REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos padangę žalsva blykste nutvieskusio meteoro fragmentai galimai nukrito Lietuvos žemėje. Ir vieną jų po bemiegių naktų paieškų sakosi radęs vienas vilnietis, save vadinantis meteoritų ieškotoju. Kelių dešimčių tūkstančių eurų vertės dangaus kūnas esą nugulė Vilniaus pakraštyje. Tiesa, vilniečio rasto turto mokslininkai dar neištyrė.

Lietuvos padangę žalsva blykste nutvieskusio meteoro fragmentai galimai nukrito Lietuvos žemėje. Ir vieną jų po bemiegių naktų paieškų sakosi radęs vienas vilnietis, save vadinantis meteoritų ieškotoju. Kelių dešimčių tūkstančių eurų vertės dangaus kūnas esą nugulė Vilniaus pakraštyje. Tiesa, vilniečio rasto turto mokslininkai dar neištyrė.

REKLAMA

Štai tokį reginį, kuris Lietuvos padangę nutvieskė pirmadienio vakarą, lietuvaičiai užfiksavo skirtingose šalies vietovėse. O šis žalsvai šviečiantis ir skriejantis objektas – tikrų tikriausias meteoras, dėl savo ryškaus švytėjimo vadinamas bolidu. Skriejantis dangaus kūnas, pasak mokslininkų, skyla ir sudega ore arba nukrenta ant žemės. Taigi vieni lietuvaičiai pakėlę galvas grožėjosi ir skubėjo visa tai užfiksuoti telefono kameromis, o kitiems, pasirodo, labiau rūpėjo ne įamžinti objektą nuotraukoje, o išsiaiškinti, ar bent dalelę jo nukrito ant Lietuvos žemės? Ir, sunku, patikėti, tačiau vienas vilnietis savo rankose sakosi laikantis ne šiaip akmenį, o dvi paras, Vilniaus pašonėje, ieškotą meteoritą. Kad jį rastų, vyras prisipažįsta net meldęsis.

Iš pirmo žvilgsnio jis atrodo, kaip paprastas akmuo, bet iš karto matosi, kad jis turi apsilydymo požymių.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai meldžiausi, buvo daug keistų sutapimų. Čia visata man pati padėjo ir radau tikrai gražų, nukritusį meteoritą. Ar čia tas meteoritas, kuris nukrito ir buvo stebėtas, pasakys turbūt specialistai geresni už mane“, – sako meteoritų ieškotojas Artūras Chomentauskas.

REKLAMA

Meteorą mačiusių žmonių pagalba, ir savo nuožiūra vilnietis sakosi išmatavęs, kokioje vietoje meteoritas turėjo kristi. Visi gauti duomenys dangaus kūnų entuziastą atvedė į štai šią vietą netoli Vilniaus Pavilnių regioninio parko:

„Taip gavosi, kad atsidūriau čia. Šitame lauke, nes lyg tai man buvo labai jau pasirodė pakankamai aišku, kad kritimo trajektorija turėjo būti kažkur iš ten.“

Vyras teigia važiavęs į šią vietą motociklu iškart po to, kai dangaus kūnas nukrito – naktį. Nieko neradęs, grįžo čia kitą dieną, surinko aplink esančių keistesnių akmenų ir grįžęs namo tarp jų esą rado tą, kurio ir ieškojo:

REKLAMA
REKLAMA

„Rastas jis kritimo zonoje, atrodo pakankamai šviežias, turi apdegimo plutą, apdegęs akmeninis meteoritas iš visko sprendžiant.“

Mokslininkai iš kritusio meteoro vaizdo įrašo sprendė, kad jame turėtų būti nemažai geležies. Meteoritų ieškotojas čia pat ir pademonstruoja – esą geležies radinyje akivaizdžiai yra:

„Trauka, nors ir silpna, bet ji yra. Tai gali būti, kad tos geležies nėra labai daug. Koks tai yra chondrito, akmeninio meteorito tipas, gal nustatys laboratorijos.“

Vilnietis Artūras žiniomis apie dangaus kūnus pasikaustęs, ir sakosi ne šiaip sau puolė ieškoti galimai nukritusio meteorito. Paieškomis vyras teigia užsiimantis seniai ir traukė iš savo krepšio ne vieną tokį radinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meteoritas tai ar ne dar turi patvirtinti mokslininkai, atlikę tyrimus. Kol kas tik šio meteorito nuotraukas išvydęs geologas profesorius Gediminas Motuzas teigia, jog šansų, kad tai tikrai meteoritas yra, tačiau esą nedaug.

„Kas krinta į akis, meteorite turėtų būti degimo plutelė, jei jis lekia per atmosferą, jei jis lekia per atmosferą, dega, tai jis būna padengtas vientisa, juoda plutele. Šiuo atveju, mes tos plutelės nematome, matome vidinę akmens sandarą, kristalus. O tos plutelės nėra“, – teigia geologas Prof. Gediminas Motuzas.

Taip pat anot profesoriaus, jei tai būtų meteoritas, jis turėtų būti labiau kampuotas:

„Aš negaliu dabar iš nuotraukų pasakyti, kokia tai yra uoliena, nes nesimato pakankamai gerai susidariusių mineralų, bet greičiausiai gali būti netgi granitas.“

Tačiau, tikimybė kad galbūt tai ir yra meteoritas, ar prieš keletą dienų matytas ar nukritęs daug seniau, yra. Tai patvirtins tik tyrimai laboratorijoje. Tiesa, kelias dešimtis tūkstančių kainuojančio meteorito, galimai jį radęs Vilnietis teigia tikrai neparduosiantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų