REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dagmar Turner (53) smegenyse nemažas lėtai augantis navikas aptiktas 2013 metais, kai grojant simfoniją ją ištiko priepuolis, rašoma dailymail.co.uk. Vieną vaiką turinčiai mamai buvo atliekama rentgenoterapija, tačiau navikas ir toliau didėjo iki 8 cm ilgio ir 4 cm pločio.

Dagmar Turner (53) smegenyse nemažas lėtai augantis navikas aptiktas 2013 metais, kai grojant simfoniją ją ištiko priepuolis, rašoma dailymail.co.uk. Vieną vaiką turinčiai mamai buvo atliekama rentgenoterapija, tačiau navikas ir toliau didėjo iki 8 cm ilgio ir 4 cm pločio.

REKLAMA

Auglys buvo identifikuotas priekinėje dešiniojoje smegenų skiltyje, netoli tos dalies, kuri yra atsakinga už kairiosios rankos judesius, taigi, ir už muzikinius jos gebėjimus.

Gydytojai ją pažadino per vidurį sudėtingos, šešias valandas trukusios operacijos, įdavė jai smuiką ir paprašė groti gamas. Tokiu būdu chirurgai galėjo identifikuoti tas smegenų dalis, kurios aktyvuojasi jai grojant, ir jų nekliudyti. Po sėkmingai „King‘s College“ ligoninėje Londone atliktos operacijos, vadovaujamos prof. Keyoumars Ashkan, kurios metu buvo pašalinta 90 procentų auglio, D. Turner jau grįžo namo pas šeimą.

D. Turner, anksčiau dirbusi vadybos konsultante ir kilusi iš Vaito salos, sako: „Smuikas yra mano aistra – groju nuo 10 metų amžiaus. Mintis, kad galiu prarasti sugebėjimą groti, labai gąsdino, bet pats būdamas muzikantu profesorius K. Ashkanas suprato mano rūpestį.

REKLAMA
REKLAMA

Jis su ligoninės komanda operaciją suplanavo ypač kruopščiai – jie sudarė mano smegenų žemėlapį ir nustatė, kokioje pozicijoje turiu būti grodama. Jų dėka tikiuosi, kad greitai ir vėl galėsiu grįžti į savo orkestrą.“

REKLAMA

D. Turner, auginanti 13 metų sūnų, 2013 metais išgirdo stambios 2 laipsnio gliomos diagnozę. Maždaug trečdalis visų smegenų auglių yra gliomos – tai nėra retas dalykas.

Neaukštas auglio laipsnis reiškia, kad jis susiformavo po truputį ir kurį laiką augo lėtai. Vaito salos simfoniniame orkestre ir kituose ansambliuose smuiku grojančiai muzikantei buvo taikomas gydymas, kad naviko augimas būtų pristabdytas. Tačiau jo augimas visiškai nesustojo, todėl praėjusiais metais ji ėmė rimtai svarstyti operacijos galimybę.

Savo chirurgui, turinčiam aukštąjį muzikinį išsilavinimą profesionaliam pianistui, ji paaiškino, kad labai nerimauja operacijos metu prarasti sugebėjimą groti. Neurochirurgas profesorius K. Ashkanas ir visa Londono „King‘s College“ ligoninės neurochirurgų komanda tuomet sukūrė planą.

REKLAMA
REKLAMA

Jie dvi valandas kruopščiai sudarinėjo moters smegenų žemėlapį, kad nustatytų, kurios dalys aktyvuojasi jai grojant. Jie taip pat aptarė galimybę operacijos metu ją pažadinti, kad ji galėtų pagroti. Tokiu būdu chirurgai nepažeistų tų esminių D. Turner smegenų dalių, kurios reikalingos preciziškiems rankų judesiams. Jai sutikus, chirurgų, anesteziologų ir terapeutų komanda kruopščiai suplanavo operaciją.

Profesorius K. Ashkanas atvėrė moters kaukolę ir tuomet ji buvo pažadinta. D. Turner sako, kad po operacijos atsiminė, kaip chirurgai jai įdavė smuiką ir paprašė groti. Anesteziologai ir terapeutė tuo metu ją atidžiai stebėjo, kad milimetrinio tikslumo procedūros metu netyčia nebūtų pažeistos už smulkius rankų judesius atsakingos smegenų dalys, kurių būtinai reikia grojant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po procedūros prof. K. Ashkanas sakė: „Žinojome, kaip Dagmar svarbu groti smuiku, todėl mūsų prioritetas buvo nepažeisti tų jautrių smegenų dalių, kurios atsakingos už grojimą, funkcijų. Mums pavyko pašalinti daugiau nei 90 procentų auglio, įskaitant visas įtartino aktyvumo zonas, o jos kairės rankos judesiai nebuvo pažeisti.

Tai – visi smulkūs tikslios kairės rankos kontrolės judesiai, reikalingi, kai žmogus, pavyzdžiui, groja smuikus – stygos prispaudimas, greiti judesiai pereinant nuo vienos stygos prie kitos ir taip toliau. Būtent tai buvo neįprasta. „King‘s College“ ligoninė yra vienas didžiausių smegenų auglių centrų JK.

REKLAMA

Per metus atliekame maždaug 400 resekcijų (auglių šalinimo operacijų), kurių metu nėra neįprasta pacientus pažadinti, pavyzdžiui, kalbos testams atlikti, bet tai buvo pirmas kartas, kai pacientė grojo muzikos instrumentu.“

Po operacijos praėjus trims dienoms D. Turner jau jautėsi gerai ir galėjo grįžti namo pas vyrą ir sūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų