva kodėl tuo neturėtų užsiimti valstybė. 

REKLAMA
REKLAMA

Antra vertus, egzistuoja tokie atšaldantys dalykai: bankas bus prižiūrimas lygiai taip pat, kaip ir kiti, jis neturės privilegijų iš priežiūrininko pusės, antras dalykas – labai įtartinai žiūri valstybės pagalba. Ji siekia padaryti vienodas konkurencines sąlygas subjektams. 

Visą pokalbį su ekonomistu Raimondu Kuodžiu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų