REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ryškiaplaukė 26-erių Ieva Brenciūtė – pozityvo ir jaunatviškos energijos nestokojanti moteris. Dėmesį į ją atkreipia ne tik ryškios spalvos plaukai, tačiau ir įgimta deformacija, kuri liaudyje vadinama „kiškio lūpa“, o su ja jauna moteris gavo ir visą puokštę deformacijai būdingų sveikatos problemų.

Ryškiaplaukė 26-erių Ieva Brenciūtė – pozityvo ir jaunatviškos energijos nestokojanti moteris. Dėmesį į ją atkreipia ne tik ryškios spalvos plaukai, tačiau ir įgimta deformacija, kuri liaudyje vadinama „kiškio lūpa“, o su ja jauna moteris gavo ir visą puokštę deformacijai būdingų sveikatos problemų.

REKLAMA

Grafikos dizainerė Ieva pasakoja, kad šio įgimto lūpos nesuaugimo priežastys gali būti įvairios: kai kurios iš jų dar nežinomos. Taisyklingam lūpų susiformavimui ypač svarbios pirmosios dvylika nėštumo savaičių periodas. Tai gali lemti alkoholio vartojimas, rūkymas, sunkiųjų metalų ar radiacijos poveikis, kai kurie vaistai, folio rūgšties trūkumas, stresas ir ligos nėštumo metu.

Diagnozė paveikia ir artimuosius

Taip pat, kaip ir Ievos atveju, tai gali būti paveldima. Moteris pabrėžia, kad tokia diagnozė paliečia ne tik vaiką, bet ir jo artimiausius žmones.

REKLAMA
REKLAMA

„Visa šeima yra paliečiama situacijos ir sunkiausia yra su ja susitvarkyti morališkai. Kai žinoma, jog vaikas gims su lūpos ar gomurio nesuaugimu, tėvai gauna techninę informaciją – kaip maitinti, kaip prižiūrėti, kada kokios operacijos ir kita. Norėčiau tikėti, kad jau šiuo metu yra suteikiama ir psichologinė pagalba, kitu atveju – nebijoti patiems jos ieškoti.

REKLAMA

Nežinau, kaip reagavo mano šeima – man svarbiau, kaip mes sutariame dabar. Esu be galo dėkinga, kad turiu šeimą, kuri itin palaiko mane visoje šioje kelionėje“, – sako moteris.

Kartu su įgimta lūpos ir gomurio deformacija Ievai pasireiškė ir skeletinė sąkandžio anomalija, taip pat matoma nosies deformacija – iškrypusi nosies pertvara, nosies nugarėlės deformacija ir suplokštėjusi viena šnervė. Dėl to turi apsunkintą kvėpavimą.

Operacijų gausa

Ievai jau buvo atliktos 9 operacijos, nors iš jų atsimena tik paskutines dvi. Pirmosios operacijos buvo atliktos, kai ji buvo vos 3 mėnesių, o gomurio plastika atlikta, kai jai buvo pusantrų  metukų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai dar ne pabaiga – moteriai numatoma nosies operacija, kuri palengvintų kvėpavimą. Prieš tai jai buvo atlikta ir sudėtinga abiejų žandikaulių operacija.

„Įprastai po ortognatinės operacijos apatinis žandikaulis sugyja per 2 mėnesius, viršutinis žandikaulis – vidutiniškai per 4 mėnesius. Apytiksliai pirmąsias dienų maitinamasi tik skysčiais, jokio tiršto maisto.

Pašalinus siūles jau galima maitintis trintu maistu ir laikytis rėžimo reikėtų 2 mėnesius. Maždaug po 2 mėnesių galima maitintis minkštu maistu, o kramtyti – po 4 mėn.“, – pasakoja ji.

Sveikata svarbiau nei išvaizda

Nors liaudyje Ievą kamuojančias problemas populiaru vadinti „kiškio lūpa“ ar „vilko gomuriu“, tačiau tai nėra tikslūs diagnozės pavadinimai, kurių kilmė yra nežinoma. Be to, moteris sako, kad tokie pavadinimai yra nemalonūs vaiko šeimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, kad žmonės atkreipia dėmesį į mano išvaizdą. Replikų visada girdėjau ir kartais vis dar tenka išgirsti, kas mane jau ne žeidžia, o stebina“, – potyriais dalinasi moteris.

Tačiau Ieva atvira – jos gyvenime tikrai buvo momentų, kai ji norėjo pakeisti savo išvaizdą, tačiau tai normalu. Pasak jos, svarbiausia išmokti tinkamai suvaldyti užklupusias negatyvias mintis.

„Savo sveikatą laikau aukščiau išvaizdos, dėl to visos procedūros yra pirmiausia vardan to. Po to seka išvaizda. Savąją laikau neįkainojama“, – šypteli ji.

Meilė sau

26-erių moteris yra grafikos dizainerė, kuria maketus ir kuruoja socialinius tinklus. Ji nepraleidžia progos keliauti, o laisvalaikiu mėgsta žiūrėti dokumentinius filmus. Ieva sako, kad vaikinų dėmesio trūkumo tikrai nespėjo pajusti.

REKLAMA

„Jeigu žmogus kreipia dėmesį į netobulumus, reiškia tai ne tas žmogus, su kuriuo norėtum būti“, – sako Ieva.

Pasiteiravus, kaip ji išmoko pasitikėti savimi, moteris teigia, kad pasitikėjimas savimi neturėtų būti paremtas tik išvaizda. Jį reikia auginti nepriklausomai nuo lyties, amžiaus ar kitų veiksnių.

„Pasitikėjimas savimi turi ateiti iš vidaus, o ne iš gaunamų komplimentų. Jis yra iš to, už ką mes save mylime. Ne apie tai, kas su manimi „ne taip“, kiek ir ko teko patirti, bet apie buvimą stipriu žmogumi.

Kai reikia pereiti tai, kas duota ir negali pasirinkti, o be to, kad gyvenime ne visi aplinkiniai yra supratingi, visgi savęs gailėjimas trukdo gyventi labiausiai. Atmetimai ar netinkami žodžiai mus žeidžia, bet ne dėl to, kad kas nors blogai su mumis, o dėl to, kad mes patys tai sureikšminame“, – tvirtina jauna moteris.

REKLAMA

Ji teigia, kad lengva pastebėti fizinius pasikeitimus, tačiau sunkiau suvokti turimą vidinę stiprybę.

„Ar pastebime, kaip greitai prarandame savitvardą, skubame įžeisti ar įsižeisti? Ar per savo (ne)trūkumus mes suvokiame, kiek stipresniais tampame viduje? Kiek mažiau mus palaužia aplinka, kiek patys galime atvirauti apie tai, apie ką mums skauda kalbėti?

Nustokime prašyti gailesčio iš aplinkinių, skųstis savimi ar gailėti savęs ir susitelkime ties tuo, kiek iš tos situacijos mes galime tapti stipresniais gyvenime ir drąsiai mylėti save“, – sako Ieva.

Padėti gali kiekvienas

Ievos greit laukia ir kvėpavimą palengvinsianti operacija. Jai bus atlikta septorinoplastika. Šios operacijos metu bus sukurtas tvirtesnis pagrindas, kuris pagerins moters kvėpavimą. Numatoma operacijos trukmė – 6 valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pačiai moteriai jau pavyko surinkti reikiamą pinigų sumą, tačiau ji ragina žmones nelikti abejingais bei padėti ir kitiems žmonėms, kurių veidus paženklino įvairios deformacijos.

„Nemažai žmonių prisidėjo prie mano fondo, tad aš noriu, kad dar daugiau taptų neabejingais, padėtų pagalbos reikalingiems. VšĮ „Veido fondas“ yra pelno nesiekianti organizacija, kurios tikslas – padėti pacientams, turintiems veido defektus ir dėl finansinių sunkumų negalintiems pasirinkti tinkamo gydymo“, – dalintis gerumu kviečia Ieva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų