REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Fiksuojami rekordiniai užsikrėtimų COVID–19 skaičiai, bet šiuo metu taip pat ir pats gripo sezono įkarštis. Kaip žinoti, ar sergate koronavirusu, gripu, ar peršalimu?

Fiksuojami rekordiniai užsikrėtimų COVID–19 skaičiai, bet šiuo metu taip pat ir pats gripo sezono įkarštis. Kaip žinoti, ar sergate koronavirusu, gripu, ar peršalimu?

REKLAMA

Visas šias ligas sukelia skirtingi virusai, bet jos pasižymi panašiais simptomais, rašoma bbc.com. Dauguma koronavirusu sergančių žmonių jaučia bent vieną iš šių trijų pagrindinių simptomų:

stiprus karščiavimas

naujas, įkyrus kosulys

skonio ar kvapo pojūčių praradimas

Ar karščiavimas reiškia, kad sergate COVID–19?

Stiprus karščiavimas – nuo 37,8 C ir daugiau. Toks karščiavimas pasireiškia tuomet, kai organizmas kovoja su infekcija, bet tai nebūtinai turi būti koronavirusas. Temperatūrą matuotis geriausia termometru, bet jei jo po ranka neturite, paprašykite kito žmogaus pridėti ranką prie krūtinės ar nugaros, arba tai padarykite patys, kad pajustumėte karštį.

Nors karščiavimas yra vienas pagrindinių koronaviruso simptomų, tai taip pat gali būti gripas ar kuri nors kita infekcija. Stiprus karščiavimas yra mažai tikėtinas peršalimo atveju.

REKLAMA
REKLAMA

O kosulys?

Peršalus ar užsikrėtus gripu kartu su kitais simptomais dažnai pasireiškia ir kosulys. Gripu dažniausiai susergama staigiai, jaučiami raumenų skausmai, drebulys, galvos skausmas, nuovargis, gerklės peršėjimas, sloga ar užsikimšusi nosis, o taip pat ir kosulys. Savijauta būna prastesnė, nei stipraus peršalimo atveju.

REKLAMA

Peršalimas dažniausiai prasideda palaipsniui, o simptomai būna ne tokie stiprūs, nors savijauta visgi gali būti nekokia. Pasireiškia ne tik kosulys, bet ir čiaudėjimas, gerklės peršėjimas ir sloga. Karščiavimas, drebulys, raumenų skausmai ir galvos skausmas yra retesni peršalimo simptomai.

Sergant koronavirusu kosulys nesiliauja daug ilgiau nei valandą, ir yra dažnesnis, nei trys ar keturi kosulio „priepuoliai“ per parą. Jei nuolat daug kosėjate dėl kitų lėtinių susirgimų, pavyzdžiui, dėl lėtinės obstrukcinės plaučių ligos, kosulys gali sustiprėti. Prasidėjus naujam, įkyriam kosuliui, reikėtų pasitikrinti dėl koronaviruso.

REKLAMA
REKLAMA

Ką reiškia kvapo ar skonio pojūčių praradimas?

Tai – esminiai koronaviruso simptomai. Jie reiškia, kad būtinai reikėtų pasidaryti testą. Vis dėlto, gali būti, kad tai – paprastas peršalimas. Bet kuriuo atveju, pasitikrinti būtina, net jei jaučiatės puikiai, kad nerizikuotumėte ir neplatintumėte viruso.

Ar čiaudulys reiškia, kad sergate COVID–19?

Čiaudulys nėra vienas iš koronaviruso simptomų, todėl jei nekarščiuojate, nekosėjate ir nepraradote skonio ir uoslės pojūčių, koronaviruso testo darytis nereikia. Vis dėlto, čiaudėjimo metu oro lašeliniu būdu plinta infekcijos, todėl čiaudėdami prisidenkite burną nosinaite, tuomet ją išmeskite, ir nusiplaukite rankas. Nepamirškite: rankos – veidas – erdvė. Tai padės užkirsti kelią koronaviruso ir kitų ligų plitimui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reguliariai plaukitės rankas; Kai neįmanoma palaikyti atstumo nuo kitų žmonių, naudokite veido apsaugos priemones; Laikykitės atokiai nuo su jumis negyvenančių žmonių. Taip pat rekomenduojama skiepytis nuo gripo, kad žiemos mėnesiais juo nesusirgtumėte.

O kaip dėl slogos ar užsikimšusios nosies?

Sloga nėra pakankama priežastis tirtis dėl koronaviruso. Koronavirusu sergančiųjų jaučiamu simptomus fiksavusios programėlės duomenimis, vaikams rečiau pasireiškia kvėpavimo takų simptomai, ir dažniau – karščiavimas, galvos skausmas, silpnumas ir bėrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų