Neskubėkite išmesti morkų lupenų – jose slypi neišmatuojama nauda

Maisto švaistymas yra viena didžiausių problemų visame pasaulyje, nes daugiau nei trečdalis maisto yra tiesiog išmetama. Gera naujiena tai, kad įvairios daržovių žieves ar kiaušinių lukštai, kuriuos išmetame, iš tikrųjų gali būti valgomi.

Morkų lupenos (nuotr. Shutterstock.com)

„Bright side“ sudarė sąrašą, ko neturėtume skubėti mesti į šiukšlių dėžę.

Kiaušinių lukštai

Žmonės, kurių organizmui trūksta kalcio, jo gauti gali iš kiaušinių lukštų, nes juose gausu šio mineralo. Tam, kad nereikėtų kąsti lukšto yra gudri išeitis – sutrinkite kiaušinių lukštus ir gausite kalcio miltelius, kuriais galėsite gardinti savo maistą.

Arbūzo žievė

Arbūzas tikriausiai yra daugybės žmonių mėgstamiausias vasaros vaisius, tačiau dažniausiai jo žieveles tiesiog išmetame. Iš tiesų, jos gali būti valgomos ir savo skoniu, tekstūra primena agurką.

Žiedinio kopūsto lapai

Žiedinis kopūstas dabar itin išpopuliarėjo dėl itin plačių jo gaminimo galimybių, tačiau receptų, kuriuose galima panaudoti jų lapus, tiek daug nerasite. Iš tikrųjų šie lapai yra beto karoteno, geležies ir kalcio šaltinis. Jie yra skanūs ir pakankamai universalūs – iš jų galima gaminti sriubas, dėti į salotas ar valgyti vienus.

Cukinijų žiedai

Užkandis iš cukinijų žiedų yra labai populiarus Italijoje. Jų skonis labai švelnus ir malonus.

Morkų lupenos

Prieš išmesdami lupenas nuo morkų per daug negalvojame, tačiau iš tikrųjų jose gausu vitamino C. Mortų lupenos gali būti paverstos pesto padažu, kuris puikiai tiks pagardinti makaronus.

Kopūsto šerdys

Dažniausiai kopūsto šerdį išmetame net nesusimąstę dėl jos kietumo ir šiek tiek sūraus skonio. Tačiau išmokus tinkamai paruošti, jos gali tapti vienu mėgstamiausiu šeimos patiekalu. Gaminkite jas su brokoliais, moliūgais ar bulvėmis, kol jie suminkštės pakankamai, kad būtų galima padaryti košę.

REKLAMA

Braškių lapeliai

Nors nuimti braškių koteliams ir lapeliams yra pagaminti net specialūs įrankiai, tačiau juos išmesdami žmonės praranda puikų antioksidantų šaltinį. Taip pat juose yra ir priešuždegiminių medžiagų, širdį stiprinančių elementų. Jeigu nemėgstate jų skonio, sumalkite kartu su braškėmis į kokteilį.

Bananų žievės

Banano žievė išmetame beveik instinktyviai. Iš tikrųjų, bananų žievelių skonis nėra pats geriausias, tačiau tai atperka jose esantis magnis, kalcis ir cinkas.

Parudavęs avokadas

Avokadai, kurių žievelė paruduoja, dažniausiai tiesiai iš prekybos centro lentynos keliauja į šiukšlių dėžę. Nors jie yra minkštesni, tačiau vis tiek valgomi ir gali būti panaudojami beveik visuose receptuose, kuriuose reikia avokado.


Rašyti komentarą...
R
Raimundas
2020-08-10 14:27:26
Pranešti apie netinkamą komentarą
Nesąmones,nitratai kaupiasi morkų viršūnėse,kopūstų kruckose,vaisiai purškiami,daržovės cheminiais preaparatais
Atsakyti
-2

S
Sofija
2020-08-10 18:57:35
Pranešti apie netinkamą komentarą
IIšmokite po truputį valgyti visą mėšlą ,kurį siūlo žiniasklaida iš pradžiu morkų bei visų kitų daržovių lupenas po to žemes kartu so daržovėmis, žodžiu atgal į pirmykšę bendruomėnę.Skanaus.....
Atsakyti
-3

K
Kas
2020-08-10 20:05:10
Pranešti apie netinkamą komentarą
Priviso daug gudruolių patarimams duoti,bet patys gudruoliai nei bū nei me apie tai nenusimano,tai tik rašliava,kuri šiai dienai neturi vertės
Atsakyti
-4

SKAITYTI KOMENTARUS (9)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų