REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo socialinės apsaugos ir darbo bei sveikatos apsaugos ministrų patvirtintas naujas Specialiojo nuolatinės slaugos, specialiojo nuolatinės priežiūros (pagalbos), specialiojo lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikių nustatymo tvarkos aprašas.

Skaityk lengvai

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo socialinės apsaugos ir darbo bei sveikatos apsaugos ministrų patvirtintas naujas Specialiojo nuolatinės slaugos, specialiojo nuolatinės priežiūros (pagalbos), specialiojo lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikių nustatymo tvarkos aprašas.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Jis pakeitė specialiųjų poreikių nustatymo tvarką. Šiuos pokyčius aptariame su Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (NDNT) direktoriaus pavaduotoja, laikinai vykdančia direktoriaus funkcijas, Vytaute Polujanskiene.

REKLAMA

Iki šiol NDNT nustatydavo 4 specialiuosius poreikius: nuolatinės slaugos, nuolatinės priežiūros (pagalbos), specialiojo lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos bei transporto išlaidų kompensacijos. Kas nuo šių metų keičiasi?

Įsigaliojus naujam socialinės apsaugos ir darbo bei sveikatos apsaugos ministrų įsakymui, nuo šių metų bus nustatomi dviejų lygių specialieji slaugos, dviejų lygių priežiūros (pagalbos) ir lengvojo automobilio ir jo techninio pritaikymo poreikiai. Jie labiau diferencijuos asmenų specialiuosius poreikius, t. y. juos nustatyti bus galima individualiau.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmojo lygio slaugos poreikis bus nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, visiškai apribojanti jo savarankiškumą, galimybes orientuotis, judėti, ir kuriam reikalinga nuolatinė 8 valandų per parą ar ilgesnė slauga. Antrojo lygio slaugos poreikis bus nustatomas asmeniui, kurio savarankiškumą, galimybes orientuotis, judėti negalia žymiai apribos ir jam bus reikalinga nuolatinė 6–7 valandų per parą slauga.

Pirmojo lygio nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis bus nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, iš dalies apribojanti jo savarankiškumą ir dalyvavimą visuomenės gyvenime, ir kuriam reikalinga nuolatinė 4–5 valandų per parą kitų asmenų teikiama pagalba, antrojo lygio – asmeniui, kuriam negalia nežymiai apribojo savarankiškumą ir dalyvavimą visuomenės gyvenime, ir kuriam reikės ne ilgesnės negu 3 valandų per parą nuolatinės priežiūros (pagalbos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensavimo poreikio nustatymas iš esmės nesikeis. Kitokia situacija su transporto išlaidų kompensacijos poreikiu – nuo šių metų jis nebebus nustatomas. Tiesa, tiems neįgaliesiems, kuriems toks poreikis jau yra nustatytas, jis galios iki nurodyto termino pabaigos.

Ar išliks nuostata, kad specialusis lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis negali būti nustatytas asmeniui, turinčiam nuolatinės slaugos poreikį?

REKLAMA

Pokyčių bus ir čia. Iki šiol lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis asmeniui galėjo būti nustatytas tik nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikį turinčiam asmeniui. Nuo šių metų tokią galimybę turės ir asmenys, kuriems nustatytas antrojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis arba pirmojo ar antrojo lygio specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.

Galbūt keisis ir pati specialiųjų poreikių nustatymo tvarka?

Kaip ir iki šiol, bus būtinas gydančio gydytojo parengtas siuntimas į NDNT ir prie jo pridėti reikalingi medicininiai dokumentai, patvirtinantys ligos sunkumą ir diagnozę. Nustatant specialiuosius nuolatinės slaugos ar priežiūros (pagalbos) poreikius darbingo amžiaus ar senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, be medicininių kriterijų, taip pat bus vertinami veiklos ir gebėjimo dalyvauti kriterijai. Jie bus įvertinami NDNT darbuotojo pokalbio su asmeniu metu užpildant asmens veiklos ir gebėjimo dalyvauti klausimyną.

REKLAMA

Ar visais atvejais specialiųjų poreikių vertinimo procedūroje turės dalyvauti asmuo, kuriam jie nustatomi?

Specialieji poreikiai NDNT nustatomi asmeniui dalyvaujant. Tuo atveju, kai prognozuojamas jo bazinis funkcionavimo lygmuo (t. y. balais išreikštas medicininis kriterijus) yra ne didesnis nei 20 balų ir dėl funkcinių organizmo sutrikimų asmuo negali atvykti į NDNT, jis bus apžiūrimas namuose ar ligoninėje arba socialinės globos įstaigoje, kurioje gyvena.

Kai specialieji poreikiai vertinami pakartotinai, o iš jiems nustatyti pateiktų medicininių dokumentų nekyla abejonių, kad prognozuojamas asmens bazinis funkcionavimo lygmuo yra 10 balų ir jo savarankiškumas nepakitęs, o dėl organizmo funkcijų sutrikimo jis negali atvykti į NDNT, specialieji poreikiai gali būti nustatomi asmeniui nedalyvaujant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu dėl svarbių priežasčių asmuo į NDNT neatvyks, jo specialieji poreikiai nebus vertinami?

Taip, šitaip atsitikti gali. Minėtame teisės akte įteisinta nuostata asmens specialiųjų poreikių nevertinti šiais atvejais: kai asmuo kviečiamas be pateisinamų priežasčių neatvyks į NDNT ar atsisakys dalyvauti specialiųjų poreikių vertinimo procedūroje arba kai NDNT kreipsis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurios gydytojas parengė siuntimą, ar į kitas įstaigas ar institucijas dėl papildomų medicininių dokumentų (informacijos) pateikimo ir ši įstaiga informuos, kad asmuo be pateisinamos priežasties atsisako papildomai išsitirti.

REKLAMA

Pensinio amžiaus asmenys, NDNT nustačius specialiuosius poreikius, turėjo kreiptis į savivaldybes, kad jiems nustatytų specialiųjų poreikių lygį, nuo kurių priklauso galima socialinė parama ar lengvatos. Ar ši tvarka nesikeis?

Nuo šių metų pradžios specialiųjų poreikių lygių nustatymo procedūra paprastėja. Pensinio amžiaus asmenims, kuriems NDNT nustatys specialiuosius poreikius, kartu nustatys ir jų lygį, taigi papildomai dėl jų į savivaldybes, kaip anksčiau, kreiptis nebereikės. Nustačiusi specialiųjų poreikių lygį, NDNT išduos ir neįgaliojo pažymėjimą. 

Noriu atkreipti dėmesį, kad anksčiau nustatyti specialieji poreikiai ir išduoti neįgaliojo pažymėjimai galios iki nustatyto termino, taigi specialiųjų poreikių iš naujo įsivertinti ar pažymėjimų keisti nereikia.

Straipsnio autorė: Aldona Milieškienė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų