REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apylinkės teisme po šešerių metų nuo įtarimų pareiškimo pagaliau apklausus į Lietuvą sugrąžintą Neringą Venckienę buvo paskelbtas sprendimas dėl tolimesnio jos likimo. Teisėjai sprendė, kokia kardomoji priemonė turėtų būti paskirta buvusiai Seimo narei ir teisėjai.

Kauno apylinkės teisme po šešerių metų nuo įtarimų pareiškimo pagaliau apklausus į Lietuvą sugrąžintą Neringą Venckienę buvo paskelbtas sprendimas dėl tolimesnio jos likimo. Teisėjai sprendė, kokia kardomoji priemonė turėtų būti paskirta buvusiai Seimo narei ir teisėjai.

REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras Darius Jakutis dar prieš šį teismo sprendimą teigė, kad nors N. Venckienė geranoriškai bendrauja, bet ji nepripažįsta savo kaltės nei dėl vieno jai pareikšto įtarimo. Baimindamasis, kad N. Venckienė vėl gali sprukti ir pasislėpti, prokuroras prašė laikyti ją suimtą mažiausiai du mėnesius.

Prieš šį sprendimą kategorišką poziciją dėl suėmimo išsakė N. Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė, kuri teigė, kad jos klientė ir taip jau 21 mėnesį praleido už grotų. Tad suėmimas, anot advokatės, būtų neadekvatus sprendimas. Anot S. Žukauskienės, kol byla būtų perduota į teismą, N. Venckienė galėtų gyventi tėvų namuose Garliavoje. Pati įtariamoji prašė skirti jai rašytinį pasižadėjimą neišvykti. N. Venckienė kaltinimus neigia ir vadina juos politiškai motyvuotais.

REKLAMA
REKLAMA

Lieka suimta

Kauno apylinkės teismas nusprendė, kad N. Venckienė tyrimo eigą stebės suimta. Teismas patenkino prokuroro prašymą ir leido ją suimti dviem mėnesiams. Šią informaciją teisme susirinkusiems žurnalistams patvirtino S. Žukauskienė, kuri buvo labai nustebusi dėl tokio sprendimo: „Aš esu nustebusi, prokuroro prašymą patenkino pilnai, paliko suėmimą ir nustatė terminą du mėnesius.“

REKLAMA

S. Žukauskienė patvirtino, kad N. Venckienė sprendimą dėl suėmimo skųs. Tam yra skirtas 20 dienų terminas, bet skundą bus siekiama pateikti kaip įmanoma greičiau. S. Žukauskienė pabrėžė, kad N. Venckienės atžvilgiu pareikšti įtarimai dėl keturių nusikaltimų, už kuriuos praktikoje nėra skiriama laisvės atėmimo bausmė.

„Kur ji bėgs? Jai nėra jokio tikslo bėgti, nes ji jau atbuvusi įkalinimo įstaigoje 21 mėnesį“, – kalbėjo N. Venckienės gynėja.

Užbaigė tyrimą

Prokuroras D. Jakutis šiandien dar papildė, kad suėmimo dviem mėnesiams prašė ne tik todėl, kad N. Venckienė gali bėgti ir pasislėpti, bet ir dėl to, jog JAV gyvena N. Venckienės sūnus su kuriuo ją sieja glaudūs ryšiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Galiu tik pasidžiaugti, kad teismą mūsų pateikti argumentai įtikino. Toks teismo sprendimas mus visiškai tenkina. Šiandien paskelbus nutartį dėl kardomosios priemonės, buvo paskelbta ir apie ikiteisminio tyrimo pabaigą. Naujų aplinkybių per apklausą nepaaiškėjo, todėl nusprendėme užbaigti ikiteisminį tyrimą.

Toliau proceso dalyviai turės galimybę susipažinti su bylos medžiaga. Tas terminas priklauso ne tik nuo prokurorų. Užtruks ilgiau nei savaitę. Vėliau lauksime prašymų, o jei jų nebus, byla bus perduota į teismą. Byloje yra 4 nukentėję žmonės - policijos pareigūnas, Laimutė Stankūnaitė, jos dukra ir antstolė“, – sakė D. Jakutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškino savo sprendimą

Kauno apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas, laikinai einantis teismo pirmininko pareigas Arūnas Purvainis paaiškino, kodėl N. Venckienei buvo palikta galioti kardomoji priemonė ir nustatytas suėmimo terminas dviem mėnesiams, skaičiuojant nuo lapkričio 6-sios, kai ji buvo pargabenta į Lietuvą.

„Nuspręsta, kad paskyrus švelnesnę kardomąją priemonę N. Venckienė galėtų pabėgti ir pasislėpti. Ikiteisminio tyrimo teisėjas nustatė, kad įtariamoji šiuo metu turi stiprius ryšius JAV (gyvenamą vietą, užsiėmimą, veiklą, ten gyvena jos sūnus – aut. past.).

Lietuvoje ji neturi gyvenamosios vietos, užsiėmimo, darbo, yra išsiskyrusi. Švelnesnių kardomųjų priemonių taikymas – kaip asmens dokumento neturėjimas ar gyvenimas pas tėvus – esą nebūtų užtikrinęs tinkamo N. Venckienės dalyvavimo vykdomame procese.

REKLAMA

Argumentai, kodėl buvo paskirtas suėmimas. Du iš keturių Baudžiamojo kodekso straipsnių numato griežtesnę nei vienerių metų laisvės atėmimo bausmę (dveji ir treji metai – aut. past.). Taip pat svarbu ir tai, kad suėmimo terminas negali būti ilgesnis nei du trečdaliai gresiančios bausmės.

Jei numatyta griežčiausia bausmė yra įkalinimas iki 3 metų, tai suėmime galima N. Venckienę laikyti bent jau dvejus metus. Įskaitant tą laiką, kurį ji praleido suimta JAV, dviejų metų terminas baigiasi tik 2020 m. vasarį“, – pabrėžė A. Purvainis.

K. Venckus: šlykštu

Paskelbus apie tai, kad N. Venckienė lieka suimta dviem mėnesiams, trumpą komentarą tv3.lt pateikė jos sūnus Karolis Venckus:

REKLAMA

„Šlykštus buvo prokurorų prašymas ir toks pats sprendimas. Pratęsti suėmimą dar dviem mėnesiams su tokiais kaltinimais yra visiškai absurdiška. Manau, kad tai buvo dėl politinio spaudimo, tiek Skvernelis, tiek Masiulis ir kiti liberalai dalyvavo žlugdant pedofilijos bylą, tad jie matyt dalyvauja ir šiame procese.

Tik man be galo gaila mamos ir mano senelių, kurie paaukojo viską dėl Deimantės gerovės ir jau daugiau negu dešimtmetį yra persekiojami už tai.“

Naujienų portalas tv3.lt rašė, kad prieš šios dienos paskelbimą prie Kauno apylinkės teismo pastato ir jame jau dirbo gausios policijos pareigūnų pajėgos. Prie teismo pastato rinkosi ir pavieniai N. Venckienę palaikantys žmonės. Taip pat pasirodė vienuolė, kuri sukalbėjo maldą. Į teismą N. Venckienė buvo atvežta vos kelios minutės iki paskelbimo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateikti keturi įtarimai

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, tenkindama Lietuvos prašymą perduoti N. Venckienę, JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų:

- dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.),

- dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (BK 245 str.),

- dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo (BK 140 str. 1 d.),

- dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (BK 286 str.).

Trumpiau tariant N. Venckienei pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei. Didžiausia už tai numatyta bausmė yra įkalinimas iki trejų metų.

N. Venckienė į Lietuvą buvo pargabenta trečiadienio vakarą. Buvusi Seimo narė Čikagos kalėjime buvo laikoma nuo 2018 metų kovo mėnesio.

Buvusi teisėja ir politikė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų