REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Jis sociopatas!“, nuskamba mintis jūsų galvoje. Bet ar tikrai? Pats žodis „sociopatija“ pirmą kartą pavartotas dar 20 amžiaus pradžioje, tačiau iki šiol yra retai naudojamas kaip diagnozė. Tačiau yra keletas bruožų, kurie gali išduoti potencialų sociopatą.

„Jis sociopatas!“, nuskamba mintis jūsų galvoje. Bet ar tikrai? Pats žodis „sociopatija“ pirmą kartą pavartotas dar 20 amžiaus pradžioje, tačiau iki šiol yra retai naudojamas kaip diagnozė. Tačiau yra keletas bruožų, kurie gali išduoti potencialų sociopatą.

REKLAMA

Šiuos potencialių sociopatų būdo bruožus išvardino žurnalas „Men's Health“. Labai svarbu suvokti, kad sociopatija vis dar yra mokslinių diskusijų objektas.

Ji retai diagnozuojama kaip vienintelis asmenybės sutrikimas. Vietoje to oficialiose diagnozėse rašoma „… su sociopatijos bruožais“ arba „antisocialus“. Antisocialinis asmenybės sutrikimas, kaip sociopatija yra vadinama oficialiai, yra tikras, tačiau, kaip minėta, mokslininkai vis dar ginčijasi, kaip jį apibrėžti. Todėl šis sutrikimas net nėra diagnozuojamas nepilnamečiams.

Kita vertus, sociopatams priskiriami bruožai gali praversti - geriau žinosite, ko iš tokių žmonių tikėtis ateityje. Štai 6 ryškiausi sociopatų asenybės bruožai.

REKLAMA
REKLAMA

Egocentriškumas

Visi esame šiek tiek egocentriški. Tačiau kai kurių žmonių poreikius mes laikome svarbesniais už savus, tiesa? Skanesnį kąsnį paliksite savo vaikams, o kai draugą ištiks bėda pirmieji bėgsite jam padėti. Sociopatai savo interesus ir poreikius laiko pačiais svarbiausiais, net jei dėl menkiausio jų patogumo nukenčia jiems artimiausi žmonės.

REKLAMA

Beširdiškumas

Vėlgi, visi mes kartais pasielgiame blogai, pasakytas žodis, nevykęs juokelis, piktas riktelėjimas, pasitaiko. Tačiau sociopatai taip elgiasi nuolat. Jie be gailesčio įžeidinėja visus žmones iš eilės, rėkia ant savo artimųjų, keikia visiškai nepažįstamus žmones. Na, nebent jiems patiems tai būtų nenaudinga.

Manipuliavimas

Kartais sociopatai elgiasi net labai gražiai, tačiau tuomet jie kažko nori mainais. Sociopatai taip pat yra linkę meluoti, kad tik išvengtų problemų, net jei tos problemos yra visai menkos, o melas yra didžiulis. Kartais sociopatai meluoja tiesiog norėdami sukiršinti žmones, kad patys pasijustų turintys daugiau galios.

REKLAMA
REKLAMA

Empatijos trūkumas

Sociopatai dažniausiai neturi tikrų draugų, nes visi jų vengia. Jie nejaučia jokio gailesčio, jei jų artimasis patenka į bėdą, jie negali įsijausti į kito žmogaus poziciją. Jie išlieka šalti, susikoncentravę į save, nepriklausomai nuo to, kaip jaučiasi aplinkiniai. Sociopatas nesidžiaugs jūsų pergalėmis ir neliūdės, jei jūs susirgsite.

Impulsyvumas

Sociopatai gali būti labai nuoseklūs, gerai apgalvoti kiekvieną žingsnį, bet jie taip pat dažnai būna labai impulsyvūs. Jie ieško nors kokios nors ryškesnio jausmo, todėl elgiasi impulsyviai. Kartais sociopatai vagia smulkmenas, ima lenktyniauti gatvėse su visiškai nepažįstamais žmonėmis ar staiga sugalvoja visiškai be jokios priežasties gadinti visuomeninį turtą. Tai yra keistas elgesys, kuris jiems retai išeina į naudą, tačiau tuo momentu jie elgiasi neapgalvotai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baimės trūkumas

Sociopatai dažnai neturi gėdos ar baimės jausmo. Jie gali jus apšaukti tiesiog gatvėje, net jei šalia vaikšto policijos pareigūnai. Jie nebijo užsipulti už save fiziškai stipresnius žmones. Dažnai sociopatams sunku palaikyti sveikus darbinius santykius, nes jie nesilaiko hierarchijos. Kita vertus, sociopatai dažnai vaikosi pinigų ir lipdami per kitų galvas siekia karjeros. Taip jie tik dar labiau įtvirtina savo ego ir įgauna galios prieš kitus žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų