REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po pateikimo pritarė draudimui jaunesniems nei 16 metų asmenims įsigyti loterijos bilietą ir dalyvauti loterijoje. Tiesa, už draudimo nepaisymą baudos nesiūlomos.

Seimas po pateikimo pritarė draudimui jaunesniems nei 16 metų asmenims įsigyti loterijos bilietą ir dalyvauti loterijoje. Tiesa, už draudimo nepaisymą baudos nesiūlomos.

REKLAMA

73 Seimo nariai balsavo už, 0 – prieš, 18 susilaikė. Tam, kad įstatymas įsigaliotų, Seimas balsuos dar du kartus.

Kitas žingsnis – internetas

Finansų viceministrė Loreta Maskaliovienė, Seime antradienį pateikdama Loterijų įstatymo pataisą, teigė, kad įsigaliojus draudimui 16-mečiai ne tik negalėtų pirkti loterijos bilietų, jiems būtų draudžiama išmokėti ir laimėjimą. Kartu su šiuo apribojimu Finansų ministerija teikia daugiau pasiūlymų dėl loterijų kontrolės, tarp jų – loterijos reklamos ribojimas.

Seimo narys Edmundas Pupinis viceministrės teiravosi, ar griežtesni ribojimai neturėtų būti įgyvendinami internetinėje erdvėje, kur nepilnamečiai žaidžia dažniau.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, interneto lošimai turbūt yra viena aktualiausių šių dienų diskusijų. Mes ieškome būtų, kaip būtų galima apriboti. Yra ribojimai tam tikri azartinių lošimų, privaloma registracija. Kol kas ir Europos Sąjungos mastu diskutuojama, kaip galima tą internetinę erdvę apriboti“, – sakė L. Maskaliovienė.

REKLAMA

Konservatorius Jurgis Razma teiravosi, kurios šalies pavyzdžiu ministerija vadovavosi teikdama šias įstatymo pataisas.

„Dažniausiai nagrinėjome, aišku, kaimyninių šalių pavyzdžius, kaip elgėsi Latvija, Lenkija ir Estija“, – sakė viceministrė.

Liberalas Eugenijus Gentvilas atkreipė dėmesį, kad daug pastabų sulaukę įstatymų projektai paprastai grąžinami iniciatoriams tobulinti, šis įstatymo projektas sulaukė 65 pastabų. Jis klausė, ar ministerijos teisininkai apskritai peržiūrėjo pataisas.

„Teisininkai tiek Finansų ministerijos, tiek Vyriausybės kanceliarijos tikrai atidžiai skaitė įstatymą. Mūsų manymu, Seimo Teisės departamento pateiktos pastabos tikrai yra techninio pobūdžio, mes pasiruošę jas pataisyti skubiai, nereikės komitetuose papildomai diskutuoti“, – patikino viceministrė.

REKLAMA
REKLAMA

Baudų nesiūlo

Seimo Europos teisės departamentas siūlomuose pakeitimuose įžvelgia laisvo prekių ir paslaugų judėjimo ribojimus.

„Siūlomas draudimas galėtų būti pateisinamas priežastimis apsaugoti visuomenės interesus ir turėtų būti laikomas atitinkančiu proporcingumo principus, jei siekiamo tikslo neįmanoma pasiekti mažau ribojančiomis priemonėmis“, – rašoma išvadoje.

Seimo teisininkai pabrėžia, kad pataisos prieštarauja Civiliniam kodeksui, leidžiančiam jaunuoliams iki 14 metų savarankiškai sudaryti smulkius buitinius sandorius ir gauti asmeninės naudos. Taip pat pabrėžiama, kad 14-18 metų jaunuoliai gali savarankiškai disponuoti savo pajamomis bei turtu, įgytu už jas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausioms pataisoms, kuriomis siūloma loterijos bilietų neparduoti žmonėms iki 16 metų, teisininkai nesiūlo baudų už draudimo nepaisymą.

2014 metų pataisoms Seimo Teisės departamento išvadoje buvo nurodoma, kad turi būti numatyta atsakomybė už šio draudimo nesilaikymą.

Uždrausti jaunimui iki 16 metų įsigyti loterijos bilietus ir dalyvauti įvairiose loterijose siūloma nebe pirmą kartą. Tokią pataisą Seime 2018 metų vasarį įregistravo valstiečių frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis, taip pat tokį siūlymą Biudžeto ir finansų komiteto narys Andrius Palionis su keliais kitais parlamentarais buvo registravę 2014 metų lapkritį, tačiau jis taip ir liko gulėti stalčiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų